Skutna potica
Print Friendly, PDF & Email

Potica je slovenska kulinarična posebnost, ki ima lahko najrazličnejše nadeve. Eden izmed njih je tudi skutin. Skutna potica po tem receptu je ravno prav sočna, njeno testo pa okusno in mehko, da se v ustih kar stopi. Vedno se prileže in kar je najboljše, potica po tem receptu tudi vedno uspe.
Nadevu za skutino potico lahko damo rozine ali brusnice, ali pa jih izpustimo, če jih ne maramo. Če želite lahko dodate celo pehtran. Sama sem skutni potici tokrat dodala pomarančno lupinico, ki izvrstno dopolni okus.

Pripomočki za pripravo skutne potice

  • večja skleda za mesenje in vzhajanje testa
  • kuhinjska krpa
  • štedilnik
  • pečica
  • žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • lesen nož za mazanje (ali podoben pripomoček)
  • večja bombažna krpa na kateri bomo testo valjali (ni nujna)
  • valjar
  • pekač za potico premera 35 cm (jaz uporabljam glinenega)
  • nož
  • ribežen
  • 2 manjši skodelici
  • skleda za pripravo nadeva
  • žlička
  • kozica
  • čopič za mazanje
  • kuhalnica
  • list papirja za peko po potrebi

Sestavine za skutno potico:

Za testo:

  • 600 g gladke bele moke tip 400
  • 1/2  žličke soli
  • 4 rumenjake
  • 50 g sladkorja
  • 1 jedilno žlico ruma
  • 3 dl toplega (ne vročega!) mleka
  • 50 g masla
  • 30 g kvasa
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • limonina lupina (bio)

Za nadev:

  • 500 g nepasirane skute
  • 2 jajci
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • ščep soli
  • 120 g pšeničnega zdroba
  • pomarančna ali limonina lupinica (naj bo bio)

In še po želji:

  • cca. 100 g brusnic ali rozin (lahko izpustite)
  • če želite pehtranovo potico s skuto, pa dodajte pehtran
  • sladkor v prahu za posip pečene potice

In še:

  • maslo za mazanje pekača

Priprava skutne potice

Najboljše je, če si vse sestavine pripravimo in odmerimo vnaprej, da so ogrete na sobno temperaturo, pa tudi lažje nam bo in ne bomo pozabili kakšne sestavine.

Najprej se lotimo priprave testa, zato najprej pripravimo kvasec. V ta namen mleko v kozici segrejemo toliko, da je mlačno. V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja (vzamemo od celote), žličko moke (tudi to vzamemo od celote) in zalijemo z malo mleka (cca. 1 dl) in premešamo. Pustimo na delovnem pultu in počakamo, da kvas začne delovati in se dvigne.

Ta čas, ko čakamo, da bo kvasec pripravljen, v skledo v kateri bomo zamesili testo, vsujemo moko, moki dodamo ščep soli in maslo katerega narežemo na manjše kose. Z rokami vmešamo maslo v moko, da dobimo kašo.

Jajca ločimo na beljake in rumenjake; 1 beljak shranimo posebej, saj ga bomo potrebovali, ostale tri lahko porabimo za pripravo katerega drugega peciva oz. sladice.
Rumenjake dodamo k moki, prav tako sladkor, vaniljev sladkor in naribano lupinico bio limone.

Dolijemo še mleko in kvasec, ki je medtem najverjetneje že narasel.

Vse sestavine dobro zgnetemo. Najprej v skledi, ko pa se začne oblikovati kepa testa, vse skupaj stresemo na delovno površino in testo z obema rokama dobro zgnetemo. Za gnetenje si vedno vzemite čas in ne hitite preveč.

Testo mora biti gladko in voljno in se ne sme prijemati na roke.

Zgneteno kvašeno testo za potico denemo nazaj v skledo v kateri smo začeli z njegov pripravo. Skledo pred tem pomokamo po dnu in po stenah. Po vrhu pomokamo tudi testo. Vse skupaj pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo v mirnem kotičku kuhinje, da vzhaja (pustite kar na delovnem pultu, ni nobene potrebe po tem, da testo postavljate v bližino radiatorjev ipd.). Testo naj vzhaja 2 uri.

Ko je testo vzhajano, pripravimo skutni nadev. V ta namen najprej skupaj zmešamo skuto, jajci, ščep soli, sladkor in vaniljev sladkor, rum, naribano pomarančno lupinico (namesto pomarančne lahko limonino). Nato dodamo še pšenični zdrob katerega prav tako dobro vmešamo v skutin nadev. Nadev je pripravljen. Z maslom namažemo še pekač za potico.

Pripravimo si delovno površino na kateri bomo valjali testo za skutno potico in ga pomokamo. Na pomokano površino denemo vzhajano kvašeno testo in ga po vrhu, če je potrebno, malenkost pomokamo. Razvaljamo ga na približno 0,5-0,8 mm debelo.

Na razvaljano testo razporedimo skutni nadev katerega enakomerno razmažemo po testu. Sedaj pa, če želite, lahko čez skutni nadev posujete brusnice ali rozine. Namesto brusnic ali rozin lahko čez posujete pehtran.

Testo zavijemo tako, da z zavijanjem pričnemo spodaj (zadnja fotografija zgodaj). Pri zavijanju si lahko pomagamo tudi s prtičem (če smo testo valjali na njem), katerega privzdignemo, da se testo zavije. Zavito skutno potico prenesemo v namaščen pekač za potico in konca s prsti nekoliko stisnemo skupaj. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja približno 90 minut.

Pečico segrejemo na 170 °C (ventilacijska pečica). Ko je skutna potica vzhajana, jo premažemo z beljakom, ki smo ga shranili in prepikamo na več mestih z konico noža (pikamo do dna).
Tako pripravljeno skutno potico potisnemo v ogreto pečico in jo pečemo 60 minut. Po približno 30-40 minutah peke preverimo kako zapečena je, če se nam zdi, da bi se utegnila skorja preveč zapeči, med peko pekač v katerem se peče potica pokrijemo z listom papirja za peko in normalno pečemo naprej.

Ko je skutna potica pečena, jo pustimo v pekaču, da se ohladi, pri tem pa pekač pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Ko je mlačna, jo  stresemo iz pekača in damo na rešetko in jo ponovno pokrijemo s krpo in pustimo, da se počasi ohladi do konca.

Režemo ohlajeno potico. Potico lahko pred rezanjem, po želji, po vrhu posujete s sladkorjem v prahu.

Prijetno sladkanje!

Ljubitelji potic poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor