Enostavna skutna pita z vaniljo
Print Friendly, PDF & Email

Priprava te pite je zelo enostavna, njen okus pa preprost, po skuti in vanilji. Tisti, ki bi želeli, ji lahko sicer dodate še naribano jabolko, a nam je takšna najljubša, preprosta, kjer glavno vlogo odigrata le skuta in vanilja. Sestavine povsem enostavno odmerimo z žlico, zato kuhinjska tehtnica ni potrebna.

Pripomočki za pripravo skutne pite z vaniljo

  • pekač za pite premera 28 cm
  • skleda 2x
  • ribežen
  • folija za živila
  • kuhinjska tehtnica
  • silikonska lopatka za mešanje
  • žlica
  • pečica
  • zamrzovalnik, hladilnik

Sestavine za skutno pito z vaniljo

Za testo:

  • 9 zvrhanih žlic gladke moke (cca. 210 g)
  • 10 žlic masla (110 g)
  • 6 žlic sladkorja (80-90 g)
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • 5 žlic mleka (80 ml)
  • 2 rumenjaka

Za nadev:

  • 500 g nepasirane skute
  • 2 beljaka
  • 2 poravnani žlici pšeničnega zdroba (cca. 25-30 g)
  • 5 žlic sladkorja (cca. 7o g)
  • 1/2 čajne žličke vanilje v prahu
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja

In še:

  • malo masla za mazanje pekača

Priprava skutne pite z vaniljo

Najprej pripravimo testo. V skledo odmerimo moko, ji primešamo pecilni prašek, nato pa dodamo še vse preostale sestavine: jajčna rumenjaka, maslo, sladkor, mleko. Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo. Testa ni potrebno gnesti, samo toliko, da se povežejo sestavine. V kolikor bi bilo testo premokro dodajte še kakšno žlico moke in obratno, če je presuho, pa malce mleka. Testo, ki ga dobimo je precej mehko. Testo zavijemo v foljio za živila in ga za vsaj pol ure (lahko tudi dlje, ali celo čez noč) postavimo v hladilnik.

Beljaka, ki smo ju ločili od rumenjakov, shranimo v hladilniku, v katerem naj počakata na naslednjo fazo, saj ju bomo potrebovali za nadev.

Po preteku tega časa, iz hladilnika vzamemo testo in ga razdelimo na dva dela: 3/4 in 1/4. Manjši del, ki predstavlja eno četrtinko, zavijemo nazaj v folijo za živila in ga damo v zamrzovalnik. Hkrati priklopimo tudi pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Večji del testa s pomočjo rok porazdelimo po pekaču za pite, ki smo ga pred tem namazali z maslom. Ne pozabimo na robove, ki jih tudi zapolnimo s testom.

Sedaj pripravimo nadev. Beljaka stepemo v trden sneg. V drugi posodi pa skupaj zmešamo vse preostale sestavine za nadev: skuto, sladkor, vaniljev sladkor, vaniljo v prahu in pšenični zdrob. Nato vmešamo še sneg iz beljakov, ki ga porazdelimo preko testa za pito, ki smo ga že porazdelili po pekaču.

Kot omenjeno, lahko nadevu dodate še eno olupljeno jabolko, ki ga enostavno naribajte v nadev in premešajte.

Čez nadev sedaj naribamo manjši kos testa, ki je bil ta čas v zamrzovalniku in se je nekoliko strdil. Testo porazdelimo sem ter tja po nadevu, vsega nadeva testo ne bo pokrilo.

Pečemo 20-25 minut v predhodno ogreti pečici na 170 °C (ventilacija).

Nekoliko ohlajeno, še bolje povsem hladno, narežemo na kose in postrežemo.

Prijetno sladkanje!

Ljubitelje pit vabim, da poskusite tudi:

Ljubitelje sladic s skuto pa:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor