Slane čebulne potičke
Print Friendly, PDF & Email

Čebulne potičke imajo okus in aromo po čebuli, da pa je okus še popolnejši, jih začinimo še s poprom in cimetom, seveda po vaši želji, če vam ti dve začimbi ne odgovarjata, ju lahko tudi izpustite. Potičke so okusen in rahel prigrizek, ki ga lahko ponudimo ob čaju, kavici, soku ali pa na piknikih namesto kruha.

Čebulne slane potičke so vedno dobrodošle, pa naj bo za zajtrk, malico, kosilo, večerjo ali pa, ko nam nekaj manjka za prigrizniti.

Čebulne slane potičke

Čebulne potičke – pripomočki

 • pekač iz pečice 40 x 35 cm

Čebulne potičke – sestavine

Za 44 čebulnih potičk:

 • 800 g bele pšenične moke tip 400
 • 7 g suhega kvasa
 • 10 g sladkorja
 • 16 g morske soli
 • 50 g svinjske masti
 • 450 ml mlačne vode

Za nadev:

 • 100 g ocvrte čebule (kupljena že ocvrta čebula) ali 300 g sveže čebule
 • 100 g svinjske masti (za nadev in premaz čebulnih potičk)
 • mleti cimet po okusu
 • mleti poper po okusu

Čebulne potičke – postopek priprave

V dovolj veliko skledo najprej odtehtamo moko, ki jo pri tem presejemo skozi cedilo, nato dodamo sol, sladkor in kvas, pomešamo med seboj, nato naredimo na sredini moke vdolbino in vanjo vlijemo mlačno vodo in stopljeno mast.

Čebulne slane potičke

S kuhalnico umešamo mokre sestavine med suhe, nato pa še z roko gnetemo testo, da postane hlebček.

Čebulne slane potičke

Testo položimo v skledo in pokrijemo s prtičkom, da vzhaja, okoli 1 ure, da se volumen podvoji, vzhajan hlebček vzamemo iz sklede in ga razdelimo na 3 dele, ki jih vgnetemo v tri gladke hlebčke, jih pokrijemo in ponovno pustimo vzhajati približno 30 minut.

Čebulne slane potičke

Med časom odtehtamo ocvrto čebulo, stopimo mast, da jo bomo lahko na tanko namazali po razvaljanem testu, ter pripravimo še poper ter cimet.

V slučaju, da imamo za uporabo svežo čebulo, jo olupimo ter na tanko narežemo in jo nato na masti, ki smo jo pripravili za nadev, počasi popražimo, da pozlati.

Čebulne slane potičke

Ko so hlebčki vzhajali, potrosimo prt, s katerim smo prekrili delovni pult, z moko in na njem zvaljamo test enega hlebčka na debelino približno 1 cm, nato testo namažemo z mastjo in potrosimo z 1/3 pripravljene čebule ter potrosimo še s poprom in cimetom.

Nadevano testo zavijemo.

Čebulne slane potičke

Zavitek prečno narežemo na kolobarje širine 2 – 3 cm ter jih obrnjene pokonci polagamo na pekač, ki smo ga namazali z mastjo. Postopek ponovimo še s preostalima dvema hlebčkoma testa. Potičke v pekaču premažemo s stopljeno mastjo pokrijemo s prtičkom in ponovno pustimo vzhajati 30 minut.

Čebulne slane potičke

Vzhajane damo pečico, ki je ogreta na 200 °C in pečemo približno 30 minut, na srednjem vodilu v pečici, če želimo bolj zapečene potičke, lahko podaljšamo pečenje, do zaželene barve.

Čebulne slane potičke

Čebulne potičke se lepo trgajo od celote in jih natrgamo, kolikor jih želimo, jaz jih shranim za naslednji dan v posodo, ki se dobro pokrije, da se ne izsušijo, če pa sem jih spekla več, jih enostavno shranim v vrečke ali plastično posodo in zamrznem, po želji si jih vzamem iz zamrzovalnika in pustim, da se odtajajo, tako potičke ostanejo kakor sveže.

Čebulne slane potičke

Vedno si rada kaj pripravim za priboljšek in si tako občasno polepšam dan. Lučka Glaser

Ideje kaj lahko ponudimo zraven čebulnih slanih potičk

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor