Sočna telečja pečenka
Sočna telečja pečenka je poslastica za čisto vse, saj zaradi načina priprave meso ostane mehko, sočno in okusno. Za pripravo telečje pečenke si moramo vzeti dovolj časa, da jo pečemo počasi in med pečenjem meso ne izgubi svojega soka in naravnega okusa. Med pečenjem telečjemu mesu, razen soli, ne dodajamo ostalih začimb, ki bi spremenile naravni vonj in okus, izjema je vejica svežega rožmarina.
Pripomočki za pripravo telečje sočne pečenke
- primerno velik pekač
Sestavine za pripravo telečje sočne pečenke
Za štiri osebe
- 800 g telečjega plečeta
- 100 ml čiste goveje juhe ali vode
- 10 g soli
- 1 žlica olja
- 1 vejica svežega rožmarina
Priprava telečje sočne pečenke
Za peko telečjega mesa pripravimo primerno velik pekač, ki naj ne bo prevelik, da med pečenjem izhlapi čim manj tekočine in meso ostane sočno.
Najprej v pekaču, v katerem bomo teletino pekli, meso nasolimo z vseh strani in ga pustimo počivati najmanj eno uro na sobni temperaturi, da se razsoli.
Meso, ki je nasoljeno, vzamemo iz pekača in ga preložimo v ponev, ki smo jo premazali z oljem in ga na hitro popečemo z vseh strani, da zapremo vse pore in tako med nadaljevanjem pečenja meso izgubi čim manj naravnega soka in tako ostane sočno.
Popečeno meso prestavimo iz ponve nazaj v pekač, dodamo vejico rožmarina in ga pokrijemo s papirjem za peko, tako pokritega pečemo na 180 °C (klasično) eno uro.
Nato ga odkrijemo, prilijemo juho ali vodo in pečemo še petnajst minut na 200 °C, da dobi lepo zapečeno skorjo.
Ko je meso pečeno, ga delno ohladimo, odstranimo vejico rožmarina in ga na kuhinjski deski narežemo na rezine debeline 10 do 15 milimetrov. Naložimo na krožnik, kot prilogo pa lahko ponudimo vse od krompirja, riža in testenin, ki jih različno pripravimo, pa tudi list solate ali vejica peteršilja je dobrodošla za dekoracijo.
Tudi teletina je čudovita, če jo pečemo z ljubeznijo. Lučka Glaser
Tudi priloge so lahko zanimive in okusne:
- Pečen mlad krompir v koščkih za začetnike.
- Pražen krompir z ocvirki.
- Pražen krompir.
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.