Piščanec iz pečice s krompirjem
Piščanec iz pečice s krompirjem je zelo okusno, zdravo in enostavno pripravljeno kosilo, istočasno se skupaj pečejo piščanec, krompir in zelenjava, zato se okusi povežejo in prepojijo in sta krompir in zelenjava še okusnejša. Po tem receptu lahko odlično kosilo v celoti pripravimo v pečici.
Pripomočki za pripravo piščanca iz pečice s krompirjem
- pekač 35 x 40cm
Sestavine za piščanca iz pečice s krompirjem
Za štiri osebe:
- 1800 g piščanca (cel)
- 140 g rdečega korenja
- 140 g čebule
- 30 g česna
- 25 g morske soli
- 1000 g krompirja
- 50 ml olivnega olja
- 1 vejica svežega rožmarina
Priprava piščanca iz pečice s krompirjem
Najprej pripravimo dovolj velik pekač, v katerem bomo lahko istočasno spekli celega piščanca, krompir in zelenjavo. Piščanca pregledamo, če je dovolj očiščen, jaz mu odrežem tudi rep. Če piščanca speremo pod tekočo vodo ga moramo tudi dobro osušiti s papirnato brisačo ali kuhinjsko krpo. Piščanca nasolimo z vseh strani, tudi v trebušni votlini .
Nasoljenega piščanca premažemo z oljem z vseh strani in si pri tem pomagamo s čopičem in ga pustimo v pekaču najmanj eno uro, da se ogreje na sobno temperaturo in se sol ter olje prepojita v piščančje meso.
Med tem časom olupimo krompir, korenje, čebulo in česen, olupljen krompir narežemo na večje kose, ki naj bodo približno enako veliki, da se bodo istočasno spekli, korenje prerežemo na štiri dele in na dolžino dva do tri cm. Stroke česna samo prepolovimo, čebulo pa narežemo enako kot krompir. Iz pekača umaknemo piščanca, in pekač premažemo z olivnim oljem, narezano zelenjavo posolimo premešamo in jo enakomerno prerazporedimo po pekaču.Na sredini pekača razmaknemo zelenjavo in na prazen prostor položimo, na bočno stran, nasoljen in naoljen piščanec, v trebušno votlino mu dodamo še vejico rožmarina.
Piščanca skupaj z zelenjavo pečemo v navadni pečici na 180°C, 90 minut, nato ga obrnemo in pečemo še 30 minut, ponovno ga obrnemo, povečamo temperaturo na 200 °C in nadaljujemo s pečenjem še 15 do 20 minut. Čas pečenja je odvisen tudi od velikosti piščanca.Pečenega piščanca ponudimo skupaj s pečenim krompirjem in zelenjavo, ki je prepojena s sokom piščanca in olivnim oljem.
Hitra priprava, daljši čas pečenja in okusen pečen piščanec s krompirjem in zelenjavo, zadovoljna družina in kuharica. Lučka Glaser
Za popolno kosilo pa lahko zraven ponudimo skledo solate:
- Motovilec z jajcem v solati.
- Šparglji v solati.
- Regrat s tortelini, zabeljen z ocvirki.
- Regrat v solati s pečenimi jajci.
- Regrat s fižolom v solati..
- Buče v solati z olivnim oljem.
- Zelje s krompirjem v solati.
- Šopska solata.
- Cvetača v solati.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.