Pašta fižol po moje
Print Friendly, PDF & Email

Pašta fižol po moje je okusna, nasitna in zdrava enolončnica, ki jo velikokrat pripravim, a vsakokrat malo drugače. Danes sem se odločila, da v pašto fižol dodam šunko in testenine svedrčke. Tudi barva enolončnice pašta fižol, je odvisna tudi od barve fižola, ki ga uporabimo.

Fižol v zrnju vsebuje veliko železa, kalcija, kalija, vitamina C in različne vitamine B. Uravnava  nam prebavo, nase veže strupene in maščobne snovi. Zaradi bogastva nukleinskih kislin spada fižol med najuspešnejša pomlajevalna sredstva za naše telesne celice. Fižol pomaga pri težavah z jetri, ledvicami, mehurjem, krepi srce in ožilje, odvaja vodo iz telesa, pomaga pri prebavnih motnjah, pomlajevalno deluje na celice …

Pašta fižol po moje

Pašta fižol po moje – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Pašta fižol po moje – sestavine

Za 4 osebe:

  • 500 g suhega fižola v zrnju (češnjevec, pisani, …)
  • voda po potrebi
  • 100 g čebule
  • 20 g pšenične moke tip 500
  • 1 žlička rdeče paprike
  • 3 listi lovorja
  • 200 g šunke
  • 1 žlica jušne zelenjave
  • 1 žlička suhega majarona
  • morska sol po okusu
  • poper po želji
  • 1 žlica svinjske masti (lahko tudi olje po želji)
  • 200 g testenin po želji

Pašta fižol po moje – postopek priprave

Fižol pregledamo ter mu odstranimo smeti, nato ga speremo s tekočo vodo preko cedila in naložimo v lonec, fižol dam namakat preko noči. Če nam to ne uspe, ga lahko namočimo tudi zgodaj zjutraj, za 4 – 5 ur. Nabreknjen namočen fižol ponovno speremo v cedilu, ga damo v lonec ter zalijemo s čisto hladno vodo, lonec pokrijemo s pokrovko, ko zavre, ob zmernem vrenju fižol kuhamo tako dolgo, da postane mehak. Fižol se kuha od 30 – 60 minut, lahko tudi dlje, saj je čas kuhanja odvisen tudi od časa namakanja, vrste in starosti fižola.

Pašta fižol po moje

Medtem, ko se fižol kuha, olupimo in na drobno narežemo čebulo, šunko ter pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali.

Pašta fižol po moje

V ponvi stopimo mast ali uporabimo olje in najprej prepražimo narezano čebulo, da postekleni, nato dodamo moko jo popražimo, ter papriko, da se porazdeli med sestavine.Pašta fižol po mojeV lonec, h kuhanemu fižolu dodamo šunko, praženo čebulo z moko in papriko, jušno zelenjavo, suhi majaron, dodamo lovorjev list za lažjo prebavo in sol po okusu, ter poper po želji.

Pašta fižol po moje

Vse skupaj premešamo in kuhamo, da vre še 10 do 15 minut in se okusi povežejo.

Pašta fižol po moje

Medtem, ko se fižolova juha kuha, v drugem loncu ‘na zob’ skuhamo testenine po navodilu proizvajalca, tekočino od kuhanja testenin shranimo, da bomo lahko zalivali pašta fižol, če se nam preveč zgosti.

Kuhane testenine dodajamo v fižolovo po želji in po potrebi, tik preden postrežem pašta fižol po moje, da se testenine ne razkuhajo.

Pašta fižol po moje

Zraven enolončnice pašte s fižolom, ki je nasitna pa ponudimo tudi sol in poper.

Pašta fižol po moje

Skuhajmo okusen, zdrav obrok in vsa družina bo vesela. Lučka Glaser

Zraven pašta fižola po moje pa lahko ponudimo omlete, palačinke ali pa pecivo:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor