Mineštra s klobaso in žličniki
Mineštra s klobaso in žličniki je zelo okusna zelenjavna enolončnica, ki jo lahko ponudimo tudi brez klobase, za vse tiste, ki niso ljubitelji mesa in mesnih izdelkov. Različna vrsta zelenjave, ki je lahko sveža, zamrznjena ali vložena, daje mineštri vonj in okus, ki nas nasiti in nam vrne energijo in voljo za nadaljnjo delo ali drugo trošenje energije.
Pripomočki za mineštro s klobaso in žličniki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za mineštro s klobaso in žličniki
Za šest oseb:
- 130 g na drobno narezane čebule
- 5 strokov na drobno narezanega česna
- 30 g svinjske masti z ocvirki
- 40 g narezanega pora (svežega ali zamrznjenega)
- 70 g narezanega rdečega korenja
- 200 g na kocke narezanega krompirja
- 150 g na kocke narezane buče hokaido
- 150 g stročjega fižola (svežega sli zamrznjenega)
- 70 g graha v zrnu (svežega ali zamrznjenega)
- 50 g koruze (sveže ali zamrznjene)
- 2000 ml vode
- 370 ml narezane kolerabe (sveže ali v slanici)
- 2 para kranjskih klobas
- morska sol po okusu
- poper po želji
Za žličnike:
- 170 g polnozrnate moke
- 1 jajce
- 200 ml mleka
- sol po okusu
Priprava mineštre s klobaso in žličniki
Vso zelenjavo dobro operemo in očistimo, gomolje razrežemo na drobno po svoji želji, saj nekateri obožujejo večje kose zelenjave, drugi pa na drobno narezano ali celo sesekljano.
V loncu stopimo mast z ocvirki in takoj dodamo narezani por, čebulo in česen, popražimo 2 do 3 minute, da zadiši po poru in čebuli, nato dodamo še korenje in krompir, vse dobro premešamo in med mešanjem pražimo še 3 do 5 minut.
Nato dodamo še fižol, grah in buče, zalijemo z 2000 ml vode, posolimo in lonec pokrijemo in počakamo, da zavre.
Med tem damo kuhati kranjske klobase, ki jih kuhamo po navodilu proizvajalca, in pripravimo maso za žličnike iz moke, jajca, mleka in soli tako, da vse sestavine zmešamo in dobimo gosto maso.
Ko mineštra zavre, ji najprej dodamo kolerabo iz slanice, če uporabimo svežo kolerabo, jo pražimo istočasno kot korenje. Med zmernem vrenjem dodajamo v mineštro s pomočjo žlice še žličnike, ki jih po velikosti oblikujemo po svoji želji, kuhamo jih še približno 8 do 10 minut, čas je odvisen tudi od velikosti žličnikov.
Mineštro ponudimo v skodelici, na vrhu pa lahko položimo rezine kranjske klobase.
Mineštra je zelo primerna za malico ali kosilo, saj je nasitna in polna vitaminov in mineralov. Lučka Glaser
Mineštre, enolončnice ali juhe so poznane po tem, da se kuhajo v enem loncu.
- Zelenjavna juha z vodnimi žličniki in klobaso.
- Ajmoht – piščančja obara z vodnimi žličniki.
- Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki.
- Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki.
- Pašta fižol po moje.
- Zelenjavno mesna juha.
- Italijanska krepka mineštra – minestrone.
- Murke (kumare) s paradižnikom in krompirjem.
- Ričet s kranjsko klobaso.
- Najboljša Lojzijeva enolončnica.
- Slastna trojka v enolončnici.
- Mesna čorba za vsak dan.