Sočna mascarpone pita z malinami
Že ob prvem grižljaju boste začutili simfonijo okusov … čokoladno testo, v katerem se skrivajo mandlji, kremni mascarpone, ki vse skupaj ovije v nežnost in sladko kisle maline, ki zaokrožijo noto okusov … vse to je sočna mascarpone pita z malinami.
Pripomočki za pripravo sočne mascarpone pite z malinami
- sekljalnik
- kuhinjski robot (za gnetenje testa, ni pa nujno)
- metlica za stepanje
- merilnik tekočin
- kuhinjska tehtnica
- 2 posodi (1 večja, druga manjša; za topljenje čokolade nad paro)
- 2 plastični skledi
- manjša ponev in kuhalnica
- pekač za pito premera 26 cm
- kos folije za živila ali PVC vrečka za živila
- hladilnik, električna pečica
Sestavine za sočno mascarpone pito z malinami
Za čokoladno testo:
- 180 g bele gladke moke
- 30 g mandljev (neoluščenih)
- 1 celo jajce
- 50 g masla
- 25 g čokolade za kuhanje
- 15 g kakava
- 60 g sladkorja v prahu
- malo masla za mazanje pekača
Za kremni mascarpone nadev:
- 350 g mascarpone sira
- 50 g sladkorja v prahu
- 150 ml sladke smetane
Za malinov preliv:
- 250 g malin (svežih ali zamrznjenih)
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
Postopek priprave sočne mascarpone pite z malinami
Najprej vam svetujem, da si pripravite in stehtate vse sestavine za pripravo čokoladnega testa. Nato v sekljalnik stresemo mandlje in jim dodamo 2 žlici sladkorja, ki ga vzamemo od celote. Vse skupaj sesekljamo.
Nad paro stopimo čokolado in počakamo, da se malo ohladi.
Nato v skledo kuhinjskega robota (ali skledo, v kateri boste na roke zamesili testo) stresemo moko, kakav in sesekljane mandlje. Vse skupaj premešamo, nato pa dodamo še ostale sestavine: jajce (celo), preostal sladkor, maslo (narezano na koščke) in malenkost ohlajeno, a še vedno tekočo čokolado.
Testo zgnetemo. Najprej se bo naredilo kašasto testo, takrat vsebino stresemo na delovni pult in z rokami dobro pregnetemo testo. V kolikor imate kuhinjskega robota, naj vam bo v pomoč pri gnetenju, saj je testo za to mascarpone pito z malinami potrebno res dobro pregnesti in si za gnetenje vzeti čas. Ko je testo gladko, brez grudic in popolnoma enotno, ga oblikujemo v kepo.
Nato vzamemo košček folije za živila (ali PVC vrečko za živila) in testo zavijemo vanjo. Testo postavimo v hladilnik, kjer naj počiva 30-60 minut.
Malo preden vzamemo testo vzeli iz hladilnika, si pripravimo mascarpone nadev in malinov preliv. Prav tako vklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska).
Mascarpone nadev za sočno mascarpone pito z malinami pripravimo tako, da damo v skledo mascarpone sir, sladkor in sladko smetano (sladke smetane ne stepamo, pač pa dodamo tekočo).
Vse skupaj s pomočjo metlice za stepanje umešamo v gladko, kremno teksturo.
Pripravimo še malinov preliv. Maline (lahko tudi zamrznjene), sladkor in vaniljev sladkor stresemo v ponev in med rahlim mešanjem grejemo toliko časa, da vse skupaj ”zavre”. Nato odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.
Sedaj je čas, da sestavimo sočno mascarpone pito z malinami.
Pekač za pito malenkost namažemo z maslom. Nato pa testo, ki ga odvijemo iz folije, denemo na sredino pekača.
Z rokami ga enakomerno porazdelimo po pekaču. Ne pozabimo na robove pekača (testo lahko tudi naribate in ga nato porazdelite po pekaču).
Sedaj čez testo prelijemo nadev iz mascarpone sira in ga porazdelimo po piti.
Čez vse skupaj pa prelijemo še malinov preliv.
Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 25 minut. Naj vas ne zaskrbi, ko bo med peko nadev sočne mascarpone pite z malinami narasel. Tako je prav. Ko boste pito vzeli iz pečice, se bo nadev počasi posedel nazaj.
Mascarpone pito z malinami povsem ohladimo in šele nato razrežemo. Najboljše bo, če jo boste rezali naslednji dan.
Sočno mascarpone pito z malinami posežemo segreto na sobno temperaturo, zato jo, v kolikor jo boste hranili v hladilniku, vzemite iz hladilnika vsaj pol ure pred serviranjem.
Vabim, da si ogledate še recept za:
Želim vam prijetno sladkanje!