Skutno pecivo z vaniljo in brusnicami
Print Friendly, PDF & Email

Sočno, ne presladko skutno pecivo z rahlo kiselkasto noto po brusnicah in seveda bogatega okusa in arome po vanilji. Priprava pa izjemno enostavna, vse skupaj pripravimo v nekaj minutah, v eni posodi. Nato pa le še počakamo, da se speče in … Skutno pecivo z vaniljo in brusnicami je odlično še malce mlačno, še boljše pa je dobro ohlajeno naslednji dan. Poskusite!

Pripomočki za pripravo skutnega peciva

  • okrogel pekač premera 28 cm
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • skleda za pripravo mase
  • cedilo
  • list papirja za peko
  • silikonska lopatka
  • pečica

Sestavine za skutno pecivo z vaniljo in brusnicami

  • 500 g nepasirane skute
  • 360 g kisle smetane
  • 180 g navadnega jogurta
  • 6 jedilnih žlic sladkorja (bolj sladkosnedi dajte kakšno več)
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 1 poravnana čajna žlička vanilje v prahu (ali strok vanilje)
  • 3 jajca
  • 7 zvrhanih žlic gladke bele moke
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 100 g suhih brusnic

In še:

  • malo masla za mazanje pekača
  • sladkor v prahu za posip (ni nujno)

Priprava skutnega peciva z vaniljo in brusnicami

Najprej vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacija). Pekač pa namažemo z maslom.

V skledo damo skuto, jogurt, kislo smetano, sladkor, vaniljev sladkor, vaniljo v prahu, jajca. Z mešalnikom premešamo, da dobimo enotno zmes.

Sedaj k masi presejemo moko s pecilnim praškom. Moko dobro vmešamo, da dobimo maso brez grudic.

Ročno, s pomočjo lopatke vmešamo še brusnice.

Maso vlijemo v pekač, ki smo ga že namazalo z maslom. Pekač malce potresemo, da se masa za skutno pecivo z vaniljo in brusnicami lepo enakomerno porazdeli po njem.

Vse skupaj potisnemo v pečico, ki se je medtem že segrela in pečemo 60 minut. Ko se skutno pecivo z vaniljo in brusnicami An vrhu lepo zlato rjavo zapeče, ga pokrijemo z listom papirja za peko in pečemo dalje. Jaz sem ga pokrila nekje po 35-40 minutah peke. Vse je odvisno od moči vaše pečice.

Ko je skutno pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo, v pekaču, da se ohladi.
Takoj, ko je pečeno je še zelo mehko, a se kasneje, ko se ohladi, utrdi.

Skutino pecivo lahko narežemo na rezine in postrežemo kot tortico, ali pa ha narežemo na manjše koščke in postrežemo na pladnju. Tisti, ki želite, ga lahko posujete še z malo sladkorja v prahu.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor