Pražen kodrolistni ohrovt
Pražen kodrolistni ohrovt je okusna priloga zraven različnega mesa, ali pa ga jemo samostojno ob različno pripravljenem krompirju, rižu in testeninah.
Kodrolistni ohrovt je nizkokalorično živilo, saj 100 g vsebuje samo 58 kalorij, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, zaradi česar spada med superživila, še posebej velja izpostaviti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate. Deluje protivnetno in antikancerogeno ter znižuje holesterol.
Pražen kodrolistni ohrovt – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Pražen kodrolistni ohrovt – sestavine
Za dva obroka:
- 300 g kodrolistnega ohrovta (svežega ali zamrznjenega)
- 30 ml ekstra deviškega oljčnega olja ali olja po želji
- 100 g čebule
- 15 g česna
- morska sol po okusu
- poper po želji
Pražen kodrolistni ohrovt – postopek priprave
Kodrolistnemu ohrovtu najprej izločimo grde liste, ki so rjavi in z lisami. Lepe zelene liste dobro operemo in jih blanširamo; pristavimo lonec z vodo in, ko voda zavre, ji dodamo liste ter pomešamo, da so vsi listi v vodi in kuhamo 3 do 4 minute, med tem časom pripravimo zelo hladno vodo in po blanširanju preložimo kodrolistni ohrovt v hladno vodo, tako zelenjavo šokiramo, da ostane kodrolistni ohrovt lepo zelen in po tem postopku se tudi uniči manj vitaminov. Ko se kodrolistni ohrovt ohladi, ga preložimo na cedilo, da se odvečna voda odcedi.
Kodrolistni ohrovt sedaj preložimo na kuhinjsko desko za rezanje.
Liste narežemo na srednjo debelino, približno 1 cm.
Čebulo in česen olupimo, čebulo narežemo na tanko, česen pa na drobno sesekljamo.
V ponev damo olje in na njem najprej popražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo še sesekljan česen in popražimo, da česen zadiši.
Sedaj dodamo narezan kodrolistni ohrovt, solimo in popopramo po želji.
Vse skupaj popražimo še 2 do 3 minute, da se okusi prepletejo in povežejo.
Tako pripravljen pražen kodrolistni ohrovt lahko ponudimo kakorkoli si zaželimo, vse je odvisno od idej in navdiha kuharja ali pa kuharice.
Kodrolistni ohrovt je zanimiva in z vitamini, minerali in vlakninami bogata zelenjava. Lučka Glaser
Nekaj idej, kaj ponuditi zraven:
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Kuhanje ješprenja.
- Domači jajčni rezanci.
- Postrvi na žaru.
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Svinjski kotleti brez kosti s klobaso in slanino.
- Piščanec iz pečice s krompirjem.
- Sočna telečja pečenka
- Pečena svinjska rebra s kožo in krompirjem.
- Pleskavice pečene v ponvi.