Segedin golaž po moje
Print Friendly, PDF & Email

Segedin golaž po moje je kuhan hitro in to v samo enem loncu, brez nepotrebnega packanja druge posode. Pripravljen s svinjskim mesom in kislim zeljem je kremast, rahlo kisel in odlična glavna jed za kosilo, tekne pa tudi za malico ali večerjo.

Okusen je še 3 dni po kuhanju, z vsakim dnem je tudi okusnejši, le priloge pripravite različne, ali pa enostavno poleg ponudimo kos domačega kruha.

Segedin golaž po moje

Pripomočki za pripravo segedin golaža

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za segedin golaž

Za 4 osebe

  • 500 g svinskega bočnika, vratovine …
  • 300 g suhe prekajene slanine (panceta)
  • 1 kg kislega zelja
  • 1 žlica svinjske masti ali olje
  • 170 g čebule
  • 20 g česna
  • 1 poravnana žlička kumine
  • 1 žlička suhe mlete rdeče paprike
  • 3 žlice pšenične moke tip 500
  • 1 žlička majarona
  • 4 listi lovorja
  • 1 žlica jušne zelenjave (sveže ali suhe)
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 1 l vode ali goveje juhe ali juhe iz svinjskih kosti
  • morska sol po okusu
  • poper po želji

Postopek priprave segedin golaža

Najprej olupimo čebulo in česen; čebulo na drobno narežemo, česen na drobno sesekljamo, suho prekajeno panceto narežemo na manjše kocke  velikosti 0,5 cm, svinjsko meso narežemo na kocke velike 2 do 3 cm.

V kozico damo najprej svinjsko mast ali olje, nato kumino in čebulo, ki jo prepražimo in, ko čebula postekleni, dodamo še sesekljan česen, premešamo in dodamo narezano suho slanino.Segedin golaž po mojeVse sestavine počasi pražimo 5 minut med stalnem mešanjem, nato dodamo na kocke narezano svinjsko meso in pražimo med stalnim mešanjem, da se meso lepo zapeče iz vseh strani.Nato dodamo suho mleto rdečo papriko, svežo ali suho jušno zelenjavo, majaron in moko.

Sestavine dobro premešamo, nato dodamo kislo zelje in liste lovorja.

Dolijemo vodo ali čisto juho, dodamo še paradižnikovo mezgo in vse sestavine dobro premešamo in kuhamo 20 minut.

Kuhan segedin po moje ponudimo ob različnih prilogah.

Če smo skuhali segedin za dva ali tri dni, ga postavimo v hladno shrambo ali na balkon …, da se na hitro ohladi, ohlajenega pa postavimo v hladilnik na 5 °C . Vsakokrat, ko pogrevamo segedin, ga enostavno preložimo v drugo posodo in ga pogrejemo le toliko, kolikor ga potrebujemo.
Segedin golaž po moje

Obožujem segedin po moje, ker je okusen in hitro pripravljen. Lučka Glaser

Pripravila sem vam nekaj receptov za priloge ob segedinu po moje, odličen je tudi kruh:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor