Rahel in nelepljiv riž kot priloga
Print Friendly, PDF & Email

Riž je lahko čudovita priloga, da pa bo rahel in nelepljiv, mora biti pravilno pripravljen, pa tudi izbira vrste riža je zelo pomembna. Držati se moramo osnovnih pravil, ki jih bom opisala v postopku priprave. Riž lahko zalijemo z vodo, v tem primeru moramo vodo soliti, lahko pa tudi z (čisto) juho, mu dodamo različne suhe ali sveže začimbe in s tem popestrimo okus riža.

Riž za prilogo, ki je rahel in nič lepljiv

Riž za prilogo – pripomočki

  • merilnik tekočin

Riž za prilogo – sestavine

Za 2 osebi:

  • 140 ml dolgozrnatega riža
  • 280 ml vode
  • morska sol po okusu

Najprej izberemo pravo vrsto riža, naj bo dolgozrnat, ki ostane zrnat ter rahel tudi, če ga po nesreči predolgo kuhamo, vsebuje pa tudi manj škroba, kakor okroglozrnat riž. Odmerimo ga lahko s skodelico, tako riž kot tudi tekočino, v kateri ga bomo kuhali. Pri odmerjanju riža in tekočine moramo biti natančni, zato je najboljše, da riž in tekočino odmerimo v merici za tekočino ali v skodelici.

Poznamo različne vrste dolgozrnatega riža:

  • Dolgozrnati beli riž, ki mu dodamo 1,5 kratno količino tekočine in se kuha 15 minut.
  • Basmati riž, ki mu dodamo 1,5 kratno količino tekočine in se kuha 10 – 12 minut.
  • Dolgozrnati parboiled riž, ki mu dodamo 2 kratno količino tekočine in se kuha  14 – 18 minut.
  • Dolgozrnati rjavi riž, ki mu dodamo 2 kratno količino tekočine in se kuha 25 – 30 minut.
  • Divji riž, ki mu dodamo 2 kratno količina tekočine in se kuha 45 – 50 minut.

 

Riž za prilogo – postopek priprave

Odmerimo riž in ga pred kuhanjem dobro operemo, da odstranimo škrobni prah in zdrobljena zrna. Najbolje ga je stresti v hladno vodo, dobro premešati in odcediti na gostem cedilu, nato pa še sprati pod tekočo hladno vodo, da skozi cedilo priteče čista voda.

V posodo z debelejšim dnom najprej odmerimo ustrezno količino vode, glede na količino riža, ki smo ga pripravili.

Riž za prilogo, ki je rahel in nič lepljiv

Nato dodamo v hladno vodo še sol in riž ter v pokriti posodi pristavimo na štedilnik z nizko temperaturo, da se riž počasi kuha in ima čas, da se nabrekne.

Čas kuhanja riža se prične meriti, ko voda zavre, pri tem pazimo, da ko vsebina v posodi zavre, voda ne kipi, zato odkrijemo posodo, nastavimo nastavimo nižjo temperaturo kuhanja, da se bo riž ob zmernem vrenju kuhal in pokrijemo nazaj. Kuhamo pokrito.

Riž za prilogo, ki je rahel in nič lepljiv

Riža med kuhanjem ne odkrivamo in ne mešamo. Različne vrste riža kuhamo različno dolgo, zato upoštevajte navodila proizvajalca; jaz sem izbrala dolgozrnat riž, ki je kuhan v 14 minutah. Ko je riž kuhan, ga odstavimo iz štedilnika in pustimo pokritega še 5 – 10 minut, da popije vso tekočino.

Riž za prilogo, ki je rahel in nič lepljiv

Nato ga z vilicami premešamo, da pride med rižem zračnost in rahlost, potem pa ga naložimo v posodo, kjer ga bomo postregli.

Ko je riž za prilogo kuhan, ga lahko postrežemo k različnim jedem za kosilo, malico ali pa večerjo.

Riž za prilogo, ki je rahel in nič lepljiv

Riž je odlična priloga različnim jedem. Lučka Glaser

Ideje kaj ponuditi z rižem:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor