V ponvi pečena krvavica
Krvavica, ki je pečena v ponvi, je sočna, lepo zapečena s hrustljavo skorjico in z značilnim sladkobnim okusom po krvavicah. Krvavica mora biti polnjena v naravna čreva, da pri pečenju dobimo hrustljavo skorjico, ki da krvavici pravi okus. V ponvi pečemo takrat, ko imamo za pripravit samo eno krvavico in nam tako ni potrebno segrevati pečice.
Pripomočki za peko krvavic v ponvi
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine peko krvavic v ponvi
Za eno osebo:
- 1 krvavica
- 1 žlička svinjske masti ali olje po želji
Postopek peke krvavic v ponvi
Izbrano krvavico pred pečenjem vzamemo iz hladilnika za eno do dve uri, da se segreje na sobno temperaturo, če kupimo krvavico v trgovini moramo biti pazljivi, da ni poškodovana in, da črevo ni počeno ali natrgano.
Zamrznjene krvavice lahko pred pečenjem prekuhamo, jih odcedimo in obrišemo preden jih spečemo.
V ponvi segrejemo žličko masti ali olja, počakamo, da se ponev dobro segreje in šele, ko je ponev segreta, vanjo položimo krvavico in jo z zobotrebcem dva do trikrat prebodemo z obeh strani, da se med pečenjem maščoba lahko izloči. Če je špila klobase prevelika, jo skrajšamo, da med pečenjem in obračanjem ne poškodujemo prevleke ponve.
Krvavico pokrijemo in jo med pečenjem obrnemo, da krvavica dobi lepo zapečeno skorjico, čas pečenja je 20 do 30 minut, pečemo na srednji temperaturi. Če pečemo zamrznjeno krvavico pa se čas pečenja podaljša.
Pečeno krvavico ponovno prebodemo, da odteče še preostanek maščobe in jo ponudimo skupaj s kislim zeljem, repo ali praženim krompirjem.
Tudi če smo sami, lahko kvalitetno spečemo krvavico, ne da bi pri tem segrevali pečico. Lučka Glaser
Zraven pečene krvavice pa lahko ponudimo:
- Kislo zelje zabeljeno z ocvirki.
- Praženo kislo zelje.
- Kmečko kislo zelje.
- Kisla repa zabeljena z ocvirki.
- Kisla repa po kmečko.
- Repa v omaki s krompirjem.
- Pražen krompir.
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Beli žganci s krompirjem.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Koruzni žganci.