Piškoti glazirane palčke
Glazirane palčke (sfogliatine glassate) so italijanski piškoti, za katere potrebujemo zelo malo sestavin; listnato testo, sladkorno glazuro ter marelično marmelado. Morda se vam zdi, da je te slastne hrustljave glazirane palčke težko narediti, vendar je ravno nasprotno. Preverite svoje spretne roke in navdušeni boste.
Piškoti glazirane palčke – pripomočki:
- živilski silikonski čopič
- manjša živilska vrečka
- nožek za rezanje pice (ali navaden nož)
Piškoti glazirane palčke – sestavine:
- 1 zavoj listnatega testa
- 1 beljak
- 5-6 zvrhanih žlic sladkorja v prahu
- nekaj žlic marelične marmelade
Piškoti glazirane palčke – postopek:
Odvijemo zavoj listnatega testa in z nožem za rezanje pice narežemo palčke, dolge približno 5 centimetrov. Nato jih nekoliko narazen razporedimo po pekaču, obloženim s peki papirjem (uporabimo lahko kar tistega, v katerega je zavito listnato testo).
Iz enega beljaka in dobrih 5 zvrhanih žlic sladkorja v prahu naredimo sladkorno glazuro, ki je podobna sladkornemu ledu (Royal icing). S pomočjo metlice ali vilice najprej stepemo beljak ter postopoma dodajamo sladkor v prahu. Dobro stepemo, da dobimo gladko strukturo srednje gostote.
S silikonskim čopičem izdatno nanesemo sladkorno glazuro na palčke iz listnatega testa.
Pripravimo si kozarec, vanj vstavimo manjšo živilsko vrečko ter skozi gosto cedilo spasiramo nekaj žlic marelične marmelade, da dobimo gladko strukturo, brez večjih kosov marelic.
S spasirano marmelado, zavito v živilsko vrečko, ki ji odrežemo en vogal, dekoriramo glazirane palčke. Na vsako narišemo “križ-kraž” marmeladno verigo.
Pečemo 15 minut v ventilacijski pečici, segreti na 200 °C. Ko se glazirane palčke ohladijo, jih lahko postrežemo. Marmelada dobi zapeljiv zlato karamelni odtenek, ki spominja na jantar. Sladkorna glazura pa hrustljavo razpoka. Nam so najljubše sveže pečene, zato vam ne morem povedati, kakšne so naslednji dan, saj jih pri nas vedno hitro zmanjka.
Prijetno sladkanje!
Če se radi “igrate” z listnatim testom, poglejte in preizkusite še spodnje recepte.
Sladke dobrote: čokoladni polžki s cimetom, polžki z okusom Bounty, čokoladno – orehovi polžki. , malinove rožice, Nutellin rešetko z banano, čokoladna roža iz listnatega testa, čokolada v listnatem testu, kakijeva krostata in mentolovi žepki.
Slane dobrote: pica polžki, smrečice iz listnatega testa, pica vrtnice.