Priprava in zamrzovanje borovnic
Zamrzovanje borovnic je najboljše shranjevanje borovnic, saj ostanejo okusne kakor sveže in zelo dobro prenašajo zamrzovanje in odmrzovanje, saj jagode borovnice ostanejo nepoškodovane in ravno tako sladke kakor takrat, ko smo jih zamrznili. Ko jih odtajamo jih lahko uživamo kakor sveže, dodamo jih lahko sadnim solatam, okrasimo torte, pudinge ali pa uporabimo v raznovrstnih pecivih.
Najboljše so seveda sveže, če pa jih imamo več in jih želimo shraniti za poznejši čas, jih zamrznemo. Borovnice, ki so zamrznjene v dobro zaprti posodi ali vrečki, bodo v prvih šestih mesecih ohranile vse hranljive snovi, po desetih mesecih bodo malo izgubile na kakovosti, vendar bodo še vedno primerne za uživanje.
Borovnice vsebujejo okoli 85% vode, ostalo pa predstavljajo ogljikovi hidrati. Med ogljikovimi hidrati so sladkorji, vsebujejo tudi prehranske vlaknine. Med vitamini sta C in K vitamin, mineral mangan, znane so tudi po visoki vsebnosti antioksidantov, predvsem antocianinov, ki imajo vlogo pri zaščiti celic, prav zaradi visoke vsebnosti antocianinov, prispevajo k zmanjšanju tveganja za razvoj nekaterih bolezni.
Zamrzovanje borovnic – pripomočki
- zamrzovalnik
- posodice za zamrzovanje ali pvc vrečke
Zamrzovanje borovnic – sestavine
- borovnice v poljubni, gospodinjstu primerni količini
Postopek priiprave in zamrzovanja borovnic
Borovnice najprej pregledamo, odstranimo listke, vejice in vse ostale smeti, borovnic za zamrzovanje ne peremo, zato umazane jagode odstranimo in jih drugače uporabimo.
Očiščene borovnice naložimo v plastične posodice ali pa pvc vrečke, tudi stekleni kozarci za vlaganje se odlični, da se uporabijo za shranjevanje borovnic.
Tako pripravljene borovnice zapremo, če uporabite pvc vrečke jih dobro zavežemo, steklene kozarce za vlaganje pa zapremo s pokrovčkom, da ne prihaja zrak iz skrinje in so borovnice hermetično zaprte.
Borovnice postavimo v zamrzovalnik, kjer najhitreje zamrzuje, da hitro zamrznejo. Nekateri zamrzovalniki imajo gumb za hitro zamrzovanje, če ga imate, pred zamrzovanjem vključite hitro zamrzovanje, da bodo borovnice hitro zamrznile in ostale bolj kvalitetne.
Pred uporabo zamrznjene borovnice stresite v cedilo, jih na hitro sperete s hladno vodo, da se odstrani led, in borovnice uporabite za pripravo sadne solate. Če jih nameravate dodati v pecivo, kot so palačinke, mafini ali pite, jih uro pustite na sobni temperaturi in uporabite tako, kot bi uporabili sveže.
Borovnice rastejo v gozdovih, zato jih imenujejo divja hrana, zaradi sestavin, ki jih borovnice vsebujejo, so jih strokovnjaki uvrstili v super hrano. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj povezav do receptov, v katerih boste lahko porabili borovnice:
- Borovničeva marmelada.
- Veganski borovničev sladoled.
- Božanski borovničev sorbet.
- Ajdova rolada z borovnicami.
- Panakota z jogurtom.
- Borovničev zavitek s skuto.
- Pecivo lene gospodinje z borovnicami.
- Borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki.
- Ajdove palačinke.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).