Višnjevo jabolčna pita s kefirjem
Print Friendly, PDF & Email

Višnjevo jabolčna pita s kefirjem je hrustljava, sočna in prijetno pikantna sladica za razvajanje ob kavi ali čaju. Najboljša je še sveža ko vas v hrustljavi skorjici prijetno preseneti mehka sredica.

visnjevo-jabolcna-pita-s-kefirjem-10

Višnjevo jabolčna pita s kefirjem – pripomočki:

 • skleda za pripravo nadeva
 • lonček z merilno skalo
 • nož za čiščenje sadja
 • ribež za jabolka
 • cedilka
 • kuhinjska tehtnica
 • žlica
 • pekač premera cca 30 cm x 22 cm

Višnjevo jabolčna pita s kefirjem – sestavine za testo:

 • 4 dl moke za domači kruh (že pripravljena mešanica polnovredne in ržene moke)
 • 125 g kokosove maščobe
 • ščepec soli
 • 3 jušne žlice sladkorja
 • 3 jušne žlice kisle smetane
 • 1 zavoj vinskega kamna (17 g)

Višnjevo jabolčna pita s kefirjem – sestavine za nadev:

 • 600 g očiščenih višenj
 • 300 g naribanih jabolk
 • 3 do 4 jušne žlice sladkorja
 • 2 kozarčka domačega kefirja (pripravljen iz 4 dl nehomogeniziranega mleka)
 • žlička kisa

Za posip še dve jušni žlici krušnih drobtin.

Višnjevo jabolčna pita s kefirjem – postopek priprave

V posodo za mešanje nasipajte 4 dl moke za domači kruh, dodajte ščepec soli, 3 jušne žlice sladkorja, 1 zavoj vinskega kamna in vse sestavine dobro premešajte. Stopite kokosovo maščobo in jo skupaj z enim jajcem dodajte v moko. Pregnetite med prsti in med gnetenjem dodajte še 3 jušne žlice kisle smetane (količino prilagodite po potrebi saj niso vsa jajca enake velikosti). Oblikujte okroglo kepo testa. Od kepe odvzemite količino testa za velikost dveh jajc, oblikujte valj in ga položite v zamrzovalnik. Ta količina testa je potrebna za dekoracijo po vrhu pite. Testo pustite počivati in med tem pripravite nadev.

visnjevo-jabolcna-pita-s-kefirjem-1

Zamrznjene višnje stresite v sito in jih rahlo prelijte z mlačno vodo. Višnje zaradi svoje nežnosti in sočnosti lahko med čiščenjem precej umažejo delovni prostor. Zato je zelo pomembno, da jim odstranite koščice, ko so še na pol zamrznjene saj tako ne boste imeli popacane kuhinje. Očiščene pustite nekaj minut, da se izcedi sok. Med tem iz domačega kefirja očistite kefirjevo gobo, dodajte žličko kisa in rahlo pogrejte, da se sesiri. Precedite sirotko in ožmite višnje. Dodajte še 300 g naribanih jabolk, 3 do 4 jušne žlice sladkorja in sestavine premešajte.

visnjevo-jabolcna-pita-s-kefirjem-2-3

Namažite pekač, posujte ga s krušnimi drobtinami, po dnu in robu pekača na tanko razdelite testo. Posujte z dvema jušnima žlicama krušnih drobtin, ki bodo popile tekočino, ki se bo še izcedila iz višenj.

visnjevo-jabolcna-pita-s-kefirjem-4-5

Preko nadeva naribajte prihranjeno zamrznjeno testo. Postavite v ogreto ventilacijsko pečico in pecite 45 do 55 minut na 170° C.

visnjevo-jabolcna-pita-s-kefirjem-6-8

Ko se pita malo ohladi jo takoj razrežite in ponudite še mlačno, če želite doživeti tisti nepozabni hrustljav okus testa. Prileže se čaj ali kava in seveda klepet.

visnjevo-jabolcna-pita-s-kefirjem-13

Pameten nasvet
Če želite pripraviti odlično sladico brez popacane kuhinje uporabite zamrznjene višnje, ki jih boste razkoščičili še napol zamrznjene. Po vrhu naribano testo ne potlačite saj se bo v pred ogreti pečici lepo hrustljavo zapeklo.

visnjevo-jabolcna-pita-s-kefirjem-14

O sestavinah in prehranski vrednosti
V receptu je zaradi nižjega glikemičnega indeksa uporabljena polnovredna in ržena moka, višnje pa v olupku vsebujejo še dodatno količino vlaknin. Z dodatkom domačega kefirja ste v sladico, ki je izrazito ogljikovo hidratno živilo dodali še nekaj zdravih beljakovin, ki bodo pripomogle h kompleksnosti živila in počasnejši prebavi. Diabetiki naj dodajo nekoliko manj sladkorja. Tako sestavljeno živilo vsebuje dovolj mineralov, ki bodo pomagali kvalitetno prebaviti ogljikove hidrate. Pita je primerna za ohranjanje zdrave telesne teže in dobrega počutja. Problem je le v tem, da je predobra in je potrebno kar nekaj napora, da količina na koncu ni prevelika.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor