Segedin golaž s kislo repo
Segedin golaž s kislo repo je zelo okusen, hranljiv, kislo slanega okusa s koščki svinjskega mesa. Je preprosto in hitro pripravljen in ga lahko skuhamo tudi za več dni, nato pa dnevno pripravljamo in prilagajamo različne priloge. Nekaj idej boste našli na dnu recepta.
Kisla repa je zelo priporočljiva za naše telo, saj nas oskrbi z balastnimi snovmi, beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Kisla repa pa vsebuje tudi veliko vitaminov, kot so B1, B2, B3, in C, pri termični obdelavi izgubi določen del posameznih vitaminov, manj časa se kisla repa kuha, več vitaminov ostane v repi.
Pripomočki za pripravo segedin golaža s kislo repo
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za segedin golaž s kislo repo
Za 6 obrokov:
- 1 kg svinjskega vratu
- 1 kg kisle repe
- 50 g svinjske masti ali maščobe po želji
- 350 g čebule
- 50 g slanine
- 25 g česna
- 1 žlička kumine
- 1 žlica suhe jušne zelenjave
- 3 žlice pšenične moke tip 500
- 1 žlica mlete paprike
- 300 ml paradižnikove mezge
- 2 l vode
- 4 liste lovorja
- poper po želji
- posušen čili po želji
- sol dodamo zelo z občutkom, saj so repa, slanina, mast in paradižnikova mezga že slani
Priprava segedin golaža s kislo repo
Najprej si pripravimo sestavine, odtehtamo repo in narežemo svinjsko meso na koščke, ki naj bodo veliki za en grižljaj.
Pripravimo si še ostale sestavine, ki jih bomo pri kuhanju segedin golaža s kislo repo potrebovali, olupimo čebulo in jo na drobno narežemo, česen tudi olupimo in na drobno sesekljamo, na drobno narežemo tudi slanino.
V posodi segrejemo maščobo in na njej prepražimo čebulo, ko čebula porumeni, ji dodamo še sesekljan česen, narezano slanino in kumino, med stalnem mešanjem pražimo še 3 do 4 minut na srednji temperaturi.
Nato dodamo še narezano meso in ga pražimo med mešanjem, da se popraži iz vseh strani, ko je meso prepraženo, dodamo suho jušno zelenjavo, če suhe zelenjave nimamo, dodamo namesto nje svežo (na drobno sesekljan peteršilj, zeleno, por in nariban korenček, kolerabo, …) nato dodamo moko in papriko, ter med mešanjem pražimo vse sestavine, da se pomešajo med meso.
Dodamo še kislo repo, jo umešamo med meso.
Zalijemo z vodo in paradižnikovo mezgo, dodamo še liste lovorja, pokrijemo lonec in kuhamo 20 do 30 minut na zmerni temperaturi, občasno premešamo.
In segedin golaž s kislo repo smo skuhali, jed postrežemo še vročo ob npr:
- Polenta za vse generacije.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Pire krompir z blitvo.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
Če smo skuhali za več dni segedin golaž s kislo repo ga ohladimo in nato shranimo v hladilnik na +5 °C, tako shranjen je okusen še 3 do 4 dni, vendar pa moramo upoštevati, da za uporabo vzamemo samo toliko segedin golaža s kislo repo, kolikor ga bomo potrebovali za en obrok in ga pogrejemo, ostalo pa pustimo na hladnem.
Hranilna vrednost skisane repe je, zanimivo, večja kot je pri surovi repi. Lučka Glaser
Zraven segedin golaža s kislo repo lahko ponudimo tudi doma pečen kruh, zato sem vam pripravila različne recepte:
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.