Koruzni žganci po koroško
Koruzni žganci po koroško so okusni in nasitni, narejeni so na suho in drobljeni na drobno, koruzne žgance najraje delam na koroški način, ker imajo najboljšo teksturo in so najbolj okusni.
Koruzne žgance lahko ponudimo h kislemu zelju, repi in krvavicam, pečenicam, pečenkam, golažu, obaram … Ravno tako pa jih lahko ponudimo ob skodelici toplega mleka, bele kave ali jogurtu. Koruzne žgance lahko zabelimo z ocvirki, za vse, ki ne uživajo mesa, pa na olju popražite na drobno narezano čebulo, da lepo zarumeni in z njo zabelite žgance.
Koruzni žganci po koroško – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Koruzni žganci po koroško – sestavine
Za 4 obroke
- 300 g koruzne moke
- 80 g polnozrnate pšenične moke
- 1 žlička morske soli
- 400 do 500 ml vode (različne moke potrebujejo različno količino vode)
In še:
- 60 g svinjske masti z ocvirki za zabelo
Ali:
- 50 ml olja po želji
- 80 g čebule
Koruzni žganci po koroško – priprava
V kozico najprej odtehtamo koruzno in pšenično polnozrnato moko, v loncu pristavimo 500 ml vode na štedilnik, ki smo jo solili, da bo voda, ko jo bomo potrebovali, vrela.
Koruzno in polnozrnato moko pričnemo pražiti na suho, med stalnim mešanjem na srednji temperaturi, pražimo jo okoli 5 do 7 minut, da zadiši, paziti moramo, da ni prevroč štedilnik in se nam moka ne prismodi.
Ko smo moko lepo prepražili, previdno, počasi zalivamo na vročo moko z 450 ml vrele slane vode, premešamo ter pokrijemo kozico za 5 minut, nato mešajmo s kuhalnico, da se žganci lepo na drobno zdrobijo, če so presuhi, jim dodaj še malo vrele vode in ponovno premešamo.
Koruzne žgance po koroško naložimo v skledice, vsakemu posebej ali pa v večjo skledo in postavimo na sredino mize, da si lahko vsakdo sam postreže, glede po želji in potrebi.
Svinjsko mast z ocvirki stopimo, segrejemo da se mast rahlo zapeni in še vročo zabelimo preko žgancev in vroče ponudimo.
Če ocvirkov ne marate, ali pa ne uživate mesa, si naredite zabelo iz olja in čebule. Čebulo olupimo, jo na drobno narežemo in prepražimo na olju, da lepo zarumeni in s tem zabelimo žgance.
Nekateri zabeljene žgance premešajo, nekateri pa ne, kot vam je ljubše.
Žganci so premalokrat na naših mizah, čeprav so preprosti za pripraviti. Lučka Glaser
Pripravila sem vam povezave, do jedi, kjer pašejo koruzni žganci po koroško
- Lučkina enolončnica.
- Pečene pečenice.
- V ponvi pečena krvavica.
- Peka krvavic v pečici.
- Kumare z mletim mesom.
- Segedin golaž po moje.
- Svinjski kotleti v čebulni omaki.
- Vampi iz moje kuhinje.
- Segedin golaž s kislo repo.
- Svinjska jetrca v omaki.
- Svinjski zrezki v omaki z jurčki.
- Pečenka iz svinjske vratovine.