Čaj iz listov peteršilja
Print Friendly, PDF & Email

Okusen in zdrav čaj, ki je rahlo grenkega okusa, a z dodatkom sladkorja ali medu prav prijetnega okusa in, za peteršilj, značilne zelenkaste barve.

Čaj je lahko del obroka, ker pa je peteršilj bogat z vitamini in minerali z njegovim uživanjem veliko prispevamo tudi k ohranjanju našega zdravja. Njegova priprava je enostavna in hitra, zato je odličen dodatek k vaši vsakodnevni prehrani.

Peteršilj vsebuje tudi snovi, naravne diuretike, ki spodbujajo izločanje urina iz telesa in sodelujejo pri čiščenju organizma, z odvajanjem vode iz telesa se manjša tudi naša telesna teža. Peteršilj vsebuje vitamine C, K in A, kot tudi železo, kalij, folno kislino in flavonoide.
Peteršiljev čaj pijemo po 3 krat na dan,toplega ali hladnega, za obdobje 14 dni, nato pitje prekinemo in, če je potrebno, po 14 dneh pitje čaja ponovimo.

Čaj iz listov peteršilja

 

Čaj iz listov peteršilja – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Čaj iz listov peteršilja – sestavine

Za 2 skodelici čaja:

  • šopek svežega peteršilja ali 2 žlički zdrobljenega suhega peteršilja
  • 500 ml vode
  • sok 1 limone
  • med po želji in okusu
  • sladkor po želji in okusu

Čaj iz listov peteršilja

Liste svežega peteršilja, ki smo ga nabrali na vrtu ali ga kupili v trgovini, splaknemo pod tekočo hladno vodo.

V čajnik natočimo hladno vodo in ga pristavimo na štedilnik, ko voda zavre, dodamo liste svežega ali suhega peteršilja in ga kuhamo na zmernem ognju 8 – 10 minut.

Čaj iz listov peteršilja

Kuhan čaj odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 8 – 10 minut, da peteršilj izpusti vse koristne sestavine in čaj dobi lepo zelenkasto barvo, če smo uporabili posušeni peteršilj, bo barva čaja bolj rumenkasto rjava.

Čaj iz listov peteršilja

Kuhanemu precejenemu čaju lahko dodamo sok limone, medu ali sladkorja, z dodatki izboljšamo okus in si ga prilagodimo svojemu okusu in potrebi.

Čaj iz listov peteršilja

Peteršilj ni samo začimba za pripravo okusnega obroka, je tudi rastlina, iz katere lahko skuhamo okusen in koristen čaj. Lučka Glaser

Čaj lahko skuhamo tudi iz drugih vrst zelišč

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor