Jogurtovo pecivo z orehi in sadjem
Print Friendly, PDF & Email

Nekoliko drugače pripravljeno jogurtovo pecivo z orehi in sadjem je polnega okusa, predvsem pa sočno in prijetno hrustljavo. Popestrilo bo praznike ali navaden dan, postreženo ob kavi ali čaju tekne tako poleti, kot pozimi. Lahko mu dodate še žličko smetane, grškega jogurta, vanilijevega sladoleda ali jabolčne čežane. Jogurtovo pecivo je primerno tako za začetnike kot za izkušene, lahko ga pripravite v mnogih različicah in odlične so prav vse.  Z dodatkom jabolk in orehov bo še posebno slastno in sočno.

Jogurtovo pecivo z orehi in sadjem – pripomočki:

  • posoda za mešanje
  • električni mešalnik
  • tehtnica
  • pripomoček za mešanje
  • strgalo za jabolka
  • tolkač za meso

Jogurtovo pecivo z orehi in sadjem – sestavine:

  • 300 g moke za domači kruh
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 2 dl jogurta
  • 1 zavoj vinskega kamna (17 g)
  • 250 g razkoščičenih višenj (ali katerega drugega sadja)
  • 1 večje jabolko (100 do 150 g)
  • 50 g zdrobljenih orehov
  • 0,5 dl ruma
  • 1 dl mleka
  • ščepec soli

Jogurtovo pecivo z orehi in sadjem – postopek priprave:

Dve jajci penasto umešajte ter dodajte rjavi sladkor in ponovno premešajte. Dodajte 2 dl jogurta ter rahlo premešajte z pripomočkom za mešanje.

Z tolkačem za meso zdrobite orehe na velikost po vaši želji.

Dodajte vse suhe sestavine in orehe ter na hitro premešajte z električnim mešalnikom. Dodajte naribano jabolko in rahlo premešajte. 

Tako pripravljeno testo ulijte v predhodno namaščen in pomokan pekač. Pekač potresite, da se testo enakomerno porazdeli in po vrhu razporedite višnje (lahko uporabite tudi češnje, jagode, borovnice, maline). Pecite v ogreti ventilacijski pečici na 170 °C 45 do 50 minut. Pecivo je pečeno, ko dobi lepo zlato rjavo barvo.

Ponudite ohlajeno z dodatki po lastnem okusu ali kar brez. Lahko ga narežete na kocke ali daljše kvadrate. Če ste zelo sladkosnedi kocke lahko posipate tudi z sladkornim prahom. V manjših količinah je brez sladkornega posipa in z nekoliko manj sladkorja zaradi dodatka orehov in kislega sadja primeren tudi za diabetike.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor