Hruške v teranovem likerju
Hruške v teranovem likerju so odličen posladek, ko želite na svoji mizi pričarati ponudbo za pet zvezdic. Nebeška aroma in okus ter hitra in enostavna priprava posladka, ki vas bo popeljal do užitka za vse vaše čute . . . Ker hruške niso surove so primerne kot posladek po obroku.
Hruške v teranovem likerju – pripomočki:
- nož za čiščenje zelenjave ali lupilec
- deska
- posoda za kuhanje
- pripomoček za mešanje
Hruške v teranovem likerju – sestavine:
- 4 srednje velike hruške (sorta conferans ali katere druge srednje trde hruške)
- 2 dl teranovega likerja (če želite več omake lahko tudi 3 dl)
- 1 listič želatine
- 2 jušni žlici rjavega sladkorja (če želite manj sladkosti lahko tudi brez sladkorja)
Dekoracija:
- 1 čokoladni piškot za vsako polovico hruške (po osebi)
- sladka smetana
- posip izberete po lastnem okusu in primerno času postrežbe
Sama sem uporabila čokoladne piškote iz krhkega testa, ki je ostalo od priprave Čokoladne torte z maskarpone sirom in višnjami na hitro.
Hruške v teranovem likerju – postopek priprave:
Operite srednje trde hruške ter jih olupite, prepolovite in odstranite peščišče in dele peclja.
V širši lonec nalijte odgovarjajočo količino teranovega likerja in rahlo segrejte. Med stalnim mešanjem v njem raztopite listič želatine in količino sladkorja po receptu ali po lastnem okusu. Ko je želatina raztopljena previdno dodajte polovice hrušk kot kaže fotografija. Čas kuhanja je odvisen od sorte hrušk. Hruške naj ne bodo kuhane premehko.
Posodo nato postavite na hladno, da se vsebina dobro ohladi. Servirajte v globok krožnik. Najprej v krožnik položite polovico hruške ter prilijte količino teranove omake po lastnem okusu. V hruško zarežite zarezo in vanjo vtaknite čokoladni piškot iz krhkega testa. Okrasite z posipom po lastni izbiri in glede na čas serviranja (pozimi sladkorni dekor kot so zvezdice ali smrečice, poleti samo pisan sladkor ali nariban muškatni orešček). Na vsak krožnik ob strani dodajte še stepeno sladko smetano in takoj ponudite.