Beljakovo pecivo
Beljakovo pecivo je enostavna biskvitna sladica in je pripravljena v relativno kratkem času. Jaz jo pripravim vedno, ko mi pri pri peki ostanejo beljaki, seveda je to največkrat po peki pustnih krofov. Sploh ni nujno, da beljake uporabimo sveže, temveč jih lahko zamrznemo in shranimo za kasneje. Jaz sem beljakovo pecivo tokrat pripravila iz zamrznjenih beljakov. Pred pripravo jih odtalimo in enostavno uporabimo na način, kot uporabljamo sveže beljake.
Beljakovo pecivo – pripomočki:
- večja posoda za mešanje
- srednje velika posoda
- električni mešalnik
- tehtnica
- čajna žlička
- pekač velikosti 10 x 30 cm in višine 7 cm
- žlica za mešanje
- klasična pečica
Beljakovo pecivo – sestavine:
- 12 beljakov
- ščepec soli
- 20 dag mletega sladkorja
- 12 dag stopljenega masla
- 20 dag bele mehke moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 5 dag kokosove moke
- 10 dag mešanih oreščkov in rozin
- 5 dag čokolade (bela, mlečna, črna – po želji)
- 1 čajna žlička vanilijeve arome
In še:
- čokolada v prahu za posip
- maščoba za pekač
Beljakovo pecivo – postopek
V beljake dodamo sol in jih stepemo v sneg. Med počasnim mešanjem v sneg dodajamo sladkor in nato še stopljeno maslo.
V drugi posodi zmešamo suhe sestavine: moko, kokosovo moko in pecilni prašek. Suhe sestavine med počasnim mešanjem (lahko z mešalnikom na nižji hitrosti) dodajamo v “snežno maso”.
Oreščke in čokolado nasekljamo ter ročno počasi vmešamo v maso.
Biskvitno maso prelijemo v namaščen pekač in povrhu posujemo s čokolado v prahu. Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 °C ter pri tej temperaturi pečemo 35 minut.
Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice in nekaj časa pustimo še v pekaču, potem ga vzamemo iz pekača (lahko ga zvrnemo in položimo nazaj v položaj, v katerem se je pekel, da je s čokolado posuti del zgoraj). Ko je pecivo ohlajeno, ga narežemo na rezine poljubne debeline.
Prijetno sladkanje!