Bezgova tortica
Dišeče in zdrave bezgove cvetove lahko uporabite tudi za rahlo bezgovo tortico. Primerno ohlajena in servirana bo poskrbela tako za zdravje kot prijetne trenutke ob kavi. Lahko je tudi odličen zaključek kosila ali presenečenje za vaše jedce.
Bezgova tortica – pripomočki:
- kuhinjske škarje
- posoda za trenje začimb ali tolkač za meso
- posoda za mešanje biskvita
- strgalo
- električni mešalnik
- merica
- okrogel model z snemljivim obodom premera 26 cm
- list papirja za peko
- jušna žlica
- čajna žlička
Bezgova tortica – sestavine:
- 2 jajci
- 1 dl sladkorja
- 2 čajni žlički sode bikarbone
- četrtina čajne žličke fino mlete soli
- 4 dl pol bele pšenične moke
- 1 dl ne pretlačene skute
- 1 dl kisle smetane
- 1,5 dl grobo zdrobljenih orehov
- 1 srednje veliko jabolko
- 1 do 2 dl drobno sesekljanih bezgovih cvetov brez stebelc (5 do 6 cvetov – odvisno od velikosti in vašega okusa)
- 4 jušne žlice ruma
- 3 jušne žlice kisle smetane za premaz
- 2 dl hladnega mleka za preliv
Pecite v ogreti ventilacijski pečici na 170° C 35 do 40 minut.
Bezgova tortica – postopek priprave:
Dve jajci penasto umešajte, dodajte 1 dl sladkorja in ponovno penasto umešajte.
Medtem odmerite 4 dl pol bele pšenične moke ter ji dodajte 2 čajni žlički sode bikarbone in četrt čajne žličke fino mlete soli.
Odmerite 1,5 dl orehov in jih grobo zdrobite v posodi za trenje začimb. Lahko uporabite tudi tolkač za meso.
Odmerite list papirja za peko in ga odrežite po obliki dna modela za peko. Rob modela namažite z maslom in posujte z moko in ga pripnite na dno modela.
Odmerite 1 dl ne pretlačene skute in 1 dl kisle smetane.
V penasto umešani jajci in sladkor sedaj naribajte olupljeno jabolko ter dodajte 1 dl ne pretlačene skute in 1dl kisle smetane.
Dodajte tudi 1,5 dl grobo zdrobljenih orehov, drobno sesekljane bezgove cvetove, ter mešanico moke. Premešajte in dodajte še 4 jušne žlice ruma. Ponovno premešajte.
Maso presipajte v model za peko in poravnajte.
Premažite s 3 jušnimi žlicami kisle smetane. Postavite v ogreto (170 ° C) ventilacijsko pečico in pecite 35 do 40 minut.
Vročo tortico prelijte z 2 dl hladnega mleka in pustite v modelu, da se popolnoma ohladi.
Vzemite iz modela, odstranite papir za peko in preložite na pladenj ali krožnik za serviranje.
Rezine lahko ponudite na krožniku, ki ste ga prelili z malo razredčeno marmelado po lastni izbiri (sama sem uporabila rabarbarino marmelado) ter okrasite z nekaj bezgovimi cvetovi.
Lahko dodate tudi stepeno sladko smetano. Dajte pot svoji kreativnosti ter se prepustite uživanju . . .