Hruške v teranovem likerju
Print Friendly, PDF & Email

Hruške v teranovem likerju so odličen posladek, ko želite na svoji mizi pričarati ponudbo za pet zvezdic. Nebeška aroma in okus ter hitra in enostavna priprava posladka, ki vas bo popeljal do užitka za vse vaše čute . . . Ker hruške niso surove so primerne kot posladek po obroku. 

 Hruške v teranovem likerju – pripomočki:

 • nož za čiščenje zelenjave ali lupilec
 • deska
 • posoda za kuhanje
 • pripomoček za mešanje

Hruške v teranovem likerju – sestavine:

 • 4 srednje velike hruške (sorta conferans ali katere druge srednje trde hruške)
 • 2 dl teranovega likerja (če želite več omake lahko tudi 3 dl)
 • 1 listič želatine
 • 2 jušni žlici rjavega sladkorja (če želite manj sladkosti lahko tudi brez sladkorja)

Dekoracija:

 • 1 čokoladni piškot za vsako polovico hruške (po osebi)
 • sladka smetana
 • posip izberete po lastnem okusu in primerno času postrežbe

Sama sem uporabila čokoladne piškote iz krhkega testa, ki je ostalo od priprave Čokoladne torte z maskarpone sirom in višnjami na hitro.

Hruške v teranovem likerju – postopek priprave:

Operite srednje trde hruške ter jih olupite, prepolovite in odstranite peščišče in dele peclja. 

V širši lonec nalijte odgovarjajočo količino teranovega likerja in rahlo segrejte. Med stalnim mešanjem v njem raztopite listič želatine in količino sladkorja po receptu ali po lastnem okusu. Ko je želatina raztopljena previdno dodajte polovice hrušk kot kaže fotografija. Čas kuhanja je odvisen od sorte hrušk. Hruške naj ne bodo kuhane premehko. 

Posodo nato postavite na hladno, da se vsebina dobro ohladi. Servirajte v globok krožnik. Najprej v krožnik položite polovico hruške ter prilijte količino teranove omake po lastnem okusu. V hruško zarežite zarezo in vanjo vtaknite čokoladni piškot iz krhkega testa. Okrasite z posipom po lastni izbiri in glede na čas serviranja (pozimi sladkorni dekor kot so zvezdice ali smrečice, poleti samo pisan sladkor ali nariban muškatni orešček). Na vsak krožnik ob strani dodajte še stepeno sladko smetano in takoj ponudite.

Pameten nasvet
Za pripravo omake lahko uporabite tudi katero suho temno vino po lastnem izboru. Količino sladkorja v tem primeru dodajte po lastnem okusu. Prav tako se lahko poigrate z začimbami in dekoracijo. 

O sestavinah in prehranski vrednosti
Sadje je edino živilo, ki se v naših prebavilih ne zadržuje dolgo ampak ga telo resorbira že v pol ure. Če ga zaužijete po obroku ostala hranila zaužita pred tem preprečijo drugače hitro prebavo sadja in povzročijo njegovo zastajanje in nepravilno fermentacijo v črevesju. Zato ga surovega uživajte le več kot pol ure pred obrokom. Kuhanega in termično obdelanega pa lahko ponudite tudi kot posladek po obroku. 
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor