Kruhovi cmoki
Print Friendly, PDF & Email

Kruhovi cmoki so odlična rešitev, kadar nam je ostalo nekaj kruha, ki je že rahlo suh ali pa prestar za uživanje ob izbranih jedeh. Kruhovi cmoki prihajajo v veliko različicah, s slanino, zelenjavo in veliko veliko dodatne moke. Tako pogosto dobimo veliko večjo količino cmokov, kot smo si jo na začetku priprave zamislili, da se vsemu temu izognemo vam ponujam svojo različico, katero lahko uživamo kot prilogo ali pa jo uporabimo kot zakuho v raznih zelenjavnih juhah in ragujih.

wp_20160929_17_29_19_pro

Kruhovi cmoki – pripomočki

  • večja skleda za zdrobljen kruh
  • ponev z visokimi robovi
  • nož
  • deska
  • lesena kuhalnica
  • žlica
  • lonec za kuhanje cmokov ( če bodo kot priloga) volumna 3 l

Kruhovi cmoki – sestavine

Za 15 majhnih kruhovih cmokov

  • približno 1/2 kg kruha
  • 1 čebula
  • 2,5 dl mleka
  • 1 žlica poljubne masti za praženje čebule
  • 1 jajce

Kruhovi cmoki – postopek

Kruh natrgamo z rokami ali ga narežemo na majhne kocke, kakor vam je ljubše ter ga damo v posodo v kateri bomo pripravljali cmoke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo ter prepražimo na žlici izbrane masti.

kruhovi-cmoki

Prepraženo čebulo stresemo na zdrobljen/narezan kruh in v ponvi, kjer se je pražila čebula zavremo mleko ter ga zlijemo čez čebulo in kruh. Počakamo 5- 10 minut, da se kruh napije mleka ter ga nato z obema rokama temeljito premečkamo v posodi, da dobimo fino zmes.

kruhovi-cmoki1

V zmes vbijemo eno jajce in temeljito pregnetemo maso ter jo pustimo počivati vsaj 30 minut. V kolikor boste kruhove cmoke zakuhali v juho ne potrebujete dodatne posode za kuhanje. Preprosto si zmočite roke, da se bo masa manj sprejemala na njih in pričnite valjati manjše kroglice, ki jih polagamo v vrelo juho. Tako pripravljene cmoke kuhamo približno 10 minut preden jed postrežemo na mizo.

Kruhovi cmoki

V kolikor bodo kruhovi cmoki kot priloga, na štedilnik položimo lonec volumna 3 l, vanj do polovice nalijemo vodo ter jo solimo z eno čajno žličko soli. počakamo, da voda zavre preden si omočimo roke, in iz mase zvaljamo kruhove cmoke. Kruhove cmoke previdno polagamo v rahlo vrelo vodo ter jih kuhamo tako dolgo, da splavajo na površino, ko jih z zajemalko poberemo iz vode.

Pri teh cmokih je dobro vedeti, da med kuhanjem ne bodo narasli, saj ne vsebujejo dodatne moke, ki bi se nakuhala in tako povečala volumen kruhovih cmokov.

wp_20160929_17_29_19_pro

 

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor