Šampita
Print Friendly, PDF & Email

Šampita ali šamšnita je sladica, katero večina obožuje, pa čeprav vsebuje veliko sladkorja. Vendar, ko jo poskusimo, vemo zakaj je vredna greha.  Narejena je iz beljakov in sladkorja, katere stepemo v rahlo, kremno, svilnato peno – meringo.

šampita

Šampita – pripomočki:

  • električni mikser, robot

Šampita – sestavine:

  • 2 lista kupljenega listnatega testa
  • 350 g beljakov  (to je približno 11 beljakov oz. odvisno od velikosti jajc)
  • 700 g sladkorja
  • 24 g vaniljevega sladkorja
  • 50 ml sok limone

Pomembno:

Sestavine se lahko poljubno prilagodijo, odvisno od tega, koliko šampite želimo narediti. Vodilo pa naj bo vedno razmerje 1 : 2 (beljaki : sladkor), zato beljake vedno stehtamo.

Šampita – postopek:

Najprej spečemo listnato testo. List testa na gosto prešpikamo z vilico in ga ne peki papirju položimo na okoli obrnjen pekač. Testo pokrijemo z drugim peki papirjem in ga obtežimo s pekačem. Pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj Celzija, približno 13 do 15 minut. Zadnje 4 minute odstranimo vrhnji pekač in peki papir ter testo pečemo še tako dolgo, da se po vhu zlato obarva.

šampita

Ker smo med peko testo obtežili, niso nastali mehurji. Testo previdno preložimo na rešeto za ohlajanje in postopek ponovimo z drugim listom testa.

šampita

Ko imamo testo pečeno, se lotimo beljakov. Beljake damo v suho in čisto posodo, v katerij jih bomo kasneje stepali in jih z metlico stepemo samo toliko, da se malo spenijo. Nato posodo z beljaki postavimo nad posodo v katero smo nalili vodo. Pazimo, da se posoda z beljaki ne dotika vode.

 

šampita

Vse skupaj damo na štedilnik in ko voda zavre, zmanjšamo temperaturo, vendar voda naj še vedno čisto rahlo vre ter z metlico nenehno stepamo beljake. Postopamo, med mešanjem, dodajamo slador in vaniljev sladkor. Zaradi pasterizacije beljakov se priporoča stepanje do 62 stopinj Celzija. Zmes ves čas stepamo, verjento nas bo roka že malo bolela, zato če imamo možnost, prosimo za zamenjavo. Sladkor se mora povsem stopiti. To preizkusimo tako, da na prst kanemo malo mase in če med prstoma začutimo še grudice sladkorja, postospek mešajna podaljšamo. Mešanje naj traja minimalno 15 minut ali več – odvisno od količine beljakov.

šampita

Ko smo dobili povsem gladko beljakovo zmes s sladkorjem, posodo prestavimo na prostor za mešanje. Če le imamo možnost, uporabimo robot za mešanje ali samostoječi mikser. Zmes stepamo najprej na srednji hitrosti, nato povečamo na večjo. Nekje malo čez polovico časa za mešanje, prilijemo limonin sok in stepamo dalje. Stepamo tako dolgo, da dobimo kremni, svilnati sneg, kateri je tako kompakten, da se ne premika več. To traja 15 ali več minut.
šampita

Beljakovo peno sedaj presipamo na pečeno listnato testo. Če je list testa prevelik, ga prej z nožem odrežemo na željeno velikost. S pomočjo žlice in lopatice beljakovo meringo poravnamo v dolžino, višino in širino. Ker je sneg tako kompakten, pri oblikovanu šampite ne potrebujemo model, lahko jih oblikujemo kar na tasi za serviranje. Če bi se meringa med oblikovanjem preveč lepila na lopatico,  lopatico pomočite v mrzlo vodo.

šampita

Zgornji list testa narežemo na rezine in jih položimo na vrh beljakove kreme – meringe. Zgornjo plast testa rahlo posujemo s sladkorjem v prahu.

šampita

Šampito za par ur postavimo v hladilnik.

Najboljša je sveža, še isti dan, zato si jo lahko sedaj postrežete.

šampita

Naj vam tekne!

Še nekaj idej kako porabiti beljake:

 

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor