Rolada z makom in belo čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Rolada z makom belo čokolado je malo drugačna rolada, saj je pripravljena brez moke in samo iz beljakov, katerim je dodan koruzni škrob. Kot dodatek sem izbrala mak, lahko pa bi tudi npr. mlete oreščke. Krema je narejena iz dveh sestavin – sladke smetane in bele čokolade, ki jo po želji lahko zamenjate tudi za temno ali mlečno čokolado. Priprava je enostavna.

rolada z makom in belo čokoladno kremo

Pripomočki za rolado z makom in belo čokolado

  • veliki pekač, ki pride skupaj s pečico
  • električni mikser

Sestavine za rolado z makom in belo čokolado

Za beljakov biskvit:

  • 4 beljaki (od jajc M ali L)
  • 70 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 žlici koruznega škroba (cca. 30 g)
  • 2 žlici maka (mletega ali celega) – cca. 30 g

Za nadev:

  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 100 g bele čokolade

Priprava rolade z makom in belo čokolado

Beljake damo v posodo mikserja in jih stepamo pri najvišji hitrosti, ko se začnejo stepati, jim med stepanjem vsujemo sladkor, kateremu smo dodali vaniljev sladkor in stepamo do konca, da dobimo trden in čvrst sneg.

Rolada z makom in belo čokolado

Dodamo škrob in ga vmešamo v maso, nato dodamo in počasi vmešamo še makova semena, ki so lahko cela ali mleta. Vklopimo pečico in jo segrejemo na 160 °C (ventilacija).

Rolada z makom in belo čokolado

Beljakov sneg z makom porazdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo v že ogreti pečici na 160 °C (ventilacija), 20 minut. Po potrebi lahko čas peke skrajšate za kakšno minuto ali dve, odvisno od moči vaše pečice.

Rolada z makom in belo čokolado

V tem času v kozici na štedilniku na nizki temperaturi stopimo belo čokolado (lahko tudi nad vodno kopeljo) in pustimo ob strani. Sedaj trdo stepemo sladko smetano, kateri nežno vmešamo stopljeno belo čokolado.

Rolada z makom in belo čokolado

Pečen beljakov biskvit skupaj s papirjem za peko vzamemo s pekača in ga damo na delovni pult, čez položimo še en papir za peko in obrnemo okoli in previdno povlečemo dol papir za peko, na katerem se je beljakov biskvit pekel.

rolada z makom in belo čokolado

Čez premažemo stepeno smetano, kateri smo primešali belo čokolado. Vrhnji del beljakovega testa pustimo nenamazan, da bomo rolado lahko zavili. Rolado previdno zavijemo. Lahko jo postrežemo že takoj, sama pa jo raje za vsaj eno uro postavim v hladilnik, da se sestavine v kremi in okusi lepo povežejo, pa tudi rezanje je lažje. Po želji jo lahko pred rezanjem posujete še s sladkorjem v prahu.

rolada z makom in belo čokoladoPrijetno sladkanje vam želim!

rolada z makom in belo čokolado

Ljubitelji rolad poskusite tudi:

rolada z makom in belo čokolado

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor