Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro. Lahko jo pripravite le zase (to pogosto naredin sama), za navaden dan ali največje praznovanje, ko želite nekoga presenetiti a nimate veliko časa. Če ste “čokoladoljubec” potem veste kako dobra je prava čokoladna torta, tista z božansko kremo. In tale je prav takšna, božansko dobra, višnje jo naredijo ravno prav pikantno in sočno, omamno diši po temni čokoladi, njena priprava pa je hitra, enostavna in z le nekaj sestavinami. Če pa vam ostane košček testa lahko naredite še nekaj piškotov – dve muhi na en mah. Mogoče se na prvi pogled vse zdi zamudno in komplicirano a pripravili jo boste vsakič hitreje . . .

Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro – pripomočki:

  • posoda za mešanje testa
  • električni mešalec
  • pripomoček za mešanje
  • pekač z snemljivim obodom premera 26 cm
  • posoda za topljenje čokolade
  • posoda za pripravo želatine
  • peki papir
  • pripomoček za mazanje kreme

Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro – sestavine

Za testo:

  • 6 dl moke za domači kruh
  • 17 g vinskega kamna (1 zavojček)
  • pol čajne žličke soli
  • 1 dl rjavega sladkorja
  • 2 jušni žlici kakava
  • 2 manjši jajci
  • 150 g kokosovega masla ali masla
  • (mleko po potrebi)

Za višnjev nadev:

Za čokoladno kremo:

  • 3 jušne žlice vode
  • 3 jušne žlice rjavega sladkorja
  • 1 listič želatine
  • 500 g maskarpone sira
  • 0,25 l jogurta ali grškega jogurta
  • 100 g 80 % čokolade

Po želji še žlička čokolade za posip.

Čas priprave 45 minut, čas hlajenja odvisen od temperature – vsaj 3 ure v hladilniku.

Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro – postopek priprave:

V posodo za mešanje testa odtehtajte suhe sestavine, dodajte mokre sestavine in zgnetite testo. Pustite ga počivati vsaj pol ure.

Med tem, ko testo počiva pripravite višnjev nadev. Odmrznite razkoščičene višnje, ki ste jih shranili za ozimnico ali uporabite sveže. Dodajte jim sladkor in Abc sir ter dobro premešajte. 

Z maslom namažite pekač za peko testa in ga posujte z moko.  Pekač na tanko obložite z testom, po robu približno 3 cm.

Preko testa prelijte višnjev nadev in pecite v ogreti ventilacijski pečici cca 40 do 45 minut.

Medtem v lonček nalomite temno čokolado ter jo raztopite na pari. V drugem lončku segrejte 3 jušne žlice vode, 3 jušne žlice rjavega sladkorja ter mešajte toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodajte listič želatine in ga med mešanjem raztopite v sladkorni vodi. V posodo za mešanje dajte maskarpone sir, grški jogurt in raztopljeno sladkorno vodo z želatino. Premešajte z električnim mešalnikom.  

Postopno dodajte še stopljeno temno čokolado in premešajte. Kremo enakomerno premažite preko pečene in ohlajene podlage iz testa in višenj. Če je testo po obodu prenizko rob pekača lahko obložite z maslenim papirjem. Postavite na hladno dokler se krema ne strdi toliko, da je primerna za rezanje. Čas hlajenja je odvisen od temperature prostora ali hladilnika.

Ohlajeni torti odstranite papir in obod ter jo pred serviranjem enakomerno posipajte z kakavom v prahu ali pa posip dodajte preko šablone z vzorcem. Preložite jo na servirni pladenj.

 

Pameten nasvet
Če vam je ostalo kaj testa lahko iz njega na hitro pripravite odlične, krhke piškote, ki bodo prijetno popestrili uživanje ob kavi ali čaju. V enem mahu boste naredili odlično torto in piškote in prihranili čas. Odlične krhke čokoladne piškote lahko uporabite tudi kot dodatek k Hruškam v teranovem likerju.

Torto lahko postrežete tudi s stepeno sladko smetano.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Čokoladna torta z mascarpone sirom in višnjami na hitro je primerna za diabetike le v majhnih količinah. Rezina torte po uravnoteženo sestavljenem obroku sicer ne bo pretirano dvignila krvnega sladkorja a previdnost le ni odveč. Torta je odlična za razvajanje brbončic in ustvarjanje ugodja. Le ta pa pozitivno vpliva na zdravje zato si jo občasno lahko privoščite brez slabe vesti . . .
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor