Segedin golaž s kislo repo
Print Friendly, PDF & Email

Segedin golaž s kislo repo je zelo okusen, hranljiv, kislo slanega okusa s koščki svinjskega mesa. Je preprosto in hitro pripravljen in ga lahko skuhamo tudi za več dni, nato pa dnevno pripravljamo in prilagajamo različne priloge. Nekaj idej boste našli na dnu recepta.

Kisla repa je zelo priporočljiva za naše telo, saj nas oskrbi z balastnimi snovmi, beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Kisla repa pa vsebuje tudi veliko vitaminov, kot so B1, B2, B3, in C, pri termični obdelavi izgubi določen del posameznih vitaminov, manj časa se kisla repa kuha, več vitaminov ostane v repi.

Segedin golaž s kislo repo

Pripomočki za pripravo segedin golaža s kislo repo

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za segedin golaž s kislo repo

Za 6 obrokov:

  • 1 kg svinjskega vratu
  • 1 kg kisle repe
  • 50 g svinjske masti ali maščobe po želji
  • 350 g čebule
  • 50 g  slanine
  • 25 g česna
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlica suhe jušne zelenjave
  • 3 žlice pšenične moke tip 500
  • 1 žlica mlete paprike
  • 300 ml paradižnikove mezge
  • 2 l vode
  • 4 liste lovorja
  • poper po želji
  • posušen čili po želji
  • sol dodamo zelo z občutkom, saj so repa, slanina, mast in paradižnikova mezga že slani

Priprava segedin golaža s kislo repo

Najprej si pripravimo sestavine, odtehtamo repo in narežemo svinjsko meso na koščke, ki naj bodo veliki za en grižljaj.Segedin golaž s kislo repo

Pripravimo si še ostale sestavine, ki jih bomo pri kuhanju segedin golaža s kislo repo potrebovali, olupimo čebulo in jo na drobno narežemo, česen tudi olupimo in na drobno sesekljamo, na drobno narežemo tudi slanino.Segedin golaž s kislo repo

V posodi segrejemo maščobo in na njej prepražimo čebulo, ko čebula porumeni, ji dodamo še sesekljan česen, narezano slanino in kumino, med stalnem mešanjem pražimo še 3 do 4 minut na srednji temperaturi.

Nato dodamo še narezano meso in ga pražimo med mešanjem, da se popraži iz vseh strani, ko je meso prepraženo, dodamo suho jušno zelenjavo, če suhe zelenjave nimamo, dodamo namesto nje svežo (na drobno sesekljan peteršilj, zeleno, por in nariban korenček, kolerabo, …)  nato dodamo moko in papriko, ter med mešanjem pražimo vse sestavine, da se pomešajo med meso.

Dodamo še kislo repo, jo umešamo med meso.

Zalijemo z vodo in paradižnikovo mezgo, dodamo še liste lovorja, pokrijemo lonec in kuhamo 20 do 30 minut na zmerni temperaturi, občasno premešamo.

In segedin golaž s kislo repo smo skuhali, jed postrežemo še vročo ob npr:

Segedin golaž s kislo repo

Če smo skuhali za več dni segedin golaž s kislo repo ga ohladimo in nato shranimo v hladilnik na +5 °C, tako shranjen je okusen še 3 do 4 dni, vendar pa moramo upoštevati, da za uporabo vzamemo samo toliko segedin golaža s kislo repo, kolikor ga bomo potrebovali za en obrok in ga pogrejemo, ostalo pa pustimo na hladnem.Segedin golaž s kislo repo

Hranilna vrednost skisane repe je, zanimivo, večja kot je pri surovi repi. Lučka Glaser

Zraven segedin golaža s kislo repo lahko ponudimo tudi doma pečen kruh, zato sem vam pripravila različne recepte:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor