Pita s hruškami in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Pita s hruškami in sirom je preprosto dobra, sočna in dokler je ne zmanjka ne bo mira . . . Fino krhko testo oblečeno z mascarpone sirom in skuto za sočnost pa po vrhu še medene hruške. Popoln prigrizek za sladkanje. Iz ostanka testa pa boste naredili še fine krhke piškote.

Bolj trde hruške lahko pripravite tudi v teranovem likerju, kar je še ena hitro pripravljena a odlična sladica.

Pita s hruškami in sirom – pripomočki:

  • posoda za pripravo testa
  • jušna žlica
  • čajna žlička
  • kuhinjska merica
  • kuhinjska tehtnica
  • pekač dimenzij 24 x 30 cm

Pita s hruškami in sirom – sestavine za testo:

  • 7 dl moke za domači kruh
  • 250 g masla (en zavojček)
  • 4 jušne žlice rjavega sladkorja
  • pol čajne žličke fino mlete soli
  • 1 zavoj vinskega kamna (lahko tudi zavoj pecilnega praška)
  • 1 jajce

Pita s hruškami in sirom – sestavine za sirov nadev:

  • 250 g mascarpone sira
  • 2 jušni žlici ne pretlačene skute
  • 2 jušni žlici kisle smetane
  • 3 jušne žlice sladkorja
  • ščepec fino mlete soli

Pita s hruškami in sirom – sestavine za vrhnjo plast:

  • 500 g očiščenih hrušk (naj bodo zrele in mehke)
  • 2 jušni žlici sladkorja
  • cimet po želji

Čas priprave približno 25 minut. Pito pečete v predhodno ogreti pečici na 170° C približno 45 do 55 minut.

Pita s hruškami in sirom – postopek priprave:

Odmerite vse sestavine za testo in umesite gladko testo. Testo naj počiva, medtem pa vi pripravite nadeva.

Odmerite sestavine za sirov nadev in jih dobro premešajte.

Očistite hruške in jih narežite na tanke rezine. Dodajte sladkor in cimet ter dobro premešajte.

Pekač obložite s papirjem za peko. Nato papir položite na gladko površino in nanj tanko razvaljajte testo približno 3 cm čez pregib papirja, ki označuje višino pekača. Papir z razvaljanim testom položite nazaj v pekač ter popravite vogale testa. Na testo stresite sirov nadev.

Sirov nadev poravnajte in preko nadevajte še nadev iz narezanih hrušk. Nekoliko poravnajte.

Če želite, da bo pita nekoliko slajša lahko dve žlici sladkorja posipate še preko hrušk. Pekač z vsebino postavite v ogreto pečico na 170° C in pecite približno 45 do 55 minut (odvisno kako zapečeno testo želite). Sama pečem do 55 minut saj imamo radi bolj zapečeno testo.

Pameten nasvet
Medtem, ko se pita peče iz preostanka testa oblikujte piškote po lastni želji. Ko bo pita pečena boste spekli še fine krhke piškote in prihranili na času.

Pita s hruškami in sirom je tako dobra, da jo boste pojedli še preden bo prišla do krožnikov. Preden jo narežete naj se ohladi.

S piškoti pa se boste ob kavi ali čaju sladkali še nekaj naslednjih dni. Temu se reče “dve muhi na en mah” ali prihranek časa v gospodinjstvu.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Pita s hruškami in sirom sicer vsebuje vsa makrohranila a je klub temu sladka in ima višji glikemični indeks zato naj bodo diabetiki pri uživanju zmerni. Če jo boste pojedli v okviru pol ure po kosilu, ki je bilo sestavljeno uravnoteženo bo glikemični indeks seveda nekoliko nižji.

Če ste ljubitelj mascarpone sira je odlična izbira tudi čokoladna torta z macarpone sirom in višnjami na hitro.

Za ljubitelje zdravih a okusnih sladic še nekaj namigov:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor