Špageti moje mladosti
Print Friendly, PDF & Email

Špageti moje mladosti so enostavni za pripraviti, jaz sem jih pripravljala za našo družino, ko mi je bilo 8 -9 let in tudi sedaj bodo lahko otroci med počitnicami, ali pa kadar bodo imeli željo, kaj svežega skuhali iz razveselili celo družino. To je hkrati tudi recept, ki je prijazen našemu družinskemu proračunu.

Z otrokom skupaj preberite recept, razložite količine, glede na to, za koliko oseb bodo kuhali, ter jih opozorite, naj bodo previdni, da se ne opečejo in vsi boste zadovoljni, najbolj pa otroci, ki bodo dobili potrditev, da so uspešni in so naredili nekaj za družino.

Špageti moje mladosti

Špageti moje mladosti – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Špageti moje mladosti – sestavine

Za 2 osebi:

  • 1 žlica svinjske masti ali olja po želji
  • 10 g sladkorja
  • 500 ml paradižnikove mezge z origanom
  • bazilika po okusu
  • 200 g špagetov
  • 2 l vode
  • morska sol po okusu
  • parmezan po želji
  • poper po želji

Špageti moje mladosti – postopek priprave

V kozico, ki ima prevleko proti prejemanju, damo mast ali olje, in segrejemo ter dodamo sladkor, med stalnim mešanjem pražimo, da se sladkor stopi in karmelizira.

Nato dodamo paradižnikovo mezgo ter med mešanjem kuhamo na zmerni temperaturi 15 do 20 minut, da tekočina izpari in se paradižnikova omaka zgosti.

 

Špagete vedno kuhamo v visokem loncu, da so hitro prekriti z vrelo vodo, za 200 g špagetov uporabimo 2 l vode, lahko tudi več in za vsakih 100 g  špagetov uporabimo 1 l vode več.
V vrelo vodo, ki jo posolimo, ko že vre, da povečamo moč vretja vode, postavimo špagete v lonec in pri srednji temperaturi kuhamo špagete toliko časa, kolikor je navedeno na embalaži špagetov.

Med kuhanjem špagete večkrat premešamo, proti koncu kuhanja pa preizkusimo tako, da odvzamemo špaget iz vode in ga ugriznemo na sredini, da vidimo ali so ravno prav kuhani na zob. Kuhane špagete odcedimo, vodo od kuhanja špagetov lahko shranimo za zalivanje paradižnikove omake, enolončnic, juh, … Voda od špagetov in seveda tudi drugih testenin, že vsebuje škrob in tudi slana je že, to moramo upoštevati v primeru, če jo uporabimo.

Kuhane špagete damo v paradižnikovo omako in jih med segrevanjem dobro premešamo, da so obdani s paradižnikovo omako.

 

Še vroče damo na krožnik in jih dekoriramo z vejico sveže bazilike, origana, peteršilja, … zraven pa ponudimo nariban parmezan, sol, poper in seveda tudi sezonsko solato.

Špageti moje mladosti

Pri meni imajo špageti častno mesto med testeninami in ponudim jih za kosilo ali pa večerjo. Lučka Glaser

Zraven špagetov moje mladosti pa ponudimo različne solate:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor