Čaj iz listov peteršilja
Okusen in zdrav čaj, ki je rahlo grenkega okusa, a z dodatkom sladkorja ali medu prav prijetnega okusa in, za peteršilj, značilne zelenkaste barve.
Čaj je lahko del obroka, ker pa je peteršilj bogat z vitamini in minerali z njegovim uživanjem veliko prispevamo tudi k ohranjanju našega zdravja. Njegova priprava je enostavna in hitra, zato je odličen dodatek k vaši vsakodnevni prehrani.
Čaj iz listov peteršilja – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Čaj iz listov peteršilja – sestavine
Za 2 skodelici čaja:
- šopek svežega peteršilja ali 2 žlički zdrobljenega suhega peteršilja
- 500 ml vode
- sok 1 limone
- med po želji in okusu
- sladkor po želji in okusu
Čaj iz listov peteršilja
Liste svežega peteršilja, ki smo ga nabrali na vrtu ali ga kupili v trgovini, splaknemo pod tekočo hladno vodo.
V čajnik natočimo hladno vodo in ga pristavimo na štedilnik, ko voda zavre, dodamo liste svežega ali suhega peteršilja in ga kuhamo na zmernem ognju 8 – 10 minut.
Kuhan čaj odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 8 – 10 minut, da peteršilj izpusti vse koristne sestavine in čaj dobi lepo zelenkasto barvo, če smo uporabili posušeni peteršilj, bo barva čaja bolj rumenkasto rjava.
Kuhanemu precejenemu čaju lahko dodamo sok limone, medu ali sladkorja, z dodatki izboljšamo okus in si ga prilagodimo svojemu okusu in potrebi.
Peteršilj ni samo začimba za pripravo okusnega obroka, je tudi rastlina, iz katere lahko skuhamo okusen in koristen čaj. Lučka Glaser
Čaj lahko skuhamo tudi iz drugih vrst zelišč
- Čaj iz listov fige.
- Čaj iz cvetov in listov šipka.
- Čaj iz suhih luščin fižola.
- Čaj iz svežih listov mete.
- Čaj iz vrbovih mačic.
- Čaj iz leskovih mačic.
- Čaj iz listov gozdnih jagod.
- Čaj iz ognjiča.
- Čaj iz melise.
- Čaj iz plodov šipka.