Pečena svinjska rebra s kožo in krompirjem
S svojo hrustljavo skorjico so pečena svinjska rebra zelo okusna. Poleg pa pečen krompir, ki smo ga pekli skupaj s svinjskimi rebri in pečen na maščobi od reber z dodanimi začimbami s katerimi smo premazali svinjino, zaradi česar je še posebej okusen.
Svinjska rebra, ki jih pečemo skupaj s kožo vsebujejo veliko maščobe, zato je priporočljivo, da skupaj z njimi pečemo krompir ali drugo vrsto gomoljne zelenjave, ki jo naredi še bolj okusno.
Pripomočki za pečena svinjska rebra s krompirjem
- pekač v velikosti pečice
Sestavine za pečena svinjska rebra s krompirjem
Za tri osebe:
- 750 g svinjskih reber s kožo
- 1 žlička sesekljanega česna
- 1/2 žličke mletega popra
- 12 g soli
- 1 vejica rožmarina (suhega ali svežega)
Za prilogo:
- 1000 g krompirja
- 1 žlica olja po želji
- 20 g soli
Priprava pečenih svinjskih reber s krompirjem
Najprej na svinjskih rebreh zarežemo kvadratke na strani s kožo, kvadratki naj bodo veliki od 15 do 20 mm, zareze pa naj bodo globoke do 10 mm. Pripravimo si vse začimbe, ki jih bomo potrebovali.
Narezan kos svinjskih reber natremo s soljo na vseh straneh, posebno pazimo, da sol vtremo tudi v zareze, enako nadaljujemo s česnom in poprom, pripravimo si tudi vejico rožmarina.
Krompir olupimo, ga operemo in narežemo na približno enako velike rezine, opran krompir pustimo na cedilu, da se čimbolj posuši, ali pa ga stresemo na papirnate brisače, da popivnajo vso odvečno vodo. V pekač od pečice položimo peki papir in na njem razgrnemo narezan krompir, ki smo ga posolili, pokapljali z oljem in premešali. Nato na sredini naredimo prostor, v katerega položimo začinjen kos svinjskih reber, na katerega položimo še vejico rožmarina.Tako naložen pekač pokrijemo s peki papirjem ali alu folijo, navadno pečico segrejemo na 200 °C in vanjo položimo naložen pekač. Pečemo 60 minut, nato odstranimo alu folijo ali peki papir in pečemo še 15 minut, da se zapeče tudi kožica in postane prijetno hrustljava. Pred rezanjem odstranimo vejico rožmarina.
Pečena svinjska rebra se najlepše razrežejo, če so že delno ohlajena.
Tudi začinjena in hrustljavo pečena svinjska koža je zelo okusna. Lučka Glaser
Zraven pa se priležejo tudi različne solate: