Bujta repa s klobaso po moje
Print Friendly, PDF & Email

Bujta repa s klobaso po moje je okusna enolončnica, ki nas prijetno nasiti in vpliva na naše telo. Osnova za kuhanje bujte repe je kisla repa, prosena kaša, svinjsko meso, ki sem ga zamenjala s klobaso, za dodaten okus pa sem jo zgostila s prežganjem.

Kisla repa je najstarejši način shranjevanja repe, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, mlečno kislino, mlečnokislinske bakterije in zaloga vitaminov, ki jih repa vsebuje, namreč spodbudno in varovalno delujejo na človeški imunski sistem. Hranilna vrednost skisane repe je večja kot pri surovi repi.

Bujta repa s klobaso po moje

Bujta repa s klobaso po moje – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Bujta repa s klobaso po moje – sestavine

Za 8 obrokov bujte repe s klobaso

  • 1 kg kisle repe
  • 200 ml prosene kaše
  • 1 žlica posušene ali mokre jušne zelenjave
  • 1 žlička svežega ali suhega česna
  • 3 listi lovorja
  • 1500 ml vode
  • 1 (par) klobase za kuhanje, količino lahko tudi po želji povečate
  • 2 žlici ocvirkov z mastjo
  • 2 žlici polnozrnate pšenične moke
  • 1 žlička rdeče suhe mlete paprike
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • morska sol po okusu
  • poper po želji

Bujta repa s klobaso po moje – priprava

Najprej preizkusimo kislost kisle repe, če je za vaš okus prekisla, jo naložite v cedilo in jo sperite pod tekočo vodo. V lonec damo kislo repo in dodamo še proseno kašo, jušno zelenjavo, česen in liste lovorja, vse zalijemo z 1 litrom vode in pristavimo na štedilnik, da zavre, lonec pokrijemo s pokrovko ter nastavimo temperaturo, da sestavine v loncu počasi vrejo okoli 15 minut, občasno pomešamo, da se jed ne prime dno posode.Bujta repa s klobaso po mojeV kozico damo ocvirke z mastjo in jih na srednji temperaturi stopimo, dodamo moko in jo pražimo med stalnim mešanjem okoli 3 do 5 minut, da moka spremeni barvo na zlato, nato dodamo še rdečo papriko, ki jo umešamo v mast z ocvirki, nato dodamo še paradižnikovo  mezgo in ponovno premešamo.Bujta repa s klobaso po mojeRepa in kaša sta že kuhani, sedaj dodamo v lonec k repi še prežganje in sestavine dobro umešamo in kuhamo še 3 do  4 minute.Bujta repa s klobaso po mojeV lonec damo klobaso in nalijemo 500 ml hladne vode ter skuhamo klobaso po navodilu proizvajalca, ko je klobasa kuhana jo damo na desko za rezanje.

Bujta repa s klobaso po moje

Tekočino od kuhanja klobase dodamo v lonec k bujti repi, vse sestavine pomešamo, počakamo, da ponovno zavre, preizkusimo slanost, po potrebi dosolimo.

Bujta repa s klobaso po moje

Še vročo naložimo v skledice ali na krožnik, klobaso narežemo na rezine in jo polagamo na bujto repo, tik pred postrežbo.

Bujta repa s klobaso po moje

Bujta repa s klobaso po moje je zelo okusna in preprosta za pripraviti. Lučka Glaser

Zraven bujte repe s klobaso pa ponudimo doma pečen kruh ali pekovsko pecivo

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor