Enostavna skutna pita z vaniljo
Priprava te pite je zelo enostavna, njen okus pa preprost, po skuti in vanilji. Tisti, ki bi želeli, ji lahko sicer dodate še naribano jabolko, a nam je takšna najljubša, preprosta, kjer glavno vlogo odigrata le skuta in vanilja. Sestavine povsem enostavno odmerimo z žlico, zato kuhinjska tehtnica ni potrebna.
Pripomočki za pripravo skutne pite z vaniljo
- pekač za pite premera 28 cm
- skleda 2x
- ribežen
- folija za živila
- kuhinjska tehtnica
- silikonska lopatka za mešanje
- žlica
- pečica
- zamrzovalnik, hladilnik
Sestavine za skutno pito z vaniljo
Za testo:
- 9 zvrhanih žlic gladke moke (cca. 210 g)
- 10 žlic masla (110 g)
- 6 žlic sladkorja (80-90 g)
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
- 5 žlic mleka (80 ml)
- 2 rumenjaka
Za nadev:
- 500 g nepasirane skute
- 2 beljaka
- 2 poravnani žlici pšeničnega zdroba (cca. 25-30 g)
- 5 žlic sladkorja (cca. 7o g)
- 1/2 čajne žličke vanilje v prahu
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
In še:
- malo masla za mazanje pekača
Priprava skutne pite z vaniljo
Najprej pripravimo testo. V skledo odmerimo moko, ji primešamo pecilni prašek, nato pa dodamo še vse preostale sestavine: jajčna rumenjaka, maslo, sladkor, mleko. Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo. Testa ni potrebno gnesti, samo toliko, da se povežejo sestavine. V kolikor bi bilo testo premokro dodajte še kakšno žlico moke in obratno, če je presuho, pa malce mleka. Testo, ki ga dobimo je precej mehko. Testo zavijemo v foljio za živila in ga za vsaj pol ure (lahko tudi dlje, ali celo čez noč) postavimo v hladilnik.
Beljaka, ki smo ju ločili od rumenjakov, shranimo v hladilniku, v katerem naj počakata na naslednjo fazo, saj ju bomo potrebovali za nadev.
Po preteku tega časa, iz hladilnika vzamemo testo in ga razdelimo na dva dela: 3/4 in 1/4. Manjši del, ki predstavlja eno četrtinko, zavijemo nazaj v folijo za živila in ga damo v zamrzovalnik. Hkrati priklopimo tudi pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Večji del testa s pomočjo rok porazdelimo po pekaču za pite, ki smo ga pred tem namazali z maslom. Ne pozabimo na robove, ki jih tudi zapolnimo s testom.
Sedaj pripravimo nadev. Beljaka stepemo v trden sneg. V drugi posodi pa skupaj zmešamo vse preostale sestavine za nadev: skuto, sladkor, vaniljev sladkor, vaniljo v prahu in pšenični zdrob. Nato vmešamo še sneg iz beljakov, ki ga porazdelimo preko testa za pito, ki smo ga že porazdelili po pekaču.
Kot omenjeno, lahko nadevu dodate še eno olupljeno jabolko, ki ga enostavno naribajte v nadev in premešajte.
Čez nadev sedaj naribamo manjši kos testa, ki je bil ta čas v zamrzovalniku in se je nekoliko strdil. Testo porazdelimo sem ter tja po nadevu, vsega nadeva testo ne bo pokrilo.
Pečemo 20-25 minut v predhodno ogreti pečici na 170 °C (ventilacija).
Nekoliko ohlajeno, še bolje povsem hladno, narežemo na kose in postrežemo.
Prijetno sladkanje!
Ljubitelje pit vabim, da poskusite tudi:
Ljubitelje sladic s skuto pa:
- skutno pecivo z vaniljo in brusnicami,
- skutno pecivo z borovnicami,
- sočno skutno pecivo s slivami,
- skutni praženec s toplo ribezovo omako,
- skutno potico,
- malinovo pito s skuto,
- skutni zavitek s svežino limone,
- fit bananine rezine s čokolado in skuto,
- pehtranove rezine s skuto,
- čokoladno skutno pecivo,
- skutne rezine z malinami.