Skutno pecivo z vaniljo in brusnicami
Sočno, ne presladko skutno pecivo z rahlo kiselkasto noto po brusnicah in seveda bogatega okusa in arome po vanilji. Priprava pa izjemno enostavna, vse skupaj pripravimo v nekaj minutah, v eni posodi. Nato pa le še počakamo, da se speče in … Skutno pecivo z vaniljo in brusnicami je odlično še malce mlačno, še boljše pa je dobro ohlajeno naslednji dan. Poskusite!
Pripomočki za pripravo skutnega peciva
- okrogel pekač premera 28 cm
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica
- skleda za pripravo mase
- cedilo
- list papirja za peko
- silikonska lopatka
- pečica
Sestavine za skutno pecivo z vaniljo in brusnicami
- 500 g nepasirane skute
- 360 g kisle smetane
- 180 g navadnega jogurta
- 6 jedilnih žlic sladkorja (bolj sladkosnedi dajte kakšno več)
- 2 zavojčka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
- 1 poravnana čajna žlička vanilje v prahu (ali strok vanilje)
- 3 jajca
- 7 zvrhanih žlic gladke bele moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 100 g suhih brusnic
In še:
- malo masla za mazanje pekača
- sladkor v prahu za posip (ni nujno)
Priprava skutnega peciva z vaniljo in brusnicami
Najprej vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacija). Pekač pa namažemo z maslom.
V skledo damo skuto, jogurt, kislo smetano, sladkor, vaniljev sladkor, vaniljo v prahu, jajca. Z mešalnikom premešamo, da dobimo enotno zmes.
Sedaj k masi presejemo moko s pecilnim praškom. Moko dobro vmešamo, da dobimo maso brez grudic.
Ročno, s pomočjo lopatke vmešamo še brusnice.
Maso vlijemo v pekač, ki smo ga že namazalo z maslom. Pekač malce potresemo, da se masa za skutno pecivo z vaniljo in brusnicami lepo enakomerno porazdeli po njem.
Vse skupaj potisnemo v pečico, ki se je medtem že segrela in pečemo 60 minut. Ko se skutno pecivo z vaniljo in brusnicami An vrhu lepo zlato rjavo zapeče, ga pokrijemo z listom papirja za peko in pečemo dalje. Jaz sem ga pokrila nekje po 35-40 minutah peke. Vse je odvisno od moči vaše pečice.
Ko je skutno pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo, v pekaču, da se ohladi.
Takoj, ko je pečeno je še zelo mehko, a se kasneje, ko se ohladi, utrdi.
Skutino pecivo lahko narežemo na rezine in postrežemo kot tortico, ali pa ha narežemo na manjše koščke in postrežemo na pladnju. Tisti, ki želite, ga lahko posujete še z malo sladkorja v prahu.
Naj vam tekne!