Frtalja iz zelenega paradižnika
Frtalja iz zelenega paradižnika je okusna, rahlo kiselkastega okusa, ki pa ga ublaži rahlo sladek okus čebule. Zelene paradižnike, ki v jeseni ne dozorijo, lahko koristno uporabimo v kulinariki. Vitaminsko in mineralno zelen paradižnik seveda ni tako bogat kot rdeči, ki je dozorel, toda del njegovega specifičnega paradižnikovega okusa, pa je ostal.
Pripomočki za pripravo frtalje iz zelenega paradižnika
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo frtalje iz zelenega paradižnika
Za dve osebi
- 500 g zelenega paradižnika
- 80 g čebule
- 4 jajca
- 1 žlica olivnega olja
- nekaj vejic peteršilja
- sol po okusu
Priprava frtalje iz zelenega paradižnika
Pripravimo si sestavine za pripravo frtalje iz zelenega paradižnika, paradižnik operemo in po potrebi odstranimo slabe dele, operemo tudi vejice peteršilja in olupimo čebulo.
Zeleni paradižnik narežemo na približno 1 cm velike kocke, čebulo pa sesekljamo na drobno, v lonček ubijemo jajca in dodamo na drobno narezan peteršilj in ju premešamo.
V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo na drobno sesekljano čebulo, da čebula postekleni.
Čebuli nato dodamo še zeleni paradižnik in posolimo, pražimo na zmernem ognju še deset minut, da se paradižnik zmehča in spremeni barvo.
Dodamo še premešana jajca, v katere smo zamešali na drobno narezan peteršilj.
Vse skupaj pečemo na zmernem ognju toliko časa, da je lepo zapečena, nato jo z pomočjo lopatice razrežemo na štiri dele, da jo lažje obrnemo in popečemo še po drugi strani. Frtaljo postrežemo na krožniku še vročo, zraven pa lahko ponudimo tudi kruh.
Tudi če nam paradižnik ne dozori, ga lahko koristno uporabimo. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj idej, kako lahko pripravite okusen domač kruh, ki ga lahko postrežete zraven:
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.