Bezgova tortica
Print Friendly, PDF & Email

Dišeče in zdrave bezgove cvetove lahko uporabite tudi za rahlo bezgovo tortico. Primerno ohlajena in servirana bo poskrbela tako za zdravje kot prijetne trenutke ob kavi. Lahko je tudi odličen zaključek kosila ali presenečenje za vaše jedce.

Bezgova tortica

Bezgova tortica – pripomočki:

  • kuhinjske škarje
  • posoda za trenje začimb ali tolkač za meso
  • posoda za mešanje biskvita
  • strgalo
  • električni mešalnik
  • merica
  • okrogel model z snemljivim obodom premera 26 cm
  • list papirja za peko
  • jušna žlica
  • čajna žlička

Bezgova tortica – sestavine:

  • 2 jajci
  • 1 dl sladkorja
  • 2 čajni žlički sode bikarbone
  • četrtina čajne žličke fino mlete soli
  • 4 dl pol bele pšenične moke
  • 1 dl ne pretlačene skute
  • 1 dl kisle smetane
  • 1,5 dl grobo zdrobljenih orehov
  • 1 srednje veliko jabolko
  • 1 do 2 dl drobno sesekljanih bezgovih cvetov brez stebelc (5 do 6 cvetov – odvisno od velikosti in vašega okusa)
  • 4 jušne žlice ruma
  • 3 jušne žlice kisle smetane za premaz
  • 2 dl hladnega mleka za preliv

Pecite v ogreti ventilacijski pečici na 170° C 35 do 40 minut.

Bezgova tortica – postopek priprave:

Dve jajci penasto umešajte, dodajte 1 dl sladkorja in ponovno penasto umešajte.

Bezgova tortica

Medtem odmerite 4 dl pol bele pšenične moke ter ji dodajte 2 čajni žlički sode bikarbone in četrt čajne žličke fino mlete soli.

Bezgova tortica

Odmerite 1,5 dl orehov in jih grobo zdrobite v posodi za trenje začimb. Lahko uporabite tudi tolkač za meso.

Bezgova tortica

Odmerite list papirja za peko in ga odrežite po obliki dna modela za peko. Rob modela namažite z maslom in posujte z moko in ga pripnite na dno modela.

Bezgova tortica

Odmerite 1 dl ne pretlačene skute in 1 dl kisle smetane.

Bezgova tortica

V penasto umešani jajci in sladkor sedaj naribajte olupljeno jabolko ter dodajte 1 dl ne pretlačene skute in 1dl kisle smetane.

Bezgova tortica

Dodajte tudi 1,5 dl grobo zdrobljenih orehov, drobno sesekljane bezgove cvetove, ter mešanico moke. Premešajte in dodajte še 4 jušne žlice ruma. Ponovno premešajte.

Bezgova tortica

Maso presipajte v model za peko in poravnajte.

Bezgova tortica

Premažite s 3 jušnimi žlicami kisle smetane. Postavite v ogreto (170 ° C) ventilacijsko pečico in pecite 35 do 40 minut.

Bezgova tortica

Vročo tortico prelijte z 2 dl hladnega mleka in pustite v modelu, da se popolnoma ohladi.

Bezgova tortica

Vzemite iz modela, odstranite papir za peko in preložite na pladenj ali krožnik za serviranje.

Bezgova tortica

Rezine lahko ponudite na krožniku, ki ste ga prelili z malo razredčeno marmelado po lastni izbiri (sama sem uporabila rabarbarino marmelado) ter okrasite z nekaj bezgovimi cvetovi.

Bezgova tortica

Lahko dodate tudi stepeno sladko smetano. Dajte pot svoji kreativnosti ter se prepustite uživanju . . .

Bezgova tortica

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor