Bujta repa s klobaso po moje
Bujta repa s klobaso po moje je okusna enolončnica, ki nas prijetno nasiti in vpliva na naše telo. Osnova za kuhanje bujte repe je kisla repa, prosena kaša, svinjsko meso, ki sem ga zamenjala s klobaso, za dodaten okus pa sem jo zgostila s prežganjem.
Kisla repa je najstarejši način shranjevanja repe, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, mlečno kislino, mlečnokislinske bakterije in zaloga vitaminov, ki jih repa vsebuje, namreč spodbudno in varovalno delujejo na človeški imunski sistem. Hranilna vrednost skisane repe je večja kot pri surovi repi.
Bujta repa s klobaso po moje – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Bujta repa s klobaso po moje – sestavine
Za 8 obrokov bujte repe s klobaso
- 1 kg kisle repe
- 200 ml prosene kaše
- 1 žlica posušene ali mokre jušne zelenjave
- 1 žlička svežega ali suhega česna
- 3 listi lovorja
- 1500 ml vode
- 1 (par) klobase za kuhanje, količino lahko tudi po želji povečate
- 2 žlici ocvirkov z mastjo
- 2 žlici polnozrnate pšenične moke
- 1 žlička rdeče suhe mlete paprike
- 200 ml paradižnikove mezge
- morska sol po okusu
- poper po želji
Bujta repa s klobaso po moje – priprava
Najprej preizkusimo kislost kisle repe, če je za vaš okus prekisla, jo naložite v cedilo in jo sperite pod tekočo vodo. V lonec damo kislo repo in dodamo še proseno kašo, jušno zelenjavo, česen in liste lovorja, vse zalijemo z 1 litrom vode in pristavimo na štedilnik, da zavre, lonec pokrijemo s pokrovko ter nastavimo temperaturo, da sestavine v loncu počasi vrejo okoli 15 minut, občasno pomešamo, da se jed ne prime dno posode.V kozico damo ocvirke z mastjo in jih na srednji temperaturi stopimo, dodamo moko in jo pražimo med stalnim mešanjem okoli 3 do 5 minut, da moka spremeni barvo na zlato, nato dodamo še rdečo papriko, ki jo umešamo v mast z ocvirki, nato dodamo še paradižnikovo mezgo in ponovno premešamo.Repa in kaša sta že kuhani, sedaj dodamo v lonec k repi še prežganje in sestavine dobro umešamo in kuhamo še 3 do 4 minute.V lonec damo klobaso in nalijemo 500 ml hladne vode ter skuhamo klobaso po navodilu proizvajalca, ko je klobasa kuhana jo damo na desko za rezanje.
Tekočino od kuhanja klobase dodamo v lonec k bujti repi, vse sestavine pomešamo, počakamo, da ponovno zavre, preizkusimo slanost, po potrebi dosolimo.
Še vročo naložimo v skledice ali na krožnik, klobaso narežemo na rezine in jo polagamo na bujto repo, tik pred postrežbo.
Bujta repa s klobaso po moje je zelo okusna in preprosta za pripraviti. Lučka Glaser
Zraven bujte repe s klobaso pa ponudimo doma pečen kruh ali pekovsko pecivo
- Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni.
- Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke.
- Koruzni kruh.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.