Pražen kodrolistni ohrovt
Print Friendly, PDF & Email

Pražen kodrolistni ohrovt je okusna priloga zraven različnega mesa, ali pa ga jemo samostojno ob različno pripravljenem krompirju, rižu in testeninah.

Kodrolistni ohrovt je nizkokalorično živilo, saj 100 g vsebuje samo 58 kalorij, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, zaradi česar spada med superživila, še posebej velja izpostaviti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate. Deluje protivnetno in antikancerogeno ter znižuje holesterol.

Pražen kodrolistni ohrovt

Pražen kodrolistni ohrovt – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Pražen kodrolistni ohrovt – sestavine

Za dva obroka:

  • 300 g kodrolistnega ohrovta (svežega ali zamrznjenega)
  • 30 ml ekstra deviškega oljčnega olja ali olja po želji
  • 100 g čebule
  • 15 g česna
  • morska sol po okusu
  • poper po želji

Pražen kodrolistni ohrovt – postopek priprave

Kodrolistnemu ohrovtu najprej izločimo grde liste, ki so rjavi in z lisami. Lepe zelene liste dobro operemo in jih blanširamo; pristavimo lonec z vodo in, ko voda zavre, ji dodamo liste ter pomešamo, da so vsi listi v vodi in kuhamo 3 do 4 minute, med tem časom pripravimo zelo hladno vodo in po blanširanju preložimo kodrolistni ohrovt v hladno vodo, tako zelenjavo šokiramo, da ostane kodrolistni ohrovt lepo zelen in po tem postopku se tudi uniči manj vitaminov. Ko se kodrolistni ohrovt ohladi, ga preložimo na cedilo, da se odvečna voda odcedi.

Pražen kodrolistni ohrovt

Kodrolistni ohrovt sedaj preložimo na kuhinjsko desko za rezanje.

Pražen kodrolistni ohrovt

Liste narežemo na srednjo debelino, približno 1 cm.Pražen kodrolistni ohrovt

Čebulo in česen olupimo, čebulo narežemo na tanko, česen pa na drobno sesekljamo.

V ponev damo olje in na njem najprej popražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo še sesekljan česen in popražimo, da česen zadiši.

Pražen kodrolistni ohrovt

Sedaj dodamo narezan kodrolistni ohrovt, solimo in popopramo po želji.

 

Pražen kodrolistni ohrovt

Vse skupaj popražimo še 2 do 3 minute, da se okusi prepletejo in povežejo.

Pražen kodrolistni ohrovt

Tako pripravljen pražen kodrolistni ohrovt lahko ponudimo kakorkoli si zaželimo, vse je odvisno od idej in navdiha kuharja ali pa kuharice.

Pražen kodrolistni ohrovt

Kodrolistni ohrovt je zanimiva in z vitamini, minerali in vlakninami bogata zelenjava. Lučka Glaser

Nekaj idej, kaj ponuditi zraven:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor