Sarme pečene v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Sarme, ki jih spečemo v pečici, so še okusnejše od kuhanih na štedilniku, poleg tega pa se kosilo samo peče in nam ni potrebno stati ob štedilniku in tako imamo več časa, da se posvetimo drugim stvarem, pa tudi sarme je nemogoče prismoditi, le alarm si moramo nastaviti da vemo, kdaj je čas, da preverimo dogajanje v pečici. Tako pripravljene sarme nam omogočajo več časa in nemogoče je v pečici sarme prismoditi.

Sarme pečene v pečici

Sarme pečene v pečici – pripomočki

 • litoželezen lonec, velikosti 35 x 40 cm s pokrovko ali jenska posoda s pokrovko ali druga posoda, primerna za peko v pečici

Sarme pečene v pečici – sestavine

Za 8 – 10 obrokov:

 • 1 kg mešanega mletega mesa
 • 1800 g glava kislega zelja
 • 160 g čebule
 • 30 g sesekljanega česna
 • 150 g riža
 • 1 žlica jušne zelenjave
 • 200 g korenčka
 • 2 jajci
 • 1 žlica svinjske masti
 • 1 l vode ali čiste juhe
 • morska sol po okusu

Za omako:

Sarme pečene v pečici – postopek

Čebulo olupimo in nasekljamo, enako storimo s česnom, korenček operemo, mu odstranimo grde dele in ga naribamo na najmanjše luknjice na strgalu. V posodo damo mast in na njej prepražimo čebulo, da malo zarumeni, nato dodamo še nariban korenček, sesekljan česen in odtehtan riž, vse sestavine med stalnim mešanjem pražimo okoli 5 minut.Sarme pečene v pečiciDodamo še meso, jušno zelenjavo in sol, med mešanjem pražimo 8 – 10 minut, da se lepo prepražijo in enakomerno premešajo, posodo z nadevom odstavimo in pustimo, da se delno ohladi, nato v delno ohlajeno maso dodamo 2 celi jajci in maso ponovno dobro premešamo.Kisli zeljni glavi odstranimo storž, da bomo lažje trgali zeljne liste, ki jih polagamo na krožnik, pripravimo si okoli 30 velikih listov za sarme, če imajo listi na sredini preveč debele žile, jih stanjšamo, da jih delno odrežemo, kakor se vidi na spodnji fotografiji.

Na sredino razgrnjenega lista položimo žlico nadeva za sarme, list prepognemo iz obeh strani preko nadeva, potem pa sarmo zavijemo iz tršega dela proti mehkemu delu, da nastane sarma. To ponavljamo, dokler ne porabimo vseh listov in nadeva.

Od glave smo odtrgali večje liste, manjše liste, storž in hrbtišča zelja pa na tanko narežemo in položimo na dno litoželezna posode, na narezane liste polagamo narejene sarme. Ko dno napolnimo, čez sarme ponovno naložimo narezano kislo zelje in čez naložimo še eno plast narejenih sarm.

Sarme pečene v pečiciNa vrhu naložimo še ostalo narezano kislo zelje, čez sarme prelijemo 1 liter vode ali čiste juhe, pokrijemo posodo oziroma pekač in postavimo v hladno pečico, na mrežo, ki je na spodnjem vodilu in nato nastavimo temperaturo pečice na 200 °C in pustimo, da se sarme pečejo 1 uro in 30 minut.

Sarme pečene v pečiciMed tem časom pripravimo prežganje za zgoščevanje omake, v ponev damo mast in na njej popražimo moko, da zarumeni, nato dodamo, mleto rdečo papriko, pomešamo in dodamo še paradižnikovo mezgo in vodo ali čisto juho, med mešanjem naj omaka zavre in se kuha okoli 5 minut.

Sarme pečene v pečici

Pečene sarme odkrijemo in dodamo pripravljeno prežganje, ki ga prelijemo preko vseh sarm, nato lonec pokrijemo in pečemo še 30 minut.

Sarme pečene v pečici

Ko so sarme pečene, posodo previdno vzamemo iz pečice in jih pustimo tako stati še 15 – 30 minut, nato jih lahko ponudimo. Dober tek vam želim.

Sarme pečene v pečici

V hladnejših dneh nam zadišijo jedi iz pečice in še prav posebej pa sarme iz listov kislega zelja. Lučka Glaser

Nasveti, kaj vse lahko ponudimo zraven sarme pečene v pečici:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor