Posušeni zmleti jurčki za začimbo
Posušeni oziroma suhi jurčki so odlična začimba za vse ljubitelje okusa in arome po jurčkih. Shranek, ki bo dodal piko na i okusu pri kuhanju najrazličnejših gobjih jedi. Ker mletih suhih jurčkov pred uporabo ni potrebno namakati, si tako tudi skrajšamo čas za pripravo obroka, pa tudi prostora v shrambi ali kuhinji ne zavzamejo veliko.
Sušenje jurčkov – pripomočki
- sekljalnik ali kavni mlinček
- kozarček s pokrovom ali posodica primerna za shranjevanje živil
Sušenje jurčkov – sestavine
- količina primerna našim potrebam
Sušenje jurčkov – postopek
Jurčki so najbolj iskani med gobami in tudi na pogled najbolj zapeljivi, v sezoni jih velikokrat naberemo več, kot jih trenutno lahko uporabimo, zato jih shranjujemo na več načinov, saj jurčke zamrzujemo, vlagamo v kis ter slanico ali tudi posušimo in si tako obogatimo število shrankov. Lahko pa jih posušimo in zmeljemo.
Očiščene sveže jurčke, ki jih nameravamo posušiti, narežemo na rezine, ne debelejše od 15 mm in jih polagamo na pladenj, najbolj je primerna kompaktna gosta mreža. Če so vremenski pogoji dobri, jih lahko posušimo na soncu, med sušenjem pa jih moramo večkrat obračati, lahko pa si pomagamo tudi z električnem sušilcem ali pečico, pri tem pa moramo paziti, da temperatura ne preseže 60 °C. Pri sušenju moramo paziti, da se jurčki res dobro posušijo, sicer se lahko zgodi, da splesnijo. Če nismo prepričani, če so jurčki dovolj suhi, jih najprej shranimo v papirnate vrečke.
Posušene jurčke s pomočjo sekljalnika ali kavnega mlinčka zdrobimo, da dobimo grobo gobjo moko, ki jo lahko uporabljamo kot začimbo, pri pripravi vseh vrst gobjih jedi in omak.
Suhe zdrobljene jurčke shranimo v kozarce s pokrovom ali pa v primerno posodo za shranjevanje živil. Kozarec ali posodo opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Posodo hranimo v suhem prostoru pri sobni temperaturi.
Posušeni zdrobljeni jurčki imajo še močnejši vonj, zato vam priporočam, da si jih pripravite in tako skrajšate čas priprave obroka. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za obroke pri katerih lahko uporabljamo mlete suhe jurčke za začimbo
- Krompirjeva juha z jurčki.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Špageti z jurčki in mortadelo ala carbonara.
- Nadevani žepki z jurčki.
- Gratinirane palačinke z jurčki.
- Omaka iz jurčkov.
- Lazanja z jurčki in šparglji.
- Paprike polnjene z jurčki.
- Nadevana čebula z jurčki.
- Polenta z jurčki in porom.