Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice
Print Friendly, PDF & Email

Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice so tradicionalna enostavna jed, ki jo nekateri imenujejo tudi tople kumare na kmečki način, ali pa tople krompirjeve kumare, ki so jih  gospodinje pripravile, da so nasitile številčno družino, ker pa je obrok zelo lahek, so zraven ponudile še kos domačega kruha. Vsekakor so to jed z veseljem pripravljali, tako na podeželju, v industrijskih krajih, kakor v mestu, zato tudi ima jed toliko različnih imen in se tudi razlikujejo po raznih dodatkih od hiše do hiše.

Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice

Pripomočki za murke (kumare) v zosu

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za murke (kumare) v zosu

Za 4 osebe:

Postopek za pripravo murk (kumar) v zosu

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo murk (kumar) v zosu, za hitrejše in bolj tekoče kuhanje.

Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice

Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose, zalijemo z vodo, ter ga v pokritem loncu pristavimo na štedilnik, da se bo kuhal. Čas kuhanja krompirja je 15 do 20 minut in je odvisen tudi od vrste krompirja. Pazimo med kuhanjem, da ne bo kipelo. Med tem časom, ko bomo pripravljali kumarice,  se bo krompir skuhal.

Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice

Kumaram odstranimo konico, kjer je bil pecelj in vsako preizkusimo, da ni slučajno grenka, grenke dele odstranimo in zavržemo. Kumare olupimo in naribamo na najbolj drobnih luknjicah kuhinjskega strgala, da so kašaste. Na drobno narežemo in sesekljamo tudi čebulo.Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice

V kozico damo maščobo (mast ali olje) in prepražimo čebulo, nato dodamo naribane murke (kumarice) s tekočino in pražimo med občasnim mešanjem kakšnih 5 do 7 minut.

Potem dodamo rdečo papriko, paradižnikovo mezgo in poper ter vse sestavine med kuhanjem umešamo v kumarice.Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice

Preizkusimo, ali je krompir kuhan in ga brez vode, v kateri se je kuhal, dodamo v kozico h kumaricam in s tlačilko za krompir vse skupaj dobro pretlačimo, da postane gosta zmes, po potrebi, če je jed pregosta, dodamo v kozico del vode od kuhanega krompirja.

Gostoto za murke (kumare) v zosu po receptu moje babice si uravnavamo po naših željah, sedaj tudi jed posolimo, da je jed ravno prav slana za naš okus.

Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice

Kumare z edinstvenim okusom so kraljice naših vrtov. Lučka Glaser

Pripravila sem vam recepte za domač kruh, da ga lahko ponudimo ob enolončnici:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor