Slane čebulne potičke
Čebulne potičke imajo okus in aromo po čebuli, da pa je okus še popolnejši, jih začinimo še s poprom in cimetom, seveda po vaši želji, če vam ti dve začimbi ne odgovarjata, ju lahko tudi izpustite. Potičke so okusen in rahel prigrizek, ki ga lahko ponudimo ob čaju, kavici, soku ali pa na piknikih namesto kruha.
Čebulne slane potičke so vedno dobrodošle, pa naj bo za zajtrk, malico, kosilo, večerjo ali pa, ko nam nekaj manjka za prigrizniti.
Čebulne potičke – pripomočki
- pekač iz pečice 40 x 35 cm
Čebulne potičke – sestavine
Za 44 čebulnih potičk:
- 800 g bele pšenične moke tip 400
- 7 g suhega kvasa
- 10 g sladkorja
- 16 g morske soli
- 50 g svinjske masti
- 450 ml mlačne vode
Za nadev:
- 100 g ocvrte čebule (kupljena že ocvrta čebula) ali 300 g sveže čebule
- 100 g svinjske masti (za nadev in premaz čebulnih potičk)
- mleti cimet po okusu
- mleti poper po okusu
Čebulne potičke – postopek priprave
V dovolj veliko skledo najprej odtehtamo moko, ki jo pri tem presejemo skozi cedilo, nato dodamo sol, sladkor in kvas, pomešamo med seboj, nato naredimo na sredini moke vdolbino in vanjo vlijemo mlačno vodo in stopljeno mast.
S kuhalnico umešamo mokre sestavine med suhe, nato pa še z roko gnetemo testo, da postane hlebček.
Testo položimo v skledo in pokrijemo s prtičkom, da vzhaja, okoli 1 ure, da se volumen podvoji, vzhajan hlebček vzamemo iz sklede in ga razdelimo na 3 dele, ki jih vgnetemo v tri gladke hlebčke, jih pokrijemo in ponovno pustimo vzhajati približno 30 minut.
Med časom odtehtamo ocvrto čebulo, stopimo mast, da jo bomo lahko na tanko namazali po razvaljanem testu, ter pripravimo še poper ter cimet.
V slučaju, da imamo za uporabo svežo čebulo, jo olupimo ter na tanko narežemo in jo nato na masti, ki smo jo pripravili za nadev, počasi popražimo, da pozlati.
Ko so hlebčki vzhajali, potrosimo prt, s katerim smo prekrili delovni pult, z moko in na njem zvaljamo test enega hlebčka na debelino približno 1 cm, nato testo namažemo z mastjo in potrosimo z 1/3 pripravljene čebule ter potrosimo še s poprom in cimetom.
Nadevano testo zavijemo.
Zavitek prečno narežemo na kolobarje širine 2 – 3 cm ter jih obrnjene pokonci polagamo na pekač, ki smo ga namazali z mastjo. Postopek ponovimo še s preostalima dvema hlebčkoma testa. Potičke v pekaču premažemo s stopljeno mastjo pokrijemo s prtičkom in ponovno pustimo vzhajati 30 minut.
Vzhajane damo pečico, ki je ogreta na 200 °C in pečemo približno 30 minut, na srednjem vodilu v pečici, če želimo bolj zapečene potičke, lahko podaljšamo pečenje, do zaželene barve.
Čebulne potičke se lepo trgajo od celote in jih natrgamo, kolikor jih želimo, jaz jih shranim za naslednji dan v posodo, ki se dobro pokrije, da se ne izsušijo, če pa sem jih spekla več, jih enostavno shranim v vrečke ali plastično posodo in zamrznem, po želji si jih vzamem iz zamrzovalnika in pustim, da se odtajajo, tako potičke ostanejo kakor sveže.
Vedno si rada kaj pripravim za priboljšek in si tako občasno polepšam dan. Lučka Glaser
Ideje kaj lahko ponudimo zraven čebulnih slanih potičk
- čaj iz listov peteršilja,
- čaj iz listov fige,
- čaj iz listov gozdnih jagod,
- čaj iz jabolčnih olupkov,
- čaj iz kapučinke,
- ječmenova bela kava.