Sočna telečja pečenka
Print Friendly, PDF & Email

Sočna telečja pečenka je poslastica za čisto vse, saj zaradi načina priprave meso ostane mehko, sočno in okusno. Za pripravo telečje pečenke si moramo vzeti dovolj časa, da jo pečemo počasi in med pečenjem meso ne izgubi svojega soka in naravnega okusa. Med pečenjem telečjemu mesu, razen soli, ne dodajamo ostalih začimb, ki bi spremenile naravni vonj in okus, izjema je vejica svežega rožmarina.

Telečja sočna pečenka

Pripomočki za pripravo telečje sočne pečenke

  • primerno velik pekač

Sestavine za pripravo telečje sočne pečenke

Za štiri osebe

  • 800 g  telečjega plečeta
  • 100 ml čiste goveje juhe ali vode
  • 10 g soli
  • 1 žlica olja
  • 1 vejica svežega rožmarina

Priprava telečje sočne pečenke

Za peko telečjega mesa pripravimo primerno velik pekač, ki naj ne bo prevelik, da med pečenjem izhlapi čim manj tekočine in meso ostane sočno.

Telečja sočna pečenka

Najprej v pekaču, v katerem bomo teletino pekli, meso nasolimo z vseh strani in ga pustimo počivati najmanj eno uro na sobni temperaturi, da se razsoli.

Telečja sočna pečenka

Meso, ki je nasoljeno, vzamemo iz pekača in ga preložimo v ponev, ki smo jo premazali z oljem in ga na hitro popečemo z vseh strani, da zapremo vse pore in tako med nadaljevanjem pečenja meso izgubi čim manj naravnega soka in tako ostane sočno.

Telečja sočna pečenka

Popečeno meso prestavimo iz ponve nazaj v pekač, dodamo vejico rožmarina in ga pokrijemo s papirjem za peko, tako pokritega pečemo na 180 °C (klasično) eno uro.

Telečja sočna pečenka

Nato ga odkrijemo, prilijemo juho ali vodo in pečemo še petnajst minut na 200 °C, da dobi lepo zapečeno skorjo.

Telečja sočna pečenka

Ko je meso pečeno, ga delno ohladimo, odstranimo vejico rožmarina in ga na kuhinjski deski narežemo na rezine debeline 10 do 15 milimetrov. Naložimo na krožnik, kot prilogo pa lahko ponudimo vse od krompirja, riža in testenin, ki jih različno pripravimo, pa tudi list solate ali vejica peteršilja je dobrodošla za dekoracijo.

Telečja sočna pečenka

Tudi teletina je čudovita, če jo pečemo z ljubeznijo. Lučka Glaser

Tudi priloge so lahko zanimive in okusne:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor