Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro
Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro. Lahko jo pripravite le zase (to pogosto naredin sama), za navaden dan ali največje praznovanje, ko želite nekoga presenetiti a nimate veliko časa. Če ste “čokoladoljubec” potem veste kako dobra je prava čokoladna torta, tista z božansko kremo. In tale je prav takšna, božansko dobra, višnje jo naredijo ravno prav pikantno in sočno, omamno diši po temni čokoladi, njena priprava pa je hitra, enostavna in z le nekaj sestavinami. Če pa vam ostane košček testa lahko naredite še nekaj piškotov – dve muhi na en mah. Mogoče se na prvi pogled vse zdi zamudno in komplicirano a pripravili jo boste vsakič hitreje . . .
Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro – pripomočki:
- posoda za mešanje testa
- električni mešalec
- pripomoček za mešanje
- pekač z snemljivim obodom premera 26 cm
- posoda za topljenje čokolade
- posoda za pripravo želatine
- peki papir
- pripomoček za mazanje kreme
Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro – sestavine
Za testo:
- 6 dl moke za domači kruh
- 17 g vinskega kamna (1 zavojček)
- pol čajne žličke soli
- 1 dl rjavega sladkorja
- 2 jušni žlici kakava
- 2 manjši jajci
- 150 g kokosovega masla ali masla
- (mleko po potrebi)
Za višnjev nadev:
- 200 g razkoščičenih višenj
- 4 jušne žlice rjavega sladkorja
- 2 do 4 jušni žlici Abc sira
Za čokoladno kremo:
- 3 jušne žlice vode
- 3 jušne žlice rjavega sladkorja
- 1 listič želatine
- 500 g maskarpone sira
- 0,25 l jogurta ali grškega jogurta
- 100 g 80 % čokolade
Po želji še žlička čokolade za posip.
Čas priprave 45 minut, čas hlajenja odvisen od temperature – vsaj 3 ure v hladilniku.
Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro – postopek priprave:
V posodo za mešanje testa odtehtajte suhe sestavine, dodajte mokre sestavine in zgnetite testo. Pustite ga počivati vsaj pol ure.
Med tem, ko testo počiva pripravite višnjev nadev. Odmrznite razkoščičene višnje, ki ste jih shranili za ozimnico ali uporabite sveže. Dodajte jim sladkor in Abc sir ter dobro premešajte.
Z maslom namažite pekač za peko testa in ga posujte z moko. Pekač na tanko obložite z testom, po robu približno 3 cm.
Preko testa prelijte višnjev nadev in pecite v ogreti ventilacijski pečici cca 40 do 45 minut.
Medtem v lonček nalomite temno čokolado ter jo raztopite na pari. V drugem lončku segrejte 3 jušne žlice vode, 3 jušne žlice rjavega sladkorja ter mešajte toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodajte listič želatine in ga med mešanjem raztopite v sladkorni vodi. V posodo za mešanje dajte maskarpone sir, grški jogurt in raztopljeno sladkorno vodo z želatino. Premešajte z električnim mešalnikom.
Postopno dodajte še stopljeno temno čokolado in premešajte. Kremo enakomerno premažite preko pečene in ohlajene podlage iz testa in višenj. Če je testo po obodu prenizko rob pekača lahko obložite z maslenim papirjem. Postavite na hladno dokler se krema ne strdi toliko, da je primerna za rezanje. Čas hlajenja je odvisen od temperature prostora ali hladilnika.
Ohlajeni torti odstranite papir in obod ter jo pred serviranjem enakomerno posipajte z kakavom v prahu ali pa posip dodajte preko šablone z vzorcem. Preložite jo na servirni pladenj.
Torto lahko postrežete tudi s stepeno sladko smetano.