Priprava in zamrzovanje kosmulj
Kosmulje, ki jih zamrznemo, so shranek, ki ga uporabimo v času, ko sadja ni v izobilju. Če pa se vmes pripeti, da v zamrzovalniku zmanjkuje prostora, kosmulje še vedno lahko odtajamo in iz njih skuhamo kompot, sok ali pa marmelado. Kosmulje imajo sladko kiselkast okus in so polne mineralov in vitaminov, med katerimi najbolj izstopa vitamin C in nas spominjajo na ribez, v Sloveniji je najbolj razširjena kosmulja temno rdeče barve, poznamo pa tudi še bele, zelene in roza.
Pripomočki za zamrzovanje kosmulj
- plastične posodice primerne za zamrzovanje
Sestavine za zamrzovanje kosmulj
- zelene ali rdeče kosmulje v poljubni količini
Priprava in zamrzovanje kosmulj
Nabiranje kosmulj je zelo počasno, saj so veje na katerih zapeljivo visijo sadeži kosmulje polna trnov in bodic, ki branijo lepe sadeže s črtami, ki nas spominjajo na mini velikonočne pirhe.
Nabrane kosmulje po potrebi operemo, jih damo na cedilo in osušimo, lahko jih ločimo po barvi, ali pa ji zmešamo skupaj, odločimo se, ko vemo za kaj jih bomo uporabili, ko bodo zamrznjene.
Pred zamrzovanjem jim odstranimo muho in tudi pecelj, pri tem pa moramo paziti, da kosmulje ostanejo suhe, da se nam med zamrzovanjem na sprimejo.
Pregledane in očiščene kosmulje zamrzujemo v posodi, ki je primerna za zamrzovanje živil, pred uporabo jih odmrznemo na sobni temperaturi.
Kosmulja je malo poznano sadje, ki spada med jagodičevje in jo lahko uporabimo kot dodatek in dekoracijo slaščicam, kosmičem, delamo kompot, sok ali pa marmelado. Lučka Glaser
Zamrzujemo lahko tudi druge vrste sadja in jagodičevja
- Nasvet za zamrzovanje jagod.
- Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico.
- Češnje za ozimnico – zamrzovanje češenj.
- Zamrzovanje rdečega ribeza.
- Priprava in zamrzovanje borovnic.
- Maline za zamrzovanje.
- Robidnice za zamrzovanje.
- Zamrzovanje sliv za ozimnico.
- Jabolka pripravljena za zamrzovanje.
- Kaki tipo – kako ga shraniti za daljše obdobje.