Beljakov marmorni šarkelj
Print Friendly, PDF & Email

Saj veš tisto, ko po peki ostanejo beljaki in takrat se vsi sprašujemo v kaj jih naj umestimo. Beljakov marmorni kolač je enkratna rešitev kako porabiti beljake, za nameček pa je še zelo okusen, biskvit je izjemno mehak in svež, aromatičen in vizualno zelo lep. Zaradi začimb, ki jih vsebuje, je še posebno dobrodošel v zimskih mesecih, čeprav paše čez vse leto.

 

Beljakov marmorni šarkelj – pripomočki

 • pekač za šarkelj

Beljakov marmorni šarkelj – sestavine:

 • 250 g beljakov (to je količina od 6 do 7 jajc, odvisno od velikosti jajc)
 • ščepec soli
 • 150 g sladkorja
 • 10 g vaniljev sladkor
 • 200 g namenske moke za peciva
 • 10 g pecilni prašek
 • 75 ml olja
 • 150 ml mleka
 • 10 g mešanice začimb za medenjake
 • 13 g čokoladnega grenkega kakava

Namigi:

Če ne marate ali ne želite okusa medenjakov, lahko začimbe za medenjake nadomestite z eno žlico maka.

Če vam ostanejo beljaki in jih ne želite uporabiti takoj, jih lahko zamrznete in ko jih potrebujete, jih enostavno odmrznete in uporabite. Takšni beljaki se bodo unesli popolnoma enako kot sveži.

Beljakov marmorni šarkelj – postopek peke:

Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trdi beljakov sneg. Sneg naj bo res temeljito stepen. Med mešanjem postopoma dodajamo sladkor, kateremu smo primešali vaniljev sladkor.

Beljakov marmorni šarkelj

Moki dodamo pecilni prašek in vse skupaj presejemo. Presejana moka se bo lepše umešala v beljakov sneg in ne bo tvorila grudic. Moko s pecilnim praškom postopoma dodajamo v sneg. Mešamo čim bolj rahlo.

Beljakov marmorni šarkelj

 

Nato dolijemo olje. Ves čas rahlo mešamo.

Beljakov marmorni šarkelj

In na koncu priljemo še mleko. Sedaj bo maso postala bolj redka, vendar tako je prav.

Beljakov marmorni šarkelj

Pripravimo si še dve skodele in maso razdelimo na 3 enake dele. Pri meni je to bilo 3 x 240 g. V eno vmešamo presejan grenki kakav, v drugo vmešamo začimbe za medenjake, tretjo maso pustimo brez dodatkov.

Beljakov marmorni šarkelj

Ustvarili smo tri različne mase iz katerih bomo spekli odličen beljakov marmorni šarkelj. Če ne želimo okusa medenjakov, začimbe za medenjake zamenjamo oz. nadomestimo z 1 žlico  maka.

Beljakov marmorni šarkelj

Model za peko šarklja rahlo naoljimo in se lotimo polnjenja. Za peko šarklja najraje uporabim silikonski model, ker po peki zelo lepo pade iz njega in še nikoli se mi ni zgodilo, da bi se prijel sten. Polnimo tako, da zmerja na isto mesto polagamo eno žlico kakavove mase, nato eno žlico medenjakove mase in na koncu eno žlico beljakove mase.  Tako nadaljujemo vse dokler nam biskvitne mase ne zmanjka. Med polnjenjem se bo masa sama pomikala in porazdelila čez cel model.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj Celzija, klasične peke, 40 do 45 minut. Pečice med peko prvih 30 minut ne odpiramo.

Beljakov marmorni šarkelj

Ko je beljakov marmorni šarklej pečen, vzamemo pekač iz pečice in šarkelj še 10 minut pustimo v pekaču. Nato ga obrnemo na krožnik. Lepo pečen šarklej, bo kar sam padel iz modela.

Pustimo, da se ohladi in nato ga po vrhu posujemo s skaldorjem v prahu. Postrežemo lahko še rahlo mlačnega.

beljakov marmorni šarkeljUživajte v vsakem grižjaju posebej.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor