Višnjevo jabolčna pita s kefirjem
Višnjevo jabolčna pita s kefirjem je hrustljava, sočna in prijetno pikantna sladica za razvajanje ob kavi ali čaju. Najboljša je še sveža ko vas v hrustljavi skorjici prijetno preseneti mehka sredica.
Višnjevo jabolčna pita s kefirjem – pripomočki:
- skleda za pripravo nadeva
- lonček z merilno skalo
- nož za čiščenje sadja
- ribež za jabolka
- cedilka
- kuhinjska tehtnica
- žlica
- pekač premera cca 30 cm x 22 cm
Višnjevo jabolčna pita s kefirjem – sestavine za testo:
- 4 dl moke za domači kruh (že pripravljena mešanica polnovredne in ržene moke)
- 125 g kokosove maščobe
- ščepec soli
- 3 jušne žlice sladkorja
- 3 jušne žlice kisle smetane
- 1 zavoj vinskega kamna (17 g)
Višnjevo jabolčna pita s kefirjem – sestavine za nadev:
- 600 g očiščenih višenj
- 300 g naribanih jabolk
- 3 do 4 jušne žlice sladkorja
- 2 kozarčka domačega kefirja (pripravljen iz 4 dl nehomogeniziranega mleka)
- žlička kisa
Za posip še dve jušni žlici krušnih drobtin.
Višnjevo jabolčna pita s kefirjem – postopek priprave
V posodo za mešanje nasipajte 4 dl moke za domači kruh, dodajte ščepec soli, 3 jušne žlice sladkorja, 1 zavoj vinskega kamna in vse sestavine dobro premešajte. Stopite kokosovo maščobo in jo skupaj z enim jajcem dodajte v moko. Pregnetite med prsti in med gnetenjem dodajte še 3 jušne žlice kisle smetane (količino prilagodite po potrebi saj niso vsa jajca enake velikosti). Oblikujte okroglo kepo testa. Od kepe odvzemite količino testa za velikost dveh jajc, oblikujte valj in ga položite v zamrzovalnik. Ta količina testa je potrebna za dekoracijo po vrhu pite. Testo pustite počivati in med tem pripravite nadev.
Zamrznjene višnje stresite v sito in jih rahlo prelijte z mlačno vodo. Višnje zaradi svoje nežnosti in sočnosti lahko med čiščenjem precej umažejo delovni prostor. Zato je zelo pomembno, da jim odstranite koščice, ko so še na pol zamrznjene saj tako ne boste imeli popacane kuhinje. Očiščene pustite nekaj minut, da se izcedi sok. Med tem iz domačega kefirja očistite kefirjevo gobo, dodajte žličko kisa in rahlo pogrejte, da se sesiri. Precedite sirotko in ožmite višnje. Dodajte še 300 g naribanih jabolk, 3 do 4 jušne žlice sladkorja in sestavine premešajte.
Namažite pekač, posujte ga s krušnimi drobtinami, po dnu in robu pekača na tanko razdelite testo. Posujte z dvema jušnima žlicama krušnih drobtin, ki bodo popile tekočino, ki se bo še izcedila iz višenj.
Preko nadeva naribajte prihranjeno zamrznjeno testo. Postavite v ogreto ventilacijsko pečico in pecite 45 do 55 minut na 170° C.
Ko se pita malo ohladi jo takoj razrežite in ponudite še mlačno, če želite doživeti tisti nepozabni hrustljav okus testa. Prileže se čaj ali kava in seveda klepet.