Vampi iz moje kuhinje
Vampi iz moje kuhinje se na zmernem ognju kuhajo skozi cel postopek, tudi v času praženja ostalih sestavin, zato so mehki in zelo okusni, pa tudi izgubijo del značilnega vonja in okusa. Najbolj so poznani vampi pripravljeni na tržaški način, toda tudi z drugačnim receptom, lahko pripravimo čudovit obrok, ki je naslednji dan še bolj okusen, tako da jih lahko skuhamo za več obrokov.
Pripomočki za pripravo vampov iz moje kuhinje
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo vampov iz moje kuhinje
Za šest oseb:
- 1000 g kuhanih in narezanih govejih vampov
- 1500 ml vode
- 50 ml sončničnega olja
- 2 jedilni žlici posušene ali mokre jušne zelenjave
- 200 g narezane čebule
- 150 g narezanega pora (svežega ali zamrznjenega)
- 160 g naribanega rdečega korenja
- 100 g prekajene slanine
- 200 ml paradižnikove mezge
- 2 žlice krušnih drobtin
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- 3 listi lovorja
- 1 žlička sesekljanega česna
- morska sol po okusu
- sir parmezan po želji
- poper po želji
Priprava vampov iz moje kuhinje
Najprej narezane vampe operemo v hladni vodi, v lonec nalijemo hladno vodo in dodamo suho jušno zelenjavo, ko voda zavre, pustimo vreti dve do tri minute.
Nato dodamo oprane narezane vampe, lonec pokrijemo in jih kuhamo na zmernem ognju. Med tem časom v ponvi na sončničnem olju popražimo korenček, por, čebulo in liste lovorja.
Zelenjavo premešamo in pražimo toliko časa, da zadiši po kuhinji, to je 5 do 6 minut, nato prepraženo zelenjavo dodamo vampom, ki počasi vrejo, lonec pokrijemo in nadaljujemo s kuhanjem.
V ponev, v kateri smo pražili zelenjavo, damo na kocke narezano slanino, mleto sladko papriko, drobtine in paradižnikovo mezgo, premešamo in kuhamo na zmernem ognju 5 do 8 minut, če je zmes preveč zgoščena, vzamemo iz lonca z vampi zajemalko tekočine in jo dodamo v ponev, premešamo, da dobimo tekočo omako.
Omako dodamo v lonec, dobro premešamo, posolimo, lonec pokrijemo in kuhamo še 10 minut. Važno je, da se vampi kuhajo skozi cel postopek priprave ostalih sestavin, da tudi vampi postanejo mehki.
Kuhani vampi so najbolj okusni, če malo postojijo, to je 2 do 3 ure, najbolj okusni pa so naslednji dan, ko se sestavine prepojijo. Ponudimo jih na krožniku ali skodelici, ljubitelji sira parmezana pa jih še potresejo s sirom.
Kuhanje vampov je umetnost, ki jo obvladajo dobre kuharice in gospodinje, poizkusite in spremenili boste negativno mnenje o vampih. Lučka Glaser
Za ljubitelje vampov pa še nekaj idej za različne recepte za pripravo vampov
- Vampi – praženi na olivnem olju.
- Vampi po rimsko s krompirjem.
- Vampi s krompirjem.
- Vampi z jajci v solati.
- Goveji vampi v golažu.
- Vampi v paradižnikovi omaki.
- Vampi po tržaško.