Kostanjeva rolada brez peke
Kostanjeva rolada je sila enostavna slaščica. Seveda, če poznamo nekaj dobrih trikov kako jo pripraviti. Božanski okus po kostanjih in čokoladi je tisto kar pričakujejo moji domači in prijatelji ob družinskih praznikih in srečanjih. Sama pa rečem, da je ta božanska slaščica sicer zelo nezdrava a včasih tudi zelo potrebna za razvajanje, delam jo za “renome moje kuhinje” in seveda zase!
Kostanjeva rolada brez peke – pripomočki:
- dve posodi za pripravo kostanja in namaza
- kos peki papirja
- kos prozorne živilske folije
- deska ali večji pekač
- lopatica za mazanje
- nož za mazanje tort
- kuhinjska tehtnica
- električni mešalnik
Kostanjeva rolada brez peke – sestavine:
za kostanjevo maso:
- 0,5 kg kostanjevega pireja (pripravo pireja si lahko ogledate tukaj)
- 12 dag masla
- 15 dag saldkorja v prahu
- dve žlici ruma
za čokoladni premaz:
- 1 jajce
- 10 dag masla
- 15 dag sladkor v prahu
- 10 dag stopljene temne čokolade (najmanj 65 % kakavovih delcev)
Kostanjeva rolada brez peke – postopek priprave
Najprej se lotite priprave kostanjeve mase. Kostanjev pire, maslo sobne temperature, sladkor in rum med prsti zgnetite v gladko zmes.
Nekoliko poravnajte, pokrijte s folijo in postavite na hladno, da se lepo strdi.
Nato se lotite priprave čokoladnega premaza. Penasto umešajte jajce.
Peni postopno izmenično dodajajte maslo sobne temperature in sladkor v prahu. Na koncu v gladko zmes dodajte še stopljeno čokolado in umešajte v gladko kremo.
Kremo poravnajte, pokrijte in prav tako postavite na hladno, da se nekoliko strdi.
Pripravite večji kos peki papirja ter nanj z lopatko začnite polagati kostanjevo maso.
S prsti sproti nekoliko poravnajte in zapolnite prazne prostore.
Preko položite prozorno živilsko folijo in enakomerno razvaljajte na želeno velikost.
Odstranite prozorno folijo in na podlago iz kostanja nanesite kremo.
Kremo enakomerno razmažite po kostanjevi podlagi.
Primite za rob papirja in začnite zvijati v rolado.
Zvito rolado obrnite z koncem navzdol in postavite na hladno zavito kar v papirju s katerim ste jo zvijali. Odvili jo boste šele, ko se bo nekoliko strdila saj tako preprečite deformacijo rolade.
Dovolj trdo rolado razrežite na dolžino servirnega pladnja in jo pokrijte s prozorno folijo da se ne izsuši. Postavite na hladno.