Nabodala iz pečice
Okusna in pisana nabodala, pripravljena iz paprike, bučke, sira za pečenje in navadne klobase bodo teknila vsem. Poleg lahko postrežemo pečen mlad krompir (ali drugo poljubno prilogo), ki nas še dodatno nasiti in preskrbi z energijo.
Za spremembo nabodala pečemo v pečici, na peki papirju in tako ne rabimo dodatne maščobe, paprike in bučke pa ohranijo svoj okus in barvitost.
Nabodala iz pečice – pripomočki
- 14 lesenih palčk dolžine 20 – 25 cm za pripravo nabodal
- pekač v velikosti pečice
Nabodala iz pečice – sestavine
Za 14 nabodal:
- 400 g navadne klobase (pasja radost)
- 380 g sveže bučke (zelene cukete)
- 500 g sveže raznobarvne paprike
- 200 g sira za žar
- morska sol po okusu
- listi solati za dekoracijo (po želji)
Nabodala iz pečice – postopek
Zelenjavo po potrebi operemo pod hladno tekočo vodo, nato papriki odstranimo semena, če je bučka mlada, je ni potrebno olupiti. Pripravimo še navadno klobaso in sir za žar.
Vse sestavine, ki jih bomo potrebovali narežemo na kvadratne ali okrogle koščke velike 2 – 3 cm. Papriko in bučke po okusu in želji posolimo. Pripravljene sestavine v mešanem vrstnem zaporedju nabadamo na lesene palčke.
Na pekač, obložen s papirjem za peko polagamo nabodala. Pečico segrejemo na 200 °C in, ko je segreta, vanjo potisnemo pekač z nabodali, ki jih na srednjem vodilu pečemo 30 – 40 minut. Pri pečenju nabodal, ki so pretežno rastlinska, je potrebno paziti, da se preveč ne zapečejo, zato nabodala med peko spremljamo.
Medtem, ko se nabodala pečejo, si pripravimo še poljubno prilogo, na-primer pečen mlad krompir.
Pečena nabodala naložimo na krožnik, pri tem lahko uporabimo zelene liste solate za dekoracijo in dodamo pečen mlad krompir oziroma drugo poljubno prilogo in seveda solato.
Ni nujno, da nabodala pečemo na žaru, tudi pečica je odličen pripomoček in še peka je bolj enostavna. Lučka Glaser
Za predjed pa lahko ponudimo različne mesne ali zelenjavne juhe:
- Goveja juha z rahlimi zdrobovimi žličniki.
- Kostna svinjska juha.
- Goveja kostna juha.
- Kokošja juha.
- Kostna juha s kokošjim mesom.
- Milijonska juha.
- Česnova kremna juha.
- Čebulna juha po francosko.
- Čebulna juha z bučkami.
- Bučna juha s koruznim zdrobom.