Kumarična omaka
Print Friendly, PDF & Email

Kumarično omako lahko pripravimo vse dni v letu. V poletnem času, ko je na voljo dovolj kumaric, uporabimo sveže, v zimskem času pa uporabimo zamrznjene kumarice, ki smo jih v poletnem času  naribali in zamrznili ter jih tako shranili za ozimnico.
Sama kumarična omaka je zelo okusna in zdrava, odlično se poda k pire krompirju, kuhani govedini, pečenki. Njena prednost pa je tudi ta, da je hitro pripravljena.

Kumarična omaka

Kumarična omaka – pripomočki:

  • 2 srednje veliki skledi
  • ribežen za kumarice
  • lonec
  • lupilec ali manjši kuhinjski nožek
  • jedilna žlica
  • kuhalnica

Kumarična omaka – sestavine

Za 6 oseb:

  • 750-800 g naribanih kumaric
  • 1  čebula
  • 2 zvrhani žlici svinjske masti
  • 8-9 žlic gladke moke
  • 6-7 dl vode
  • ščep rdeče paprike
  • sol
  • poper
  • 2 jedilni žlici vinskega kisa (oz. po okusu glede na kislost kisa, ki ga uporabljate)

Kumarična omaka – postopek:

Kumarice olupimo, operemo pod tekočo vodo ter jih naribamo z ribežnom. Solimo, premešamo in pustimo stati vsaj 10 minut, da kumarice spustijo vodo.

Kumarična omaka 1

V lonec damo svinjsko mast ter moko. Vse skupaj mešamo na srednje velikem ognju, dokler moka ne zarumeni.

Kumarična omaka 2

Nato dodamo še čebulo ter vse skupaj še malo prepražimo. Vse skupaj vseskozi mešamo, da se nam ne prismodi. Ko se čebula in moka lepo prepražita, dodamo še ščep rdeče paprike, da dobimo lepo rdečkasto barvo.

Kumarična omaka 3

Prežganje malo odstavimo in dolijemo  hladne vode. Vmes neprestano mešamo, da se le-to lepo zgosti. Če se nam zdi, da je pregosto, dodamo še malo vode, postavimo nazaj na štedilnik ter dodamo ožete kumarice. Dobro premešamo. Ko vse skupaj zavre posolimo, popopramo, zakisamo ter pustimo vreti še par minut.

Kumarična omaka 4

Kumarična omaka 5

Kumarična omaka 6

Tako, naša kumarična omaka je pripravljena, da jo postrežemo.

Kumarična omaka 7Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor