Polnjene gratinirane paprike
Print Friendly, PDF & Email

Polnjene paprike v paradižnikovi omaki so priljubljena jed naših krajev. Kaj pa polnjene paprike “malo drugače”? Ne kuhane, ampak zlato zapečene v pečici? Odlična jed z enostavno pripravo, ki bo očarala vsakega jedca.

Pripomočki za polnjene gratinirane paprike:

  • nož
  • deska za rezaje
  • ribeželn
  • žlica
  • papir za peko
  • pekač
  • pečica

Sestavine za polnjene gratinirane paprike:

Za 2 osebi:

  • 3 večje ali 5 malih paprik
  • 200 g mletega mesa
  • 1 čebula (100 g)
  • 3 stroki česna
  • 100 ml pelatov ali pasiranega paradižnika
  • 1 korenček
  • 1 jajce
  • 100 g sira
  • sol ali domača začimbna mešanica
  • bazilika (sčepec)
  • poper
  • 2 žlici olja

Postopek za polnjene gratinirane paprike:

Paprike operemo, olupimo čebulo, česen in korenček. Ker so tokrat manjše paprike, sem jih vzela 5 komadov.

Paprike prerežemo podolžno na polovice in jih izdolbimo tako, da ostanejo kot zaprti čolnički. Česen in čebulo na drobno nasekljamo in na olju popražimo.

Prepraženi čebuli s česnom dodamo mleto meso, nariban korenček in baziliko, solimo in popramo. Vse pražimo tako dolgo, da ne izpari sok, ki se ustvari pri toplotni obdelavi mesa.

Dodamo pelate ali mezgo, pokuhamo samo za minuto in odstavimo ponev iz gretja.

Ta mesni nadev ohladimo na sobno temperaturo, mu primešamo jajce ter napolnimo polovičke paprik.

Polovičke zložimo na pekač obložen s papirjem za peko ter jih pečemo 15 minut na 160 °C. Vzamemo na hitro iz pečice, posujemo z ribanim sirom in pečemo še 5 minut na 180 °C.

Postrežemo s prilogo iz krompirja, njokov, kroketov, ali le z veliko porcijo solate. Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor