Pašta fižol po moje
Pašta fižol po moje je okusna, nasitna in zdrava enolončnica, ki jo velikokrat pripravim, a vsakokrat malo drugače. Danes sem se odločila, da v pašto fižol dodam šunko in testenine svedrčke. Tudi barva enolončnice pašta fižol, je odvisna tudi od barve fižola, ki ga uporabimo.
Fižol v zrnju vsebuje veliko železa, kalcija, kalija, vitamina C in različne vitamine B. Uravnava nam prebavo, nase veže strupene in maščobne snovi. Zaradi bogastva nukleinskih kislin spada fižol med najuspešnejša pomlajevalna sredstva za naše telesne celice. Fižol pomaga pri težavah z jetri, ledvicami, mehurjem, krepi srce in ožilje, odvaja vodo iz telesa, pomaga pri prebavnih motnjah, pomlajevalno deluje na celice …
Pašta fižol po moje – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Pašta fižol po moje – sestavine
Za 4 osebe:
- 500 g suhega fižola v zrnju (češnjevec, pisani, …)
- voda po potrebi
- 100 g čebule
- 20 g pšenične moke tip 500
- 1 žlička rdeče paprike
- 3 listi lovorja
- 200 g šunke
- 1 žlica jušne zelenjave
- 1 žlička suhega majarona
- morska sol po okusu
- poper po želji
- 1 žlica svinjske masti (lahko tudi olje po želji)
- 200 g testenin po želji
Pašta fižol po moje – postopek priprave
Fižol pregledamo ter mu odstranimo smeti, nato ga speremo s tekočo vodo preko cedila in naložimo v lonec, fižol dam namakat preko noči. Če nam to ne uspe, ga lahko namočimo tudi zgodaj zjutraj, za 4 – 5 ur. Nabreknjen namočen fižol ponovno speremo v cedilu, ga damo v lonec ter zalijemo s čisto hladno vodo, lonec pokrijemo s pokrovko, ko zavre, ob zmernem vrenju fižol kuhamo tako dolgo, da postane mehak. Fižol se kuha od 30 – 60 minut, lahko tudi dlje, saj je čas kuhanja odvisen tudi od časa namakanja, vrste in starosti fižola.
Medtem, ko se fižol kuha, olupimo in na drobno narežemo čebulo, šunko ter pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali.
V ponvi stopimo mast ali uporabimo olje in najprej prepražimo narezano čebulo, da postekleni, nato dodamo moko jo popražimo, ter papriko, da se porazdeli med sestavine.V lonec, h kuhanemu fižolu dodamo šunko, praženo čebulo z moko in papriko, jušno zelenjavo, suhi majaron, dodamo lovorjev list za lažjo prebavo in sol po okusu, ter poper po želji.
Vse skupaj premešamo in kuhamo, da vre še 10 do 15 minut in se okusi povežejo.
Medtem, ko se fižolova juha kuha, v drugem loncu ‘na zob’ skuhamo testenine po navodilu proizvajalca, tekočino od kuhanja testenin shranimo, da bomo lahko zalivali pašta fižol, če se nam preveč zgosti.
Kuhane testenine dodajamo v fižolovo po želji in po potrebi, tik preden postrežem pašta fižol po moje, da se testenine ne razkuhajo.
Zraven enolončnice pašte s fižolom, ki je nasitna pa ponudimo tudi sol in poper.
Skuhajmo okusen, zdrav obrok in vsa družina bo vesela. Lučka Glaser
Zraven pašta fižola po moje pa lahko ponudimo omlete, palačinke ali pa pecivo:
- Bezgovo cvrtje.
- Super omleta z bezgom.
- Omleta z meto in meliso.
- Čemaževa omleta.
- Hitri češnjev kolač.
- Pecivo lene gospodinje s češnjami.
- Češnjeva pita.
- Bananina slaščica na hitro.
- Jagodna puding torta na hitro.
- Odlična torta v 12 minutah.