Velikonočni pirhi – barvani z robidovim sokom
Print Friendly, PDF & Email

Barvanje jajc z robidovim sokom je postopek barvanje jajc v času velikonočnih praznikov, ki je tradicionalen in izhaja še iz časov Rimljanov, Grkov, Egipčanov, ko so barvana jajca častili kot simbol plodnosti in novega življenja. Za barvanje jajc lahko uporabljamo naravna barvila, ki jih nudi narava in barvila, ki jih kupimo v trgovini. Velikokrat nam za barvanje zmanjkuje časa, zgodi pa se tudi, da pozabimo kupiti v trgovini barvila, takrat lahko pogledamo po shrambi in hladilniku, ali imamo kaj primernega za barvanje jajc.


Velikonočni pirhi - barvani z robidovim sokom

Pripomočki za barvanje velikonočnih pirhov

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za barvanje velikonočnih pirhov

Za 3 pirhe:

  • 3 jajca
  • 500 ml robidovega domačega soka
  • 3 žlice alkoholnega 9% kisa
  • 1 žlica olja, masti ali masla

Postopek barvanja

Za kuhanje jajc v vodi ali barvilu uporabljamo jajca, ki jih najmanj 24 ur pred kuhanjem vzamemo iz hladilnika in jih pustimo na sobni temperaturi, tako imamo manj možnosti, da jajca med kuhanjem počijo.

Velikonočni pirhi - barvani z robidovim sokom

V lonec vlijemo naravni domači robidov sok, ki ga najprej dobro pretresemo, da se usedlina, ki vsebuje največ barvila, lepo porazdeli po tekočini, dodamo še kis in jajca in počasi segrevamo, ko sok z jajci zavre, pustimo na zmernem ognju vreti 10 do 12 minut, čas je odvisen tudi od velikosti jajc.

Velikonočni pirhi - barvani z robidovim sokom

Kuhana jajca po kuhanju v robidovem soku pustimo še najmanj 2 uri, da se ohladijo in se lupine jajca prepojijo z barvilom robidovega soka.

Velikonočni pirhi - barvani z robidovim sokom

Kuhana, ohlajena in pobarvana jajca premažemo z izbrano maščobo, da dobijo lesk. Vsako jajce ima različen marmorni vzorec, ki je odvisen od strukture jajčne lupine.

Velikonočni pirhi - barvani z robidovim sokom

Barvanje pirhov je posebno družinsko doživetje, kjer do veljave pride gospodinja z izbiro in iznajdljivostjo pri iskanju barvila iz zalog, ki jih ima v shrambi. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za barvanje pirhov z naravnimi barvili:

In še drugače

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor