Šamrole
Print Friendly, PDF & Email

Šamrole so pečene rolice iz listnatega testa, ki jih napolnimo z beljakovo kremo. Načelom je v teh rolicah kar veliko sladkorja, vendar so tako simpatične in tako zelo slastne, da si jih občasno brez slabe vesti in z veseljem privoščim. Na večjih slavjih običajno prve poidejo. samrole-14

Šamrole – pripomočki:

  • tehtnica
  • žlica
  • posoda za mešanje
  • kozica
  • električni mešalec
  • modelčki za šamrole
  • vrečka za brizganje
  • nastavek za brizganje
  • pekač od pečice
  • peki papir
  • nož
  • čopič

Šamrole – sestavine:

Za 20 do 24 šamrol

  • 2 paketa listnatega testa
  • 4 beljaki
  • 100 g + 200 g kristalnega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 žlici limoninega soka
  • ščep soli

Za posip:

  • sladkor v prahu

Šamrole – postopek:

Listnato testo odvijemo in ga z nožem po širini razrežemo na trakove široke cca. 20 mm.

samrole-1

Modelčke za šamrole ovijemo s trakovi listnatega testa in jih polagamo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

samrole-2

Ko testo ovijamo na modelčke, smo natančni in pazimo, da se robovi prekrivajo. Če se ne bi prekrivali, bi po pečenju na rolicah nastale špranje in iz njih bi uhajala krema.

samrole-3

Rolice premažemo z vodo in jih pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj klasične peke, cca. 20 minut, da postanejo rahlo zlate barve oz. odvisno od pečice.

samrole-4

Pečene rolice takoj odstranimo iz modelčkov in pustimo, da se ohladijo.

samrole-5

Beljake stepemo s ščepom soli in ko se je sneg že lepo strdil, postopoma dodam 100 g sladkorja in vaniljev sladkor. Na koncu primešamo se 2 žlici soka limone.

samrole-7

200 g sladkorja nasujemo v kozico in dodamo toliko vode, da je sladkor pokrit, cca. 100 ml vode. Pristavimo na ogenj in kuhamo sladkorni sirup. Kuhamo tako dolgo, da se sladkornemu sirupu začne delati nit, to je cca. 10 do 15 minut kuhanja. Kuhamo raje kakšno minuto več, kajti sirup mora res postati sirup. Če imamo termometer, kuhamo do temperature 120 stopinj Celzija. Sirupa ne pokušamo, ker lahko dobimo opekline.

samrole-9

Ko je sirup kuhan do niti, ga s tankim curkom, še vročega prilivamo k beljakom, ki jih nenehno mešamo. Mešamo še kakšnih 8 minut, da beljaki postanejo trdi.

samrole-10

Pripravimo dresirno vrečko in nastavek za brizganje beljakove kreme. Vrečo napolnimo z delom kreme in ohlajene rolice napolnimo/nabrizgamo s sprednje in z zadnje strani.

samrole-11

Nasvet
Za polnjenje šamrol lahko izberemo tudi kakšno drugo kremo npr.: vaniljevo ali pa jih napolnimo kar s stepeno sladko smetano. Izbira je prepuščena posameznikom. Beljakova krema je krema za pripravo šamrol po izvirnem receptu.

Po vrhu jih posipamo s sladkorjem v prahu in postavimo v hladilnik, da krema postane kompaktno puhasta.
samrole-13 (2)

Želim vam sladke prste!

samrole-15

Ocena:
Skupaj: 68 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor