Skutni praženec s toplo ribezovo omako
Print Friendly, PDF & Email

Skutni praženec je nežen, rahel in se v ustih kar topi. Prelit s toplo ribezovo omako je popolna kombinacija sladko-kislega. Namesto ribeza lahko uporabite tudi maline, borovnice ali gozdne sadeže. Skutni praženec s toplo ribezovo omako je sladka večerja, ki kar kliče po repeteju.

Pripomočki za pripravo skutnega praženca z ribezovo omako

  • električni mešalnik
  • dve skledi za pripravo mase
  • kuhinjska tehtnica
  • žlica
  • kozica
  • ponev za peko praženca
  • ponev za pripravo ribezove omake
  • kuhalnica
  • lopatka za obračanje
  • dve leseni kuhalnici z ozkim robom za trganje praženca (ali podoben pripomoček)
  • štedilnik

Sestavine za skutni praženec z ribezovo omako

(za 5 oseb)

Za skutni praženec:

  • 300 g nepasirane skute
  • 300 g gladke bele moke (tip 400, lahko tudi 500)
  • 4 dl mleka
  • 1 jedilna žlica sladkorja (lahko tudi izpustite)
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 100 g masla
  • 3 jajca

Za toplo ribezovo omako:

  • 500 g ribeza (svežega ali zamrznjenega); lahko tudi drugo jagodičevje
  • 4-5 žlic sladkorja (oz. po okusu)
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja (ali 2 žlici vaniljevega ekstrakta)
  • 5 žlic ruma

In še:

  • maščoba za peko

Priprava skutnega praženca z ribezovo omako

Predlagam, da si naprej odmerite vse sestavine za pripravo mase in nato pričnete s postopkom.

V kozico damo maslo in ga stopimo. Medtem jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo v trden sneg (ko obrnemo posodo na glavo, mora sneg iz beljakov ostati v njej).

Rumenjake, stopljeno maslo, sladkor in vaniljev sladkor zmešamo. Dodamo skuto in jo vmešamo v zmes. Nato postopoma in izmenično med stalnim mešanjem dodajamo še mleko in moko.

Dobimo gostejšo maso. Dobljeni masi postopoma dodamo še sneg iz beljakov, katerega počasi in nežno vmešamo v zmes. Dobljena zmes je gostejša, a kremne teksture.

Ko je masa za skutni praženec pripravljena, si pripravimo še sestavine za ribezovo omako. Ribez, sladkor, vaniljev sladkor (ali vaniljev ekstrakt) in rum odmerimo v ponev. In počasi segrevamo, vmes občasno premešamo. Najprej bo nastalo precej tekočine, ki pa se bo počasi začela zgoščevati. Ko se zgosti (zgostite jo na poljubno gosto), ribezovo omako odstavimo. Za vse skupaj potrebujemo nekaj minut.

Medtem, ko pripravljamo ribezovo omako, na štedilnik pristavimo tudi ponev, v kateri bomo spekli skutni praženec. V njej segrejemo malo maščobe.
Ko je ponev dovolj segreta, s pomočjo zajemalke vanjo vlijemo nekaj mase (cca. 2 zajemalki), toliko, da dobimo približno 5-8 mm debelo omleto.

Omleto pečemo počasi, na srednji temperaturi najprej na eni strani (okoli 3 minute), nato omleto obrnemo in jo približno 3 minute pečemo še na drugi strani. Zelo pomembno je, da boste omleto pekli počasi na srednji temperaturi, sicer bi se lahko prismodila.

Nato vzamemo v roke dve lopatki ali takšni kuhalnici, kot vidite na spodnji fotografiji, in omleto natrgamo. Najprej po diagonali, nato še vsak kor na manjše koščke in tako dobimo cesarski praženec, le da je skutni.

Pečen skutni praženec denemo na krožnik in ga prelijemo z nekaj tople ribezove omake.

Uživajte v nežnem sladko-kislem okusu mehkega skutnega praženca s toplo ribezovo omako.

Poskusite tudi cesarski praženec, mehak kot oblaček.

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor