Kostanjeva rolada brez peke
Print Friendly, PDF & Email

Kostanjeva rolada je sila enostavna slaščica. Seveda, če poznamo nekaj dobrih trikov kako jo pripraviti. Božanski okus po kostanjih in čokoladi je tisto kar pričakujejo moji domači in prijatelji ob družinskih praznikih in srečanjih. Sama pa rečem, da je ta božanska slaščica sicer zelo nezdrava a včasih tudi zelo potrebna za razvajanje, delam jo za “renome moje kuhinje” in seveda zase!

kostanjeva-rolada-27

Kostanjeva rolada brez peke – pripomočki:

  • dve posodi za pripravo kostanja in namaza
  • kos peki papirja
  • kos prozorne živilske folije
  • deska ali večji pekač
  • lopatica za mazanje
  • nož za mazanje tort
  • kuhinjska tehtnica
  • električni mešalnik

Kostanjeva rolada brez peke – sestavine:

za kostanjevo maso:

  • 0,5 kg kostanjevega pireja (pripravo pireja si lahko ogledate tukaj)
  • 12 dag masla
  • 15 dag saldkorja v prahu
  • dve žlici ruma

za čokoladni premaz:

  • 1 jajce
  • 10 dag masla
  • 15 dag sladkor v prahu
  • 10 dag stopljene temne čokolade (najmanj 65 % kakavovih delcev)

kostanjeva-rolada-2

Kostanjeva rolada brez peke – postopek priprave

Najprej se lotite priprave kostanjeve mase. Kostanjev pire, maslo sobne temperature, sladkor in rum med prsti zgnetite v gladko zmes.

kostanjeva-rolada-1

kostanjeva-rolada-3

Nekoliko poravnajte, pokrijte s folijo in postavite na hladno, da se lepo strdi.

kostanjeva-rolada-4

Nato se lotite priprave čokoladnega premaza. Penasto umešajte jajce.

kostanjeva-rolada-5

Peni postopno izmenično dodajajte maslo sobne temperature in sladkor v prahu. Na koncu v gladko zmes dodajte še stopljeno čokolado in umešajte v gladko kremo.

kostanjeva-rolada-6

kostanjeva-rolada-8

Kremo poravnajte, pokrijte in prav tako postavite na hladno, da se nekoliko strdi.

kostanjeva-rolada-10

Pripravite večji kos peki papirja ter nanj z lopatko začnite polagati kostanjevo maso.

kostanjeva-rolada-11

kostanjeva-rolada-12

kostanjeva-rolada-13

S prsti sproti nekoliko poravnajte in zapolnite prazne prostore.

kostanjeva-rolada-14

Preko položite prozorno živilsko folijo in enakomerno razvaljajte na želeno velikost.

kostanjeva-rolada-15

kostanjeva-rolada-16

Odstranite prozorno folijo in na podlago iz kostanja nanesite kremo.

kostanjeva-rolada-17

kostanjeva-rolada-18

Kremo enakomerno razmažite po kostanjevi podlagi.

kostanjeva-rolada-20

Primite za rob papirja in začnite zvijati v rolado.

kostanjeva-rolada-21

kostanjeva-rolada-23

Zvito rolado obrnite z koncem navzdol in postavite na hladno zavito kar v papirju s katerim ste jo zvijali. Odvili jo boste šele, ko se bo nekoliko strdila saj tako preprečite deformacijo rolade.

kostanjeva-rolada-24

Dovolj trdo rolado razrežite na dolžino servirnega pladnja in jo pokrijte s prozorno folijo da se ne izsuši. Postavite na hladno.

kostanjeva-rolada-25

Pameten nasvet
Peki papir za pripravo kostanjeve rolade položite na narobe obrnjen večji pekač ali desko saj boste tako laže obračali papir pri izdelavi in na koncu kar na njem odnesli zvitek na hladno. Preden boste kostanjevo rolado brez peke ponudili in razrezali na rezine jo pustite par minut na sobni temperaturi, da se nekoliko omehča.  Rezine se tako ne bodo trgale ampak bodo ostale pravilne. Ponudite s stepeno sladko smetano.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kostanj je med oreščki edini, ki ne vsebuje glutena in holesterola. Vsebuje veliko škroba in malo sladkorjev, ima bogato mineralno sestavo (kalcij, kalij, magnezij in fosfor) in kot tak pripomore k boljši prebavi ogljikovih hidratov. Za škrobno živilo ima malo kalorij vendar visok glikemični indeks (65), ki smo ga z dodatkom sladkorja še zvišali. Kostanjeva rolada brez peke ni primerna za diabetike, lahko pa si jo privoščite vsi tisti z glutensko intoleranco, saj ne vsebuje glutena. Ker pa je včasih treba tudi malo grešiti, lahko posežete po odlični in hitro pripravljeni kostanjevi roladi brez peke.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor