Svinjski kotleti brez kosti s klobaso in slanino
Svinjski kotleti brez kosti s klobaso in slanino so okusni, nasitni in za oči zanimivi, posebno, če za dekoracijo uporabimo še barvito svežo zelenjavo. Za pripravo sicer potrebujemo malo več časa, kot če bi vsako stvar ponudili posebej, je pa okus svežega mesa, ki je prepojen s kranjsko klobaso in prekajeno slanino, bolj slasten.
Pripomočki za pripravo kotletov s klobaso in slanino
- pekač 22 x 35 cm
Sestavine za kotlete s klobaso in slanino
Za osem oseb:
- 2000 g svinjskih kotletov brez kosti (v kosu)
- 1 kranjska klobasa (1 par) ali druge vrste klobas
- 1 žlička nasekljanega česna
- 20 do 30 g morske soli
- 100 g ali 6 rezin prekajene slanine
Priprava svinjskih kotletov s klobaso in slanino
Nabavimo si lep kos svinjskih kotletov brez kosti, ki naj bodo v enem kosu in v dolžini približno dveh polovic kranjske klobase.
Z dolgim ostrim špičastim nožem naredimo zarezo po sredini kotletov, pripravimo sol, narezano slanino in sesekljan česen.
Meso z vseh strani natremo s soljo in potresemo s sesekljanim česnom.
Nato v zarezo z obeh strani vstavimo polovički kranjske klobase.
In obložimo oziroma ovijemo meso s slanino.
Obložen kos svinjskega mesa zavijemo v peki papir, ga povežemo z vrvico in položimo v pekač. Navadno pečico segrejemo na 180 °C in meso pečemo 120 minut.
Nato meso odkrijemo in pečemo še 30 minut, na enaki temperaturi, da se površina s slanino lepo zapeče.
Pečen kos položimo na kuhinjsko desko in ga razrežemo na poljubno velike kose. Pečen kos se najlepše razreže, če se delno ohladi.
Ko združimo svinjsko meso, kranjsko klobaso in prekajeno slanino, je dober okus zagotovljen. Lučka Glaser
Zraven dobrega mesa pa se prileže tudi dobra solata:
- Motovilec z jajcem v solati.
- Regrat v solati s pečenimi jajci.
- Endivija z redkvico in fižolom.
- Cvetača v solati.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Beli fižol v solati.
- Zelje s krompirjem v solati.
- Buče v solati z olivnim oljem.
- Šopska solata.
- Črna redkev in repa z jajci v solati.