Pita z vaniljevo kremo in slivami
Print Friendly, PDF & Email

Pita z vaniljevo kremo in slivami se ponaša s hrustljavim testom in mehkim, sočnim nadevom iz sliv in vaniljeve kreme.

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Pita z vaniljevo kremo in slivami – pripomočki:

 • pekač za pito premera 28 cm

 Pita z vaniljevo kremo in slivami – sestavine:

Za testo:

 • 700 g ostre moke
 • 300 g masla (naj bo sobne temperature)
 • 150 g mletega sladkorja
 • 1 pecilni prašek
 • 2 rumenjaka
 • ščepec soli
 • 2 jedilni žlici kisle smetane
 • maslo za namastitev pekača

Za nadev iz sliv:

 • 450 g razkoščičenih sliv
 • 1 žlica mletega cimeta
 • 1 – 2 žlici mletega sladkorja (po želji)
Namig
Namesto sliv lahko uporabite tudi drugo sadje: hruške, jabolka, maline, borovnice, jagode, marelice, breskve, ananas, … Sadje je lahko sveže, zamrznjeno, iz kompota, …

Za nadev iz vaniljeve kreme:

 • 600 ml mleka
 • 6 žlic sladkorja
 • 2 vaniljeva praška za pripravo pudinga z burbonsko vaniljo
 • 200 ml sladke smetane

 Pita z vaniljevo kremo in slivami – postopek priprave

Testo pripravimo povsem enostavno. Vse sestavine denemo v posodo in zamesimo testo. Sama na koncu testo denem na pomokano delovno površino, da ga res dobro zamesim in oblikujem kepo testa. Nastalo kepo testa prerežemo na polovico.

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Vsako polovico testa posebej damo v PVC vrečko za živila (ali zavijemo v prozorno folijo) in postavimo v hladilnik za dobro uro.

DSC_0246

Namig
Za pripravo testa lahko, namesto na sobni temperaturi zmehčanega masla, uporabite tudi maslo, ki ste ga stopili na štedilniku. V tem primeru naj testo v hladilniku počiva kar čez noč.

Medtem, ko je testo v hladilniku, pripravimo vaniljevo kremo in razkoščičimo slive. Razkoščičene slive pustimo v posodi, kjer bodo počakale na naslednji korak. Sedaj pa pripravimo vaniljevo kremo.

Priprava te okusne vaniljeve kreme je zelo preprosta. Najprej namerimo količino mleka in ga vlijemo v kozico, v kateri ga bomo skuhali. Od skupne količine mleka vzamemo 10 žlic mleka stran in jih prelijemo v večjo skodelico, v kateri bomo pripravili prašek za puding. Mleko v kozici postavimo na štedilnik in pustimo, da zavre. Medtem pripravimo prašek za puding.

V kolikor imate doma navaden prašek za vaniljev puding (brez dodane burbonske vanilje) bo tudi ta dober. V skodelico, v kateri imamo mleko, stresemo še prašek pudinga in sladkor. S pomočjo metlice za stepanje zmešamo v homogeno zmes, brez grudic.

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Mleko je medtem najbrž že blizu vrenja. Zato vanj vlijemo pripravljeno zmes iz praška za puding, mleka in sladkorja. Neprestano mešamo z metlico. Mešamo nekaj minut, da se puding skuha. Ko je kuhan, je gost. Odstavimo ga s štedilnika in počakamo, da se nekoliko ohladi. Vmes mešamo, da nam na vrhu ne nastane skorja. Ko se puding nekoliko ohladi, mu dodamo sladko smetano. Smetane ne stepamo, ampak jo le vlijemo k pudingu in s pomočjo metlice zmešamo v homogeno zmes.

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Vaniljeva krema za pito je pripravljena. Medtem, ko bomo pripravljali testo, se bo še malenkost ohladila, kar je prav. Med tem jo nekajkrat premešajmo.

Tako. Vse sestavine so pripravljene.

Najprej pripravimo še nadev iz sliv. Na slive, ki smo jih razkoščičili dodamo 1 jedilno žlico mletega cimeta in dobro premešamo. V kolikor ste bolj sladkosnede narave in vam naravna sladkost sliv (ali drugega sadja) en zadošča, lahko dodate tudi žlico ali dve mletega sladkorja.

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Testo za pito vzamemo iz hladilnika. Naj bo nekaj minut na sobni temperaturi. Medtem z nekaj masla namastimo pekač za pito in segrejemo električno pečico na 170 °C. Nato pa s pomočjo ribežna prvo polovico testa enostavno naribamo v pekač. Nato z rokami testo razporedimo po celotnem pekaču in tako oblikujemo dno pite.

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Na testo denemo slive in jih razporedimo po celotnem pekaču.

Pita z vaniljevo kremo in slivamiČez slive pa prelijemo še vaniljevo kremo.

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Vaniljevo kremo razmažemo čez slive.

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Sedaj je čas, da na pito damo še drugo polovico testa., ki ga prav tako naribamo čez.  V kolikor želite, lahko testo seveda razvaljate in ga dodate na vrh pite. Sama pa ga pogosto kar naribam in tako ustvarim nekoliko drugačen videz pite. Naribano testo s pomočjo rok malo pritisnemo na samo pito (ne uporabljajte sile) in oblikujte vrh pite.

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Pito pečemo na 170 °C, ventilacija, približno 50 – 55 minut oziroma toliko časa, da zlato – rjavo porjavi. Ko je pečena, jo ohladimo in šele nato razrežemo. Najbolje je, da se ohlaja preko noči in jo razrežemo šele naslednji dan.

Pita z vaniljevo kremo in slivami

Preden pito postrežemo jo lahko (ni pa nujno) posujemo z mletim sladkorjem.

Pita z vaniljevo kremo in slivamiPrijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor