Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice
Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice so tradicionalna enostavna jed, ki jo nekateri imenujejo tudi tople kumare na kmečki način, ali pa tople krompirjeve kumare, ki so jih gospodinje pripravile, da so nasitile številčno družino, ker pa je obrok zelo lahek, so zraven ponudile še kos domačega kruha. Vsekakor so to jed z veseljem pripravljali, tako na podeželju, v industrijskih krajih, kakor v mestu, zato tudi ima jed toliko različnih imen in se tudi razlikujejo po raznih dodatkih od hiše do hiše.
Pripomočki za murke (kumare) v zosu
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za murke (kumare) v zosu
Za 4 osebe:
- 1 kg krompirja
- 1 kg kumaric (svežih ali zamrznjenih)
- 1 žlica svinjske masti ali olja po želji
- 60 g čebule
- 1 žlička rdeče paprike v prahu
- 100 ml paradižnikove mezge z origanom
- sol po okusu
- poper po želji
Postopek za pripravo murk (kumar) v zosu
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo murk (kumar) v zosu, za hitrejše in bolj tekoče kuhanje.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose, zalijemo z vodo, ter ga v pokritem loncu pristavimo na štedilnik, da se bo kuhal. Čas kuhanja krompirja je 15 do 20 minut in je odvisen tudi od vrste krompirja. Pazimo med kuhanjem, da ne bo kipelo. Med tem časom, ko bomo pripravljali kumarice, se bo krompir skuhal.
Kumaram odstranimo konico, kjer je bil pecelj in vsako preizkusimo, da ni slučajno grenka, grenke dele odstranimo in zavržemo. Kumare olupimo in naribamo na najbolj drobnih luknjicah kuhinjskega strgala, da so kašaste. Na drobno narežemo in sesekljamo tudi čebulo.
V kozico damo maščobo (mast ali olje) in prepražimo čebulo, nato dodamo naribane murke (kumarice) s tekočino in pražimo med občasnim mešanjem kakšnih 5 do 7 minut.
Potem dodamo rdečo papriko, paradižnikovo mezgo in poper ter vse sestavine med kuhanjem umešamo v kumarice.
Preizkusimo, ali je krompir kuhan in ga brez vode, v kateri se je kuhal, dodamo v kozico h kumaricam in s tlačilko za krompir vse skupaj dobro pretlačimo, da postane gosta zmes, po potrebi, če je jed pregosta, dodamo v kozico del vode od kuhanega krompirja.
Gostoto za murke (kumare) v zosu po receptu moje babice si uravnavamo po naših željah, sedaj tudi jed posolimo, da je jed ravno prav slana za naš okus.
Kumare z edinstvenim okusom so kraljice naših vrtov. Lučka Glaser
Pripravila sem vam recepte za domač kruh, da ga lahko ponudimo ob enolončnici:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.