Robidnice za zamrzovanje
Robidnice zamrzujemo v času zorenja, ko jih dnevno tudi nabiramo in jih tudi shranimo za kasnejšo uporabo ali predelavo. Robidnice imajo svoj značilen okus in če niso dovolj zrele, tudi trpek kiselkast okus, zato jih nabiramo, ko so res v celoti črne in na otip tudi mehke.
Poznamo več vrst robidnic, ki se ločijo po barvi in steblu, ki so posebno v naravi polne bodic. Gojimo pa jih lahko tudi v vrtu.
Robidnice vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, med vitamini je prisotnega največ C vitamina, vsebujejo pa še A, B1, B2, in E, med minerali pa veliko železa, fosforja in magnezija.
Pripomočki za zamrzovanje robidnic
- vrečke ali posodice s pokrovom primerne za zamrzovanje živil
- zamrzovalnik
Sestavine za zamrzovanje robidnic
- robidnice v količini, primerni našim potrebam
Postopek zamrzovanja robidnic
Robidnice, ki jih nameravamo zamrzniti, nabiramo v lepem suhem vremenu, robidnice zorijo postopoma, zato jih nabiramo dnevno in pri tem pazimo, da so jagode v celoti zrele, saj na pogled jagode izgledajo zrele, ko pa podrobneje pogledamo lahko vidimo, da je del jagode še rdečkast.
Jagode nabiramo nežno, jih ne stiskamo in jih nalagamo v posodo, da ostanejo suhe.
Jagode robidnic pred zmrzovanjem še enkrat pregledamo, da ne zamrznimo tudi kakšne mravlje ali druge vrste žuželk, ki se rade skrivajo v jagodah.
Če so bile jagode nabrane v čistem naravnem okolju, stran od prometnih poti in industrije, jih ni potrebno prati, naložimo jih v posodo in zapremo, jagode robidnic se ne bodo sprejele in jih lahko posamezne uporabimo kolikor jih bomo potrebovali. Zamrznjene črne robidnice izgubijo svojo žametno črno barvo in rahlo pordečijo.
Robidnice lahko gojimo doma, ali pa jih nabiramo v naravi, poznamo črne , rdeče pa tudi divje vrste robidnic. Lučka Glaser
Robidnice lahko jemo samostojno, kot sadni obrok, ali pa jih uporabimo za pripravo različnih sladic, marmelad, sokov in čajev.
- Robidova marmelada.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- 100 % robidov sok.
- Zamrznjen 100 % robidov sok.
- Čaj iz robidnic.
- Barvanje pirhov z naravnimi barvami (robidnicami).