Božični venčki iz meringe
Pri peki nam velikokrat ostanejo beljaki, katere porabimo takoj ali jih enostavno zamrznemo in jih nato porabimo kadarkoli kasneje. Božični venčki iz meringe (meringue) je najbolj enostaven recept za sladico, pa še odlična popestritev praznične peke so.
Božični venčki iz meringe – pripomočki:
- zvezdasti nastavek
- dresirna vrečka
Božični venčki iz meringe – sestavine:
- 2 beljaka
- ščepec soli
- 140 g sladkorja v prahu
- par kapljic pomaranče arome (lahko par kapljic limone)
Božični venčki iz meringe – postopek:
V posodo za mešanje zlijemo beljake sobne temperature in jim dodamo ščepec soli. Ko se beljaki spenijo, jim naenkrat dodamo ves sladkor v prahu in z največjo hitrostjo mešamo cca. 10 minut. Proti koncu mešanja dodamo par kapljic pomaranče arome, katera bo zelo popestrila okus božičnih venčkov. Če te arome nimamo, dodamo žličko limoninega soka.
Stepeni beljaki s sladkorjem morajo biti zelo kompaktni in delati morajo trde vršičke. Nato si pripravimo dresirno vrečko in enega od zvezdastih nastavkov za brizganje meringe.
Peklač obložimo s peki papirjem. Če želimo, lahko s kemičnim svinčnikom na peki papir izrišemo manjše kroge, peki papir nato obrnemo okoli, porisana stran naj bo spodnja stran, Dresirno vrečko napolnim z delom meringe in na peki papir brizgamo kroge – venčke.
Venčke že pred peko poljubno okrasimo. Ker se venčki pečejo oz. bolje sušijo na nizki temperaturi, okraskom to ne bo škodovalo in bodo obdržali prvotno obliko. Bodo se pa lepo zlepili na meringo, tako da kasneje ne bodo popadali dol. Naše božične venčke sem okrasila s pisanim sladkornim posipom in s pentljo. Pentljo sem naredila in fondanta (modelirna masa, tičina masa). Pentlje lahko naredimo že dan prej.
Božične venčke sušimo v pečici na 70 stopinj Celzija, z ventilacijo, 2 uri. Venčki so dovolj posušeni, ko jih iz peki papirja lahko odstranimo, ne da bi se še lepili.
Ideja:
Božični venčki iz meringe se lahko se uporabijo kot okraski na božični smreki.
Ideje kako porabiti beljake lahko preberete še teh receptih:
- Nežni beljakovi poljubčki s čokolado
- Nežni beljakovi poljubčki
- Veličastna rolada Pavlova
- Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova
- Beljakovo pecivo z orehi in čokolado
- Snežne kepe