Sočna mascarpone pita z malinami
Print Friendly, PDF & Email

Že ob prvem grižljaju boste začutili simfonijo okusov … čokoladno testo, v katerem se skrivajo mandlji, kremni mascarpone, ki vse skupaj ovije v nežnost in sladko kisle maline, ki zaokrožijo noto okusov … vse to je sočna mascarpone pita z malinami.

Sočna mascarpone pita z malinami

Pripomočki za pripravo sočne mascarpone pite z malinami

  • sekljalnik
  • kuhinjski robot (za gnetenje testa, ni pa nujno)
  • metlica za stepanje
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • 2 posodi (1 večja, druga manjša; za topljenje čokolade nad paro)
  • 2 plastični skledi
  • manjša ponev in kuhalnica
  • pekač za pito premera 26 cm
  • kos folije za živila ali PVC vrečka za živila
  • hladilnik, električna pečica

Sestavine za sočno mascarpone pito z malinami

Za čokoladno testo:

  • 180 g bele gladke moke
  • 30 g mandljev (neoluščenih)
  • 1 celo jajce
  • 50 g masla
  • 25 g čokolade za kuhanje
  • 15 g kakava
  • 60 g sladkorja v prahu
  • malo masla za mazanje pekača

Za kremni mascarpone nadev:

  • 350 g mascarpone sira
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 150 ml sladke smetane

Za malinov preliv:

  • 250 g malin (svežih ali zamrznjenih)
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor

Postopek priprave sočne mascarpone pite z malinami

Najprej vam svetujem, da si pripravite in stehtate vse sestavine za pripravo čokoladnega testa. Nato v sekljalnik stresemo mandlje in jim dodamo 2 žlici sladkorja, ki ga vzamemo od celote. Vse skupaj sesekljamo.

Sočna mascarpone pita z malinami

Nad paro stopimo čokolado in počakamo, da se malo ohladi.

Nato v skledo kuhinjskega robota (ali skledo, v kateri boste na roke zamesili testo) stresemo moko, kakav in sesekljane mandlje. Vse skupaj premešamo, nato pa dodamo še ostale sestavine: jajce (celo), preostal sladkor, maslo (narezano na koščke) in malenkost ohlajeno, a še vedno tekočo čokolado.

Sočna mascarpone pita z malinami

Testo zgnetemo. Najprej se bo naredilo kašasto testo, takrat vsebino stresemo na delovni pult in z rokami dobro pregnetemo testo. V kolikor imate kuhinjskega robota, naj vam bo v pomoč pri gnetenju, saj je testo za to mascarpone pito z malinami potrebno res dobro pregnesti in si za gnetenje vzeti čas. Ko je testo gladko, brez grudic in popolnoma enotno, ga oblikujemo v kepo.

Sočna mascarpone pita z malinami

Nato vzamemo košček folije za živila (ali PVC vrečko za živila) in testo zavijemo vanjo. Testo postavimo v hladilnik, kjer naj počiva 30-60 minut.

Sočna mascarpone pita z malinami

Malo preden vzamemo testo vzeli iz hladilnika, si pripravimo mascarpone nadev in malinov preliv. Prav tako vklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska).

Mascarpone nadev za sočno mascarpone pito z malinami pripravimo tako, da damo v skledo mascarpone sir, sladkor in sladko smetano (sladke smetane ne stepamo, pač pa dodamo tekočo).

Vse skupaj s pomočjo metlice za stepanje umešamo v gladko, kremno teksturo.

Sočna mascarpone pita z malinami

Pripravimo še malinov preliv. Maline (lahko tudi zamrznjene), sladkor in vaniljev sladkor stresemo v ponev in med rahlim mešanjem grejemo toliko časa, da vse skupaj ”zavre”. Nato odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

Sočna mascarpone pita z malinami

Sedaj je čas, da sestavimo sočno mascarpone pito z malinami.

Pekač za pito malenkost namažemo z maslom. Nato pa testo, ki ga odvijemo iz folije, denemo na sredino pekača.

Sočna mascarpone pita z malinami

Z rokami ga enakomerno porazdelimo po pekaču. Ne pozabimo na robove pekača (testo lahko tudi naribate in ga nato porazdelite po pekaču).

Sočna mascarpone pita z malinami

Sedaj čez testo prelijemo nadev iz mascarpone sira in ga porazdelimo po piti.

Sočna mascarpone pita z malinami

Čez vse skupaj pa prelijemo še malinov preliv.

Sočna mascarpone pita z malinami

Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 25 minut. Naj vas ne zaskrbi, ko bo med peko nadev sočne mascarpone pite z malinami narasel. Tako je prav. Ko boste pito vzeli iz pečice, se bo nadev počasi posedel nazaj.

Mascarpone pito z malinami povsem ohladimo in šele nato razrežemo. Najboljše bo, če jo boste rezali naslednji dan.

Sočno mascarpone pito z malinami posežemo segreto na sobno temperaturo, zato jo, v kolikor jo boste hranili v hladilniku, vzemite iz hladilnika vsaj pol ure pred serviranjem.

Sočna mascarpone pita z malinami

Nasvet
Namesto malin lahko uporabite tudi borovnice, jagode, ribez, …

Vabim, da si ogledate še recept za:

Želim vam prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 49 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor